Keliaujame pas "braliukus": 10 Latvijos vietų, kur laukiamos šeimos su vaikais

Daugelis lietuvių šeimų su mažais vaikais jau yra „atradę" Latviją kaip draugišką šeimoms šalį. „Tavo vaikas" savo kailiu išbandė ir dabar jums rekomenduoja 10 Latvijos vietų, kurias verta aplankyti jau šią vasarą.

Prieš išvykdama į kelionę po Latviją, savo draugų ir artimųjų tarpe atlikau mini apklausą, smalsaudama, ką jie žino apie Latviją ir kur jau buvo. Dažniausiai minima buvo sostinė Ryga - dailusis jos senamiestis, mūsiškį ir dydžiu, ir grožiu pranokstantis zoologijos sodas, ištisus metus Rygoje veikiantis cirkas ir kitos šeimai įdomios atrakcijos.

Daug šeimų, turinčių mažų vaikų, buvo lankęsi jaukiame pajūrio miestelyje Ventspilyje. Čia visi aikčiojo nuo įspūdingo dydžio žaidimų aikštelių vaikams (nemokamų!), draugiškų vaikams parkų ir kitų pramogų. Pritariu, tai puikiausios vietos, kurias jose nebuvusieji turėtų įsirašyti į gimtadienio norų sąrašą (na, tada teliks užpūsti žvakutes per gimtadienį, ir norai išsipildys)... Jūsų dėmesiui - kitos įdomios vietos Latvijoje, lietuvių dar ne iki galo atrastos, bet tikrai vertos dėmesio.

10 aktyvaus poilsio vietų šeimoms su vaikais Latvijoje

1.Tervetės gamtos parkas

Visai šalia Lietuvos - Latvijos sienos įsikūręs Tervetės gamtos parkas - bene draugiškiausia Latvijos vieta šeimoms su vaikais. Net trečdalį 1200 hektarų ploto užima Pasakų parkas bei Nykštukų miškas, kuriais keliaudami mažieji patirs daug smagių nuotykių. Miniatiūriniai namukai, malūnas, nykštukų dirbtuvės - visur vaikai gali įlysti, viską paliesti ir išbandyti.

Bene įdomiausia, kad keliaujant po Tervetę, galima sutikti ir gyvų pasakų personažų. Kiekvieną dieną, ir vasarą, ir žiemą, čia vaikų laukia simpatiškosios raganos, nykštukų tėtis bei mama - draugiški persirengėliai, kurie su kiekvienu vaiku pasilabins, ir net lietuviškai paklaus „Kaip tau sekasi?". Tai, kad latvių nykštukai prabilo lietuviškai, nieko keisto, mat parko vadovai suskaičiavo, kad net 70 procento visų užsienio lankytojų sudaro... lietuvių šeimos.

Parko takeliais patogu važiuoti dviračiais, eiti pėsčiomis, na, o jei kojos nuo nuotykių jau nebelaiko, į pagalbą skuba žaliasis Pasakų traukinukas - visų vaikų džiaugsmas.

Planuojant išvyką į Tervetės parką, nepagailėkite laiko. Mažiausiai čia užtruksite tris valandas, o dar geriau - visą dieną. Vasarą čia veikia net kelios kavinės, bet galite pasiimti ir savo maisto - užkąsti pasakiškos gamtos apsuptyje - vienas malonumas.

2.Basų kojų parkas

Basų kojų parką, kaip ir visą poilsio kompleksą „Valguma pasaule" įkūrė viena šeima, šią idėją parsivežusi iš Vokietijos. Joje, kaip ir Austrijoje ar Šveicarijoje, panašių parkų yra daugybė. Baltijos šalyse kol kas jis vienintelis. Daugiau kaip dviejų kilometrų ilgio trasa nutiesta iš įvairiausių medžiagų - žvirgždo, akmenų, samanų, pušies kankorėžių, jūros smėlio, nendrių, rastų, skiedrų, molio, žolės, gaivaus upės vandens ir pan.

Basų kojų parkas lankytojų laukia nuo gegužės vidurio iki spalio mėnesio. Tai ne šiaip sau įdomi pramoga, bet ir sveikatos stiprinimas - juk žmogaus pėdose yra daugybė aktyvių taškų, kurių stimuliavimas turi teigiamą poveikį organizmui. Basomis keliaujant nelygiais šio tako paviršiais stiprinami kojų raumenys, raiščiai ir sąnariai, dingsta galvos skausmas.

Basų kojų parkas įkurtas jaukiame Kemerių nacionalinio parko kampelyje, todėl mėgstantiems gamtos ramybę čia tikrai patiks ir norėsis pasilikti ilgėliau.

3.Siaurukas

Taip, taip, sakysite, mes irgi turime Siauruką Anykščiuose, tačiau mūsiškis važinėja labai retai, progomis, tuo tarpu Latvijoje esantis 75 cm bėgių siaurojo geležinkelio traukinukas vienintelis Baltijos šalyse važiuoja reguliariai, kaip įprastas traukinys, kiekvieną dieną po keletą kartų maršrutu Gulbenė - Alūksnė.

Iš lėto važiuojantis Siaurukas leidžia mėgautis vaizdais pro langą, 33 km maršrutas driekiasi vaizdingomis Vidžemės žemėmis.

Siauruko entuziastai kiekvienais metais geležinkelio stotyje rengia įvairias šventes, šventinius reisus, be to, Gulbenės - Alūksnės siaurukas turistams siūlo ekskursijas po Gulbenės depą, pasivažinėjimą rankine drezina, tarybinių laikų atmosfera įrengtą vagoną, kuriame, beje, galima ir pernakvoti.

4.Sigulda

Aplankyti šį nediduką Gaujos nacionaliniame parke esantį miestelį, nuo Rygos nutolusį apie 50 km, yra šimtas priežasčių. Latviai pasididžiuodami jį vadina vienu gražiausiu Latvijos miestų, savo „Šveicarija", o turistai čia traukia būriais. Važiuojant į Siguldą geriausia planuotis visą dieną, o dar geriau - kelias, todėl, kad nematytų atrakcijų čia yra ne viena.

Siguldoje yra vienintelė Baltijos šalyse Bobslėjaus ir vasaros rogučių trasa. Čia ne tik vyksta rimtų sportininkų rimti čempionatai, bet laukiami ir turistai, mėgstantys greitį, adrenaliną ir netikėtus pojūčius. 1460 metrų ilgio trasą galima išbandyti ne tik žiemą, bet ir vasarą.

Funikulierius ant lyno per Gaujos upę yra tikrai įspūdinga pramoga visai šeimai!  Beveik dviejų kilometrų ilgo trasą prisiminsite ilgai - ir dėl virpančios širdies, kad neliečiate žemės po kojomis (ji - 40 metrų po jumis), ir dėl kvapą gniaužiančių vaizdų. Jei nežinotum, kad esi Latvijoje, pagalvotum, kad sklendi virš Alpių. Be to, keliantis vieno medžio viršūnėje galima pamatyti... Ką? Atvažiuokite ir pamatysite!

Siguldoje yra net keturios didelės kalnų slidinėjimo trasos - pamačius, kaip ant vieno kalno slidinėja vietoj fizinio lavinimo pamokos čia paslidinėti atėjusi mokinių klasė, norisi pirštus iš pavydo nusigraužti - Lietuvoje, deja, neturime nieko panašaus. Todėl sutikti Latvijoje ant slidžių nuo kalno viesulu skriejantį keturmetį - anokia naujiena. Įdomu, kad vasaros sezonu slidinėjimo trasos „persiorientuoja" ir tampa nuotykių parkais ar vasaros rogučių trasomis. Vienas iš jų - „Tarzans" nuotykių parkas - didžiausias Baltijos šalyse, stebinantis įspūdinga rogučių trasa, keltuvais su kėdėmis, vaikučių vairavimo mokykla ir kitomis įdomybėmis.

Turaidos muziejus rezervatas yra pats lankomiausias muziejus Latvijoje. Čia galima susipažinti su tūkstantmete šalies istorija, nuo viduramžių pilies bokšto apžvelgti apylinkes ir aplankyti visos šalies meilės simboliu tapusios Turaidos Rožės kapą bei išgirsti kvapą gniaužiančią legendą apie ją.

5.Vestuvių muziejus

Gulbenės miestelyje įsikūręs Vestuvių muziejus - kiekvienos mažos mergaitės svajonė. Skirtingais metais madingos vestuvinės suknelės, įvairiausia šventinė atributika - išvardinti visus šios netradicinės vietos eksponatus vienos dienos neužtektų...

Vestuvių įkūrėja tvirtina, kad kito vestuvių muziejaus Europoje ji nežinanti, tiesa, vienoje Balkanų šalyje yra Skyrybų muziejus. Tačiau Latvija mums ir arčiau, o ir vestuvės - tai ne skyrybos.

6.Sabilės lėlės

Mažame Sabilės miestelyje Vakarų Latvijoje yra vieta, nepažymėta jokiuose turistų giduose, tačiau it medus viliojanti turistus - lėlių sodas. Iš šiaudų, aprengtų įvairiausiais rūbais čia jų daugiau kaip du šimtai - mažų, didelių, žaidžiančių, rašančių, geriančių, dirbančių... Pasirodo, šio įspūdingo reginio autoriai - du šalia gyvenantys pensininkai. Pirmąsias lėles jie padirbo miestuko šventei, po to tai jiems taip patiko, kad meistravo vieną lėlę po kitos, kol kieme laisvos vietos nebeliko.

Apžiūrėti šią linksmą vietą galima nemokamai, tiesa, kieme yra aukų dėžutė, todėl norintys už gerą nuotaiką gali įmesti pinigėlį - kitą.

7.Šiauriausias vynuogynas

Sabilės miestelyje esantis vynuogynas įrašytas į Gineso rekordų knygą, kaip pats šiauriausias vynuogynas pasaulyje po atviru dangumi. Pusantro hektaro vynuogyną ypač smagu aplankyti per garsiąją Vyno šventę, kuri kasmet rengiama paskutinį liepos savaitgalį.

Iš anksto susitarus galima apsilankyti ūkininkų sodyboje, kuri užsiima vynininkyste ir išragauti skirtingų skonių vynus - pagamintus ne tik iš vynuogių, bet ir rabarbarų, aviečių, slyvų ir kitų vaisių bei uogų.

8. Kuldyga

Kiekvienas, bent kartą pabuvojęs Kuldygoje, prisipažins - tai ypatinga vieta! Kuldyga pelnytai pavadinama ir romantiškiausiu, ir poetiškiausiu Latvijos miestu, o dėl miestą juosiančios upės bei kanalų - ir latviškąja Venecija.

Vasarą senoji kuršių sostinė Kuldyga „skęsta" gėlėse, vadina save Latvijos dviratininkų sostine, ir dėl savo unikalaus senamiesčio įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą.

 Kuldygoje būtinai aplankykite patį plačiausią Europos krioklį! Jo plotis net 249 metrai! Visai netoliese ir aukščiausias Latvijos Alekšupytės krioklys - 4,5 metrų aukščio.

Norisi paminėti ir kitą, ne visai vaikišką atrakciją Kuldygoje - tradicinį nuogų  vyrų bėgimą per Ventos tiltą per Jonines. Ši neseniai gimusi tradicija suvilioja tūkstančius smalsuolių, tačiau tai neatbaido miestelio entuziastų vyrų, kurie kasmet per Jonines bėga per tiltą kaip mama juos pagimdė.

9.Švedų kepurė

Abavos upės slėnyje įkurta viena pirmųjų Latvijoje slidinėjimo trasų, lankytojų laukia ištisus metus. Žiemą - norinčiųjų paslidinėti, vasarą - pajodinėti ar nusileisti nuo kalno vasaros rogučių trasa. Švedų kepurė - manoma, legendinė vieta, menanti Švedų karo laikus (17 a), kuomet žuvo švedų karvedys su žmona, o jų garbei kariai kalvą supylė savo kepurėmis bei pasodino ąžuolą bei liepą atminimui.

10. Jūrmala

Tuo metu, kai vasaros įkarštyje lietuviškuose paplūdimiuose net musė bijo skristi, nes taip sunku rasti laisvą vietą, latviams tai sunkiai įsivaizduojama problema. Štai vien Jūrmala - vienas seniausių Baltijos šalių kurortų - driekiasi beveik 33 km!

Suaugusiuosius Jūrmala sužavės ne tik auksiniu smėliu ar senųjų vilų medine architektūra, bet ir SPA vilionėmis. Čia jų visokiausių - nuo prabangiausiųjų „Baltic Beach Hotel & SPA", „Hotel Jurmala SPA", „Amber SPA Boutiq hotel" iki ne taip plačiai atveriančių lankytojų pinigines.

Vaikai norės ne kartą sugrįžti į vandens pramogų parką „Livu" ar neseniai atidarytą „Dzintarų" miško parką, kuris - rojus įvairaus amžiaus vaikams, su žaidimų bei riedutininkų aikštelėmis bei apžvalgos bokštu.

Jeigu įkyrės vasarotojų triukšmas, visai šalia Jūrmalos galite rasti Kemerių nacionalinio parko ramybę. Vienas lankomiausių jo objektų - didysis raistas, viliojantis smalsuolius susipažinti su unikalia pelkių ekosistema.

Trumpai drūtai apie Latviją:

Gyventojų - apie 2,1 mln.

Valstybinė kalba - latvių, bet nesunkiai susikalbėsite rusų ir anglų kalbomis.

Plotas - 64 589 kv. km.

Lietuviai - mylimi ir laukiami turistai Latvijoje, čia vadinami „braliukais" (liet. broliukais)

Latvija turi beveik 500 km pajūrio (palyginimui Lietuva - 99 km.)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis