Menkaverčių užkandžių automatai mokyklose: ką svarbu žinoti tėvams

Į „Sveikatai palankus“ kreipėsi susirūpinę vienos mokyklos tėveliai dėl šalia pradinukų klasės stovinčio menkaverčių užkandžių automato.

Vaikai pietums duodamus pinigus išleidžia pirkdami ne šiltą, šviežiai paruoštą valgyklos maistą, o sausainius, vaflius ir saldžius gėrimus. „Automatų savinininkai nebijo pasijuokti iš perkančių tokius užkandžius, sakydami: „Pasakyk, ką valgai, ir aš pasakysiu, kas tu esi“. Sveikatos specialistai nuolat primena, koks maistas yra šlamštas, o koks – vertingas, bet situacija net mokyklose išlieka nepalanki vaikų sveikatai. Ar šiais laikais normalu, kad šlamšto prikimšti automatai brukami turbūt labiausiai reklamos pažeidžiamai vaikų grupei?“, - klausia maisto technologė Raminta Bogušienė.

Ar maisto automatai mokyklose daro įtaką vaikų sveikatai?

„Mano bei mano dukros klasės tėvų nuomone, saldumynų bei saldžiųjų gėrimų automatai nėra tinkami mokyklose. Šiandien viena opiausių problemų yra nutukimas, o šie automatai tikrai nepadeda kovoti su antsvoriu. Vaikai prisivalgo saldumynų, prisigeria saldžiųjų gėrimų ir lieka be šilto ir pilnaverčio maisto, nes nebenueina į mokyklos valgyklas. Mes labai norėtume, kad tokių užkandžių ugdymo įstaigoje nebeliktų", – teigia Kauno Tado Ivanausko progimnazijos pradinės klasės mokinės mama Laura Piliponytė.

Ne kartą Lietuvos mokyklose apsilankiusi VšĮ „Sveikatai palankus“ komanda pastebėjo tokius automatus, kuriuose galimai leistini produktai pagal dabar galiojančius teisės aktus, bet tikrai neturintys būti ant kasdieninio vaikų stalo. Pagal dabartinę vaikų maitinimo tvarką, užkandžiai mokyklose gali būti labai saldūs ar sūrūs. Sausainiams, bandelėms, vafliams ir kitiems užkandžiams nėra apibrėžtas cukraus ribojimas, tik saldūs gėrimai turi būti su ne daugiau 5 g/100 g cukraus. Draudžiami bulvių, kukurūzų ar kiti traškučiai, riebaluose virtas, skrudintas ar spragintas maistas, gazuoti ir energiniai gėrimai, šokoladai ir saldainiai, kava ir jos pakaitalai.

Teisės aktų praktinis įgyvendinimas nėra lengvas. Pavyzdžiui, kavos mokyklos valgyklose nėra, o mokykla įsileidžia kavos automatus. Vienoje iš aplankytų mokyklų iškart pravėrus paradines duris galima išvysti kavos automatą. Teisės aktų leidėjai galvoja, kad mokyklose kava uždrausta, bet realybė ne visada atitinka lūkesčius. Gal ją geria tik mokytojai ir užkandžius perka tik mokytojai?!

„Jei vaikui leisime pasirinkti – sausainis ar daržovių troškinys, jis rinksis sausainį. Todėl privalome sudaryti tinkamas sąlygas. Neugdant sąmoningumo, nedidinant mitybos raštingumo, vaikai neturi patirties, kas vyksta su jų organizmu, kokią įtaką jų sveikatai daro toks maistas. Vaikus vilioja blizgančios pakuotės, greiti angliavandeniai, kurie patogiai valgomi – tiesiog pasiimi ir valgai, nereikia sėdėti prie stalo. Cukraus lygį pakeli, vėl iki kitos pertraukos turi energijos, o po 45 minučių – vėl alkanas. Taip visiškai išderinamas ne tik natūralaus skonio suvokimas, bet organizmas gauna tik tuščių kalorijų, negaudamas jokių vitaminų, mineralinių medžiagų, polifenolių, vertingųjų riebiųjų riebalų ir t.t. Dėl šios priežasties stebimės didėjančiu nutukusių vaikų skaičiumi, imuniteto susilpnėjimu, o vėliau dėl to vystosi dar rimtesnės ligos", – sako Raminta Bogušienė.

Kuria kryptimi suka valstybės sveikatos politika?

„Maisto automatuose, kaip ir mokyklos valgykloje ar bufete esantys maisto produktai, turi atitikti Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytus kriterijus. Jei automatuose ar bufetuose bandoma vaikams pardavinėti saldainius, kai kurių rūšių konditerijos gaminius, traškučius, gaiviuosius gėrimus, kavą ar kitus ugdymo įstaigoms draudžiamus maisto produktus, tai yra pažeidimas. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kontroliuoja ir baudžia už tokius pažeidimus. Mokyklose dirbantys visuomenės sveikatos priežiūros specialistai įpareigoti nuolat prižiūrėti, kad tokių pažeidimų nebūtų, o juos pastebėję pranešti VMVT. Šios įstaigos telefonas privalo būti viešai skelbiamas kiekvienoje ugdymo įstaigoje. Mokiniai ir jų tėvai taip pat turi stebėti situaciją ir apie pažeidimus pranešti. Visų mokyklų interneto svetainėse privalo būti skelbiamas vaikų maitinimo organizavimo aprašas, kad vaikai, tėvai ir pedagogai žinotų, kokie yra maitinimo reikalavimai ir neleistų, kad maitinimo paslaugos teikėjai juos pažeidinėtų.

Šiuo metu parengtas ir su visomis atsakingomis institucijomis derinamas vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo projektas. Jį patvirtinus, saldžių produktų maisto automatuose neliks, nes įvedama cukraus apribojimų ne tik gaminamiems įstaigoje patiekalams, gėrimams, bet cukrus bus ribojamas ir visiems įstaigoje parduodamiems maisto produktams (sausainiams, batonėliams, saldintiems pieno produktams ir kitiems)", – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

Pagal planuojamą priimti projektą, patvirtinus konditeriniuose maisto produktuose ir saldžiuose gėrimuose bendras cukrų kiekis galės būti ne daugiau 5 g/100 g, išskyrus sultis, kuriose tik natūralios kilmės cukrus – ne daugiau 10 g/100 g, net duonoje ir toje cukrų ne daugiau 5 g/100 g.

Įsigaliojus naujam teisės aktui situacija pasikeis, ir menkaverčiai užkandžiai iš automatų bus pakeisti sveikatai palankiais, pavyzdžiui, atsiras obuolių, kriaušių, bananų, traškiųjų morkyčių ir pan., arba tokie automatai visai išnyks. Iš esmės tėvai turėtų žinoti, kad vaikai turi valgyti ne rečiau kaip kas 2,5-3 val. tam, kad jie nuolat jaustųsi energingi, jų neištiktų greitų angliavandenių krizė, nes tai ir skatina griebtis menkaverčio maisto. Kiekvienas valgymas turi būti įvairus ir subalansuotas, ne vien menkaverčiai angliavandeniai, – vaikai turi gauti ir riebalų, ir baltymų, ir vitaminų. „Kai vaikas nevalgęs pusryčių ateina į mokyklą, po, tarkim, pirmos pamokos nukritus cukraus lygiui kraujyje, jis norės bėgti valgyti bandelių, šokoladinių batonėlių ar kitų saldžių produktų. Išeidamas iš namų vaikas turi suvalgyti bent jau vaisių, uogų ar daržovių. Žinoma, geriausia, kad vaikas valgytų šviežiai ruoštus šiltus pusryčius, t.y., pilnaverčių grūdinių kultūrų košę ir kasdien vis įvairesnę su kokybiškais riebalais, tarkim, sviestu ar ypač tyru alyvuogių aliejumi, gardintą vaisiais, uogomis, o gal tiesiog tarkuotu obuoliu, morka ar cukinija", – mitybos įpročius komentuoja specialistė R. Bogušienė.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas A. Kranauskas dar pabrėžia, kad problema yra tai, kad užkandžių automatai yra užrakinti, todėl nėra taip lengva juos patikrinti. Net staiga atvykusi VMVT negali jų atidaryti, taip pat ir visuomenės sveikatos biuro specialistas negali labai paprastai patikrinti. Visgi kasmetinės VMVT ataskaitos rodo, kad pažeidimų automatuose būna nedaug, nes juose parduodamų užkandžių sąrašą verslininkai suderina su VMVT – produktai turi atitikti SAM nustatytus kriterijus. Mokyklai sutartyje su automato savininku apibrėžti produktų kokybės nereikia, nes visai mokyklai (įskaitant automatus) galioja vienodos taisyklės. „Kai bus įvestas cukraus limitas, situacija labai paaštrės, nes daugelis šių produktų jau nebegalės būti parduodami. Kalbant apie kavos automatus, kai kuriose mokyklose jų yra, bet neteko girdėti, kad vaikai iš jų gertų kavą. Žodžiu, reikia faktų. Jei pamatysite kavą geriantį vaiką, praneškite (arba nufotografuokite). Jei iš automato nusipirksite draudžiamą produktą, taip pat praneškite", - sako Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas A. Kranauskas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis