Kaip tėvams atpažinti, kad vaikas yra gabus muzikai?

Jūsų dukrytė nesustodama niūniuoja daineles? O berniukas iš rankų nepaleidžia vaikiškos gitarėlės? „Bus artistas", - tuomet sakome. Kaip iš tiesų atskirti, ar vaikas gabus muzikai ir ką tėveliai turi žinoti, prieš atvesdami vaiką mokytis menų, pasakoja Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos pedagogė Inga Vyšniauskaitė.

Ar gabumus gali pastebėti tėvai?

Pradėkime nuo to, ar tėvai patys gali nustatyti vaiko muzikinę klausą? Pedagogė atkreipia dėmesį į keletą vaiko elgesio bruožų, kurie padeda suprasti jo pomėgį muzikai: vaikas mėgsta dainuoti, yra artistiškas, jautriai reaguoja į muzikos garsus, susidomi, kai pamato ar išgirsta atlikėją, grojantį kokiu nors instrumentu.

„Vis dėlto, geriausiai muzikinius gabumus nustatys specialistai. Pajutę, kad vaikui artimas muzikos pasaulis, tėvai turėtų kreiptis į muzikos pedagogus. Turime metodus, kuriuos naudodami patikriname klausą, ritmo pojūtį, fizines ypatybes, padedame išsirinkti instrumentą. Taip žengiami pirmieji žingsniai į muzikos pasaulį", - sako Inga Vyšniauskaitė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Ką apie vaiką pasako jo Zodiako ženklas? Dvyniai

Paaiškėjo, kada ir kur bus krikštijamas karališkasis kūdikis

Kaip muzikos profesionalai tikrina vaikų klausą?

Patikrinti vaiko muzikinius duomenis galima paprašius padainuoti dainelę. Tuo metu reikia stebėti, ar vaikas gerai intonuoja, ar jaučia dainelės charakterį, yra pakankamai susikaupęs. Pedagogai, tikrindami muzikinę klausą, taip pat duoda pagal vaiko amžių skirtas muzikines atkarpas ir stebi, kaip sekasi įsiminti ir atkartoti muzikinį kūrinį.

Mokytis muzikos vaikui turi padėti ir tėvai

Mokytis muzikos - darbas nelengvas nei vaikui, nei tėvams. Pedagogė pabrėžia, kad pirmaisiais mokslo metais tėvams būtina įsitraukti į ugdymo procesą. Reikia stebėti, kaip vaikas mokosi, kaip koncentruoja dėmesį ir pagal tai jam padėti.

Jeigu atžala labai dėmesinga, daug pastangų dėti nereikia. Tačiau jeigu vaikas neišlaiko dėmesio, tėvai turi žinoti, kaip padėti jam atlikti užduotis. Inga Vyšniauskaitė pataria namų darbus išskaidyti į kelias dalis - po kiekvienos nedidelės užduoties daryti pertrauką.

„Atvesdami vaiką mokytis, tarkime, į M. K. Čiurlionio menų mokyklą, tėvai turi žinoti, kad jiems reikės padėti ne tik klasės auklėtojui, bet ir specialybės mokytojui. Prašome, jų dalyvauti pamokose, prižiūrėti, kad vaikas namuose teisingai atliktų užduotis. Jeigu tėvai nėra muzikantai, pasiklausę pamokos, tikrai gali vaikui padėti. Be to, namuose būtina turėti pasirinktą instrumentą, priešingu atveju mokytis groti bus sudėtinga", - sako pedagogė.

Nacionalinė M. K. Čiurlionio menų mokykla - ilgametes pedagogines tradicijas turinti mokykla, skirta itin menui gabiems vaikams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis