Kodėl piešimas yra būtina vaiko lavinimo dalis?

Dauguma vaikų ganėtinai anksti pradeda domėtis spalvomis, teptukais ir popieriumi.

Šiame interviu meno terapeutė Martine Ostrow paaiškins, kodėl piešimas yra svarbus procesas bet kuriame amžiuje ir kaip tėvai gali paskatinti mažuosius menininkus imtis popieriaus ir spalvų, rašo eltern.de.


- Picasso kažkada pasakė, kad kiekviename vaike slypi menininkas. Ką apie tai manote jūs?


- Tai priklauso nuo to, kas slypi po žodžiu „menininkas". Tiesa, kad piešimas yra pirmoji meninė veikla, kurios vaikas imasi sąmoningai ir savarankiškai. Vieną dieną jis braukia pirštu per aprasojusį langą ir atranda, kad iš niekur atsiranda paveikslas. Dauguma tuo iškart susidomi ir entuziastingai puola prie spalvų ir teptukų.


- Ar piešimas ir tapyba reikalauja ypatingų gabumų?


- Meno esmė - išmokti teisingai matyti. Iš principo tai gali kiekvienas. O šiaip piešimas ir tapymas nereikalauja ypatingų mechaninių gebėjimų. Rašymas ir skaitymas yra kur kas sudėtingesnė veikla.


- Vis dėlto keletą metodų vis gi reikia įvaldyti?


- Žinoma. Geriausia pradėti tai antroje klasėje. Tarp septynerių ir devynerių metų dauguma vaikų išgyvena laikotarpį, kai jiems dar patinka realybę atitinkantys vaizdai. Jeigu jie nežino, kaip nupiešti perspektyvinį vaizdą arba padaryti šešėlius, jie netenka susidomėjimo. Labai gaila, nes piešimas nėra vien tik laisvalaikio leidimo forma. Vaikams reikia paveikslų, kad jie galėtų augti.

Vida Press


- Taip jie tuo pačiu apdoroja savo fantazijas ir išgyvenimus...


- Taip, piešimas yra labai sudėtingas procesas, kuris prasideda nuo to, kad psichikoje esantis vaizdas ar jausmas įgauna regimą formą. Kaip ir ką piešia vaikas, daug ką pasako apie tai, kaip jis mato save ir pasaulį, kuo jis tuo metu užsiima. Iš vaikų piešinių galima padaryti gana tikslias išvadas apie jų motorikos raidą ir žinių lygį. Patariu tėvams ant piešinių užrašyti datas ir juos saugoti. Kai į juos pažiūrėsite po keleto mėnesių, suprasite, kiek daug vaikas išmoko.


- Ar tėvai turi teisę pasakyti, jeigu piešinys nepavyko?


- Su kritinėmis pastabomis reikia būti labai atsargiems. Vaikų atveju svarbu ne meno kūrinį nupiešti, svarbus pats procesas. Vis dėlto nereikia pamačius bet kokį keverzonę pulti ją žavėtis. Pavyzdžiui, galima paklausti: „Kodėl tu tai taip nupiešei?" Taip vaikas turės galimybę pats suprasti, ką jis gali padaryti geriau.


Vida Press


- Ką reiktų daryti, jeigu vaikas nemėgsta piešti?


- Kai kurie vaikai patys imasi šios veiklos, kai randa po ranka popieriaus ir spalvas. Kitiems drovumą įveikti padės galimybė purkšti dažus gėlių drėkintuvu, senu konditeriniu teptuku piešti ant grindų arba rankomis ar kojomis daryti antspaudus. Berniukams dažnai patinka piešti kreidutėmis ant asfalto, nes šioje veikloje dalyvauja visas kūnas. Su šepečiu ir trupučiu vandens tokius meno kūrinius nesunku pašalinti.


Vida Press


- Kokius filmus patartumėte pažiūrėti menu susižavėjusiems paaugliams?


- „Polokas" („Pollock") apie amerikiečių dailininko gyvenimą su Edu Harrisu ir „Frida", kuriame aktorė Salma Hayek vaidina meksikiečių dailininkę Fridą Kahlo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis