Kaip ugdyti vaikų savarankiškumą ir išmokti „paleisti“ vaiką

Pastaraisiais dešimtmečiais išsivysčiusiose šalyse vis atsakingiau žiūrima į šeimos kūrimą.

Moterys planuoja karjerą ir nereta motinystę palieka vėlesniam laikotarpiui. Galiausiai tapusios mamomis jos pasineria į ją stačia galva, dėl to neretai vaikai išgyvena hiperglobą.


Pamažu vaikų atsiskyrimas nuo tėvų tampa vis sunkesnis ir skausmingesnis – tėvai išgyvena „tuščio lizdo“ sindromą, o vaikai ima jausti kaltę, kad skiria tėvams per mažai dėmesio. Akivaizdu, kad kuo anksčiau tėvai išmoks „paleisti“ vaiką, tuo naudingiau bus jiems ir jų vaikams. Ką daryti, kad atsiskyrimas nebūtų sudėtingas?


Pasiruošimas iš anksto


Tapusi mama dažna moteris užmiršta kitus savo vaidmenis – žmonos, dukros, draugės, kaimynės, kolegės ir pan., todėl vaikų atsiskyrimas joms atveria tuštumą. Kuo jos dabar rūpinsis? Ypač tai aktualu moterims, kurios yra namų šeimininkės, juk rūpestis kitais yra vienas iš savirealizacijos būtų.


Kad vaikams užvėrus duris neatsirastų nereikalingumo jausmo, atlikite namų darbus. Juk iš anksto žinote, kad vaikai pradės lankytis darželį, mokyklą, išvyks į stovyklą ar važiuos pasisvečiuoti pas giminaičius.

Planuokite, ką veiksite tuo metu: gal laikas susitikti su seniai matytais draugais, perskaityti pradėtą knygą, nueiti į kiną, atrasti naujų dominančių veiklų ir pan.? Geriausia atsiskyrimus pradėti nuo kelių valandų trukmės ir po truputį juos ilginti. Kuo daugiau susiplanuosite veiklos, kai vaikai bus išvykę, tuo mažiau turėsite laiko galvoti apie juos ir taip išgyvensite mažiau streso.


Auginkite vaiko savarankiškumą


Kuo Jūsų vaikas bus savarankiškesnis, tuo Jums mažiau teks dūsauti atsiskyrimo metu „O kaip jis be manęs?“, „O kas jam paduos valgyti?“, „O iš kur kiti supras, ko jis nori?“ ir pan. Pasitikėkite juo ir suaugusiaisiais, niekas tikrai nenori pakenkti Jūsų vaikui. Nuo mažų dienų leiskite vaikams pabūti tik vieniems su kitais vaikais, nebūtina juos stebėti visą parą. Palikdami vaikus žaisti vienus, suteiksite jiems privatumo ir parodysite pasitikėjimą. Taip augs vaiko savivertė.


Nebijokite savo emocijų


Kiekvienas vaiko ir tėvų atsiskyrimas sufleruoja, kad ateis tokia diena, kai vaikas išvyks ilgam – studijuoti ar gyventi į kitą miestą, o gal šalį, sukurs savo šeimą ir jį matysite vis rečiau. Šios mintys kelia nerimą visiems tėvams, tačiau neretai stengiamasi tokias mintis ginti tolyn ir save guosti, kad tai bus dar negreitai.


Visiškai normalu, kad išvykus vaikui Jus apima liūdesys. O ir vaikui nėra lengva atsiskirti nuo mamos ir tėčio, todėl padėkite jam nedemonstruodami savo neigiamų emocijų, kitaip jis gali ir nepasiryžti išvykti.

Aptarkite su vaiku išsiskyrimo teigiamas puses. O ir liūdėti – natūralu, pavojingas liūdesys tampa tada, kai užsitęsia per ilgai, todėl pasistenkite koncentruotis į pozityvius dalykus.


Maži ir dideli išėjimai


Kaip jau minėta, maži tėvų ir vaikų atsiskyrimai prasideda vaikui išmokus savarankiškai judėti. Iki didžiojo išėjimo, kai vaikas pradės gyventi savarankiškai, turi būti nueitas nemažas kelias.


Kad didysis išsiskyrimas netaptų šeimos drama, reikia tam ruoštis po truputį. Kas geriausiai vaikus išmoko savarankiškumo? Ogi ekstremalios sąlygos ir išėjimas iš komforto zonos.


Kaip vieną iš galimybių galima išbandyti patyriminius žygius gamtoje. Apie šių žygių naudą jaunimui pasakoja The Duke of Edinburgh’s International Award („DofE“ apdovanojimai) programų vadovė Inga Čėsnaitė: „Mūsų organizuojami žygiai – tai viena iš „DofE“ programos veiklų, kuri reikalauja nemažai pasiruošimo, tačiau yra ir pati įdomiausia. Jų metu jaunuoliai susiskirsto į komandas ir keliauja pasirinktoje teritorijoje. Tokie žygiai moko vaikus bendradarbiauti. Žygiai gamtoje labai padeda vaikams tapti savarankiškesniais, nes jų metu labai svarbus komandinis darbas, planavimas, vykdymas, užduočių pasiskirstymas bei užduočių įveikimas nepažįstamoje aplinkoje.

Kad tėvai ramiau išleistų vaikus į patyriminius žygius gamtoje, iš pradžių organizuojami bandomieji ir kvalifikaciniai žygiai, kurių metu vaikai pasiruošia būsimiems iššūkiams. Visi „DofE“ žygiai orientuojami į pačių dalyvių galimybes, todėl tėvai neturėtų jaudintis, kad jų vaikui tai bus per sunku. Anaip tol, padovanokite vaikams galimybę išbandyti save – ypač šiais laikais svarbu stiprinti vaikų ryšį su gamta ir pačiu savimi. Neabejoju, kad liksite nustebinti, koks stiprus ir savarankiškas Jūsų vaikas gali būti. Tereikia sukurti jam progą pasireikšti“.


Vasara yra pats tinkamiausias metas mesti iššūkį sau ir savo artimiesiems bei pradėti organizuoti bent trumpalaikį išsiskyrimą su savo vaikais, kuris atneš daug teigiamų emocijų Jūsų šeimai ir palengvins atsiskyrimo nerimą ateityje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis