Kaip neprarasti ryšio su paaugliu: efektyvūs patarimai tėvams

Atšalę santykiai su tėvais, jaučiama apatija, liūdesys yra rimtos paauglystės problemos, su kuriomis susiduria daug šeimų.

Dėl hormonų pokyčių gyvenimas tampa sunkus ir be papildomo spaudimo, kurį dažnai kelia socialinė žiniasklaida ir šiuolaikinė reklama. Svetainė childdevelopmentinfo.com pateikia kelis patarimus, kurie padės užtikrinti, kad jūsų paauglys informacijos amžiuje bus laimingas ir elgsis protingai.

Žinokite grėsmes

Šiuolaikinio paauglio gyvenimas yra beveik neatpažįstamai pasikeitęs nuo tų laikų, kurie buvo prieš 20 metų. Socialiniai tinklai ir besikeičiantis žiniasklaidos bei reklamos veidas paaugliams kelia didesnį spaudimą atrodyti ir elgtis tam tikru būdu. Tėvams visada pravartu apsiginkluoti reikiamomis žiniomis, taigi skirkite laiko tam, kad suprastumėt šiuolaikinio paauglio gyvenimą. Jums nepakenktų patiems susikurti savo paskyrą socialinėje žiniasklaidoje – orientuokitės į tokius tarp paauglių populiarius tinklus kaip „Facebook", „Twitter", „Instagram" ir „Snapchat".

Pastebėsite, kad socialinėje žiniasklaidoje itin daug dėmesio skiriama vaizdams, o daugelis paauglių seka mėgstamas įžymybes. Jos dažnai yra sudievinamos dėl savo išvaizdos, apsipirkimo įpročių ir gyvenimo būdo. Ši tendencija ne visada būna bloga: kai kurie žmonės seka iškilias asmenybes, kurios praturtina turinį savo įžvalgomis. Tačiau kitos pramogų pasaulio įžymybės skleidžia siaurą ir netikrovišką požiūrį, kas, jų manymu, yra priimtina ir ko reikėtų siekti.

Bendraukite ir veskite savo pavyzdžiu

Kartais būna sudėtinga ir net neefektyvu pernelyg daug kontroliuoti paauglį, nelygu jūsų santykiai su vaiku. Sudėtinga sekti, ką paaugliai veikia mokykloje ar būdami vieni, taigi labai svarbu skleisti tinkamus įpročius ir būti geru pavyzdžiu. Griežtai neuždrauskite technologijų, bet nustatykite ribas kompiuteriui ir socialiniuose tinkluose praleidžiamam laikui. Įsitikinkite, kad patys elgiatės taip, kaip mokote, ir padėkite į šoną savo pačių telefoną, kai bendraujate su vaikais. Tapkite savo vaikui svarbiausiu elgesio modeliu.

Per vakarienę įtraukite paauglį į diskusijas, pavyzdžiui, apie populiarią reklamos kampaniją ar „Instagram" įžymybę. Pasistenkite, kad jis suprastų, jog nuotraukos dažnai būna koreguojamos, ir kad norint turėti gražią figūrą, reikia laikytis sveikos mitybos principų ir sportuoti. Aptarkite nesveikos mitybos pasekmes ir žalą organizmui.

Skatinkite visas gerąsias jų puses

Labai svarbu pagirti savo vaiko bruožus, kurie yra tinkami. Šiais laikais tiek daug dėmesio skiriama išvaizdai, kad lengvai pamirštama, jog žavėtis galima ir tokiais dalykais kaip geras humoro jausmas, dosnumas ar muzikiniai bei sportiniai įgūdžiai. Pasistenkite vaiką paskatinti ar padrąsinti taip, kad jis suvoktų, jog visi šie dalykai taip pat yra svarbūs. Lengva pamiršti, kad vaikai stebi savo tėvus ir seka jų pavyzdžiu, taigi pasitelkite savo įtaką išmintingai.

Galiausiai sukurkite pozityvią aplinką, kur jūsų vaikai galėtų atvirai kalbėti apie savo bėdas. Atvira ir supratinga šeima yra geras pamatas bet kokioms problemoms identifikuoti. Tai užtikrina didesnę tikimybę, kad jie bus sąžiningi, kai susidurs su problemomis, ir jūs pastebėsite elgesio pokyčius, kurie galėtų liudyti kokius nors sunkumus. Tokius signalus vertinkite rimtai ir paaugliui parodykite, kad visada esate pasirengę jį išklausyti. Neskubinkite ir nespauskite paauglio – tiesiog likite atviri nuoširdžiam pokalbiui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis