Lietuvoje klastoti mokinio pažymėjimus - įprasta?

Kaip parodė buvusių moksleivių apklausa, dažniausiai popieriniai mokinio pažymėjimai klastojami ištrinant gimimo datą.

Klastojo kas trečias mokinys

Buvusių moksleivių apklausa (jų apklausta daugiau kaip 500) atskleidė, jog dažniausiai popieriniai mokinio pažymėjimai klastojami ištrinant arba kitaip panaikinant gimimo datą ar jos dalį.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Mūsų nepagražinti įspūdžiai iš lietuviškojo dinozaurų parko
Kas nutinka, kai karštą dieną vaikas paliekamas vienas automobilyje

Tai nurodė 39,93 proc. respondentų. Dar 16,61 proc. apklausos dalyvių teigė, jog, siekdami atrodyti vyresni bei pasinaudoti paslaugomis arba įsigyti prekių, kurios leidžiamos tik pilnamečiams asmenims, bent kartą pasinaudojo vyresnio ar jau mokyklą baigusio asmens moksleivio pažymėjimu.

„Apklausa atskleidė, jog mokiniai klastoja arba neleistinais būdais pasinaudoja savo mokinio pažymėjimu kur kas dažniau, nei būtų galima pagalvoti.

Šiuo metu dalyje mokyklų vis dar galiojantys popieriniai mokinio pažymėjimai yra tam gerokai paslankesni ir juos klastoti yra kur kas lengviau", - sako apklausą užsakiusios kompanijos „ID4S" direktorė Agnė Zalanskaitė.

Klastojimo priežastis - noras atrodyti vyresniu

Iš viso, besimokydami mokykloje, savo popierinius mokinio pažymėjimus klastojo arba kitaip neleistinais būdais šiuo dokumentu pasinaudojo net 35,92 proc. per pastarąjį dešimtmetį mokyklą baigusių penkių didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų.

Didžioji dalis jų nurodė tai darę tam, kad galėtų įsigyti tabako, alkoholio, kitų neleistinų produktų bei patektų į pasilinksminimo vietas, skirtas pilnamečiams.

Pažymėjimus ir spausdino patys

Dar vienas popierinių pažymėjimų klastojimo būdas - galimybė pasinaudojus šiuolaikinėmis technologijomis, patiems pasigaminti popierinį mokinio pažymėjimą.

Dubliavus, specialiomis, kiekvienam prieinamomis kompiuterinėmis programomis pakeitus duomenis, pažymėjimas atspausdinamas iš naujo ir įlaminuojamas. Taip pasielgę arba pasinaudoję tokiomis klasės draugų bei pažįstamų paslaugomis teigė 12,37 proc. asmenų.

Tik 10,25 proc. respondentų padirbtą pažymėjimą įsigijo iš tuo besiverčiančių asmenų. 8,13 proc. apklaustųjų nenurodė konkretaus klastojimo būdo.

Elektroniniai mokinio pažymėjimai

Pasak A. Zalanskaitės, nuo praėjusių metų šalies mokyklose pradėtos diegti naujausios technologijos, o kartu - ir elektroniniai mokinio pažymėjimai, tokiam klastojimui sudaro kur kas sudėtingesnes sąlygas.

Elektroniniuose mokinio pažymėjimuose, skirtingai nuo popierinių, ištrinti gimimo datos ar kitaip jos panaikinti, net ir esant jį išduodančio asmens pritarimui, nepalyginamai sunkiau. Naujieji pažymėjimai patvirtinti Valstybės dokumentų technologinės apsaugos tarnybos ir atitinka svarbiausius saugos reikalavimus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis