Išrankus maistui vaikas: kaip pripratinti paragauti naujų patiekalų?

Susirūpinusi mama klausia specialisto patarimo, kaip elgtis tokiu atveju, kai vaikas nenormaliai išrankus maistui. Jis iš anksto atsisako paragauti kokį nors naują produktą.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Garsios moterys, kurioms nėštumas buvo kančia
Kaip aš nugalėjau didžiulę gimdymo fobiją

Besitęsiantis išrankumas maistui dažniausiai nėra būdas manipuliuoti tėvais, nors kartais atrodo priešingai (gali būti ir taip, ypač beprasidedančios paauglystės amžiuje, bet tai turėtų būti dabar, naujai atsiradusi problema, susijusi ir su kitomis vaiko/tėvų santykių problemomis).

Kartais būna medicininių priežasčių (pavyzdžiui, padidėjęs skrandžio rūgštingumas), vis tik dažniausiai tokie vaikai svarbių sveikatos sutrikimų neturi. Tokie vaikai dažniausiai iš tiesų jaučia nerimą dėl naujo maisto ragavimo/valgymo, o tai, be konfliktų namuose, gali paskatinti ir kitas problemas, pavyzdžiui vaikas gali nenorėti eiti į svečius, kad nereikėtų ten valgyti, vengti socialinės veiklos  ir pan. Tėvai blaškosi tarp to, kad nusileidžia vaikui arba kaunasi su juo, o nei viena, nei kita neduoda rezultatų ir gali tik pagilinti problemą.

Kaip jums elgtis? Pirmiausia turėti daug kantrybės ir nusiteikti kad viskas vyks pamažu.

Suprasti, kad vaikas turi neįsisąmonintų priežasčių taip elgtis. Stengtis niekada nepaversti virtuvės mūšio lauku, t.y neversti, nespausti, nemoralizuoti ir, svarbiausia, išlikti ramiai. Bet ir nepataikauti, visada gaminant tik tai, ką vaikas valgo, nes tada niekas ir nepasikeis.

Nenuleisti rankų, bandyti vėl ir vėl, būti nuosekliai. Bandyti pamažu, po truputį, pavyzdžiui, įdėti po truputį naujo maisto šalia mėgstamo, siūlyti patyrinėti (kad ir pauostyti, palaižyti).

Įtraukti sūnų jį į maisto gaminimą (yra receptų knygų vaikams), bandyti sudominti įvairių šalių virtuvėmis, tradicijomis.

Kalbėti apie tai, ką duoda maistas kūnui (sūnui priimtinais tekstais, pavyzdžiais, kad ir apie morkas ir kaip jos padeda akims).

Kurti bendro šeimos valgymo ritualą (o tuo pačiu ir teigiamą emocinę aplinką), bendraujant prie stalo, dalinantis maloniais įspūdžiais, planais.

Bandykite tai, kas tinka jūsų vaikui ir jūsų šeimai. O apskritai, kaip ir sprendžiant bet kokią problemą, svarbu meilė, supratimas ir palaikymas.

Sėkmės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis