Mūsų įspūdžiai iš mokslo centro AHHAA: smalsių vaikų ir tėvų rojus (FOTO)

Tartu (Estijoje) esantis mokslo centras „Ahhaa“ kone kasdien sulaukia lankytojų iš Lietuvos. Pasijusti smalsiais vaikais čia gali ir suaugusieji, išbandydami interaktyvius eksponatus bei žaidimus.

Nors atstumas iš Lietuvos iki Tartu nėra mažas, važiuoti ten iš tiesų verta. Jei įmanoma, pasirūpinkite nakvyne, nes suvažinėti pirmyn atgal bei praleisti dieną žiūrint ekspoziciją būtų gal ir įmanoma, bet tikrai labai sunku.

Tartu įsikūręs mokslo centras „Ahha“ save vadina vieninteliu ir išskirtiniu Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Ir tai yra tiesa. Jeigu ieškotume analogų su Lietuva, jų paprasčiausiai nėra. Vilniuje įsikūręs Energetikos ir technikos muziejus taip pat turi šiek tiek interaktyvių eksponatų, kuriuos galima išbandyti, tačiau Tartu esančiame mokslo centre jų šimtus kartų daugiau.

Vėjo srovė išlaiko kamuolį ore.
Asmeninio albumo nuotr.

Kainų politika

Bilietas suaugusiam žmogui kainuoja 13 eurų, vaikams ir mokiniams - 10 eurų. Važiuojant su šeima, apsimoka pirkti šeimyninį bilietą, kuris kainuoja 29 eurus.

Į šią kainą neįeina keletas papildomų paslaugų, pavyzdžiui, apsilankymas planetariume ir čia vykstantis pusvalandžio trukmės seansas apie visatą. Ar eisite į planetariumą, apsispręskite pirkdami bilietus. Seansai planetariume vyksta nustatytu laiku, telpa labai nedaug žmonių. Be to, iš anksto teiraukitės, kokiomis valandomis vyksta seansai anglų arba rusų kalbomis, nes dauguma jų būna estų kalba, ir atėję į tokį, liksite nieko nesupratę.

Planetariumą rekomenduojama rinktis su vaikais, kurie vyresni kaip penkerių metų. Mažesniems žvaigždžių pasaulio subtilybės bus nuobodu.

Vandens salė įdomi ir mažiesiems, ir didesniems lankytojams.
Asmeninio albumo nuotr.

Mokslo centro bilietus atstoja apyrankės, kurias ant rankos užklijuoja kasoje. Su jomis centre "Ahhaa" galima būti kad ir visą dieną.

Ekspozicija prasideda dar neįėjus į muziejų

Atvažiavus į mokslo centrą su automobiliu, yra dvi nemokamos aikštelės – viena požeminė, kita – lauke. Įprastą dieną, kai buvome mes, palikti jose automobilį problemų nebuvo.

Prie įėjimo į „Ahha" jau pasitinka pirmieji eksponatai - kranas be vamzdžio, iš kurio kažkaip stebuklingai teka vanduo bei elektromobilis, kurį galima pabandyti pakelti sverto pagalba.

Asmeninio albumo nuotr.

Asmeninio albumo nuotr.

Asmeninio albumo nuotr.

Prie rūbinės įrengti suoliukai prisėsti nevilioja – jie iš šono atrodo prismaigstyti mažų vinių. Tačiau tik atrodo. Kai išbandai, supranti, kad klydai.

Suoliukai prie rūbinės.
Asmeninio albumo nuotr.

Prieš kelionę skaityti atsiliepimai buvo tokie, kad mokslo centre "Ahhaa" vidutiniškai praleidžiama apie 3 valandas. Tačiau kaip įsitikinome mes, norint viską išbandyti, apžiūrėti ir visur sudalyvauti, vos ne vos užtenka visos dienos. Laimė, kad pačiame centre veikia kavinė, siūlanti dienos pietus. Suaugusysis už 5 eurus, vaikai už 3,50 eurų gali valgyti švediško stalo principu kiek tik nori, rinkdamiesi iš kelių siūlomų karštų patiekalų bei kelių sriubų. Dedame didelį pliusą už tai, nes ne paslaptis, kad gana dažnai muziejuose įrengtos kavinės būna brangokos.

Garsų salė "Ahaa" mokslo centre.
Asmeninio albumo nuotr.

Ekspozicija

Mokslo centro "Ahhaa" ekspoziciją sudaro pastovioji dalis ir keičiama paroda. Daugiau kaip 3000 kvadratinių metrų teritorijoje yra kelios salės. Technologijų salė, vandens salė, gyvosios gamtos, matematinė ekspozicija ir kitos patiks įvairių skonių dideliems ir mažiems žmonėms.

Vienas iš labiausiai akį traukiančių eksponatų - 8 metrų aukštyje įrengtas dviratis ant lyno. Juo važiuojant nukristi neįmanoma, nepaisant to, išbandyti drįsta tik patys drąsiausieji.

Pasivažinėjimas dviračiu ant lyno.
Asmeninio albumo nuotr.

Mokslo centro darbuotojai tvirtina, kad tai visiškai saugi pramoga, tačiau ją išbando ne visi.
Asmeninio albumo nuotr.

Pakilimas lynu tik iš pirmo žvilgsnio atrodo sunkus, iš tiesų tai smagi atrakcija, kurią norisi kartoti vėl ir vėl.

Rankomis traukiant lyną, galima užkilti iki lubų.
Asmeninio albumo nuotr.

Vandens salėje sausu išlikti praktiškai neįmanoma, todėl čia galima rasti apdairiai paliktų vaikiškų neperšlampamų apsiaustų, kuriais rekomenduojama apsirengti vaikams, jei jie nori išmėginti čia esančius eksponatus.

Vandens salė.
Asmeninio albumo nuotr.

Asmeninio albumo nuotr.

Rankomis sukant stiklo vazą, joje atsiranda sūkurys.
Asmeninio albumo nuotr.

Pačių mažiausiųjų erdvė - galima vandenyje plukdyti laivelius.
Asmeninio albumo nuotr.

"Išmaniosios" dėlionės - gali dėti kaip nori, vis tiek išeis paveikslas.
Asmeninio albumo nuotr.

Mažų veidrodėlių siena.
Asmeninio albumo nuotr.

Asmeninio albumo nuotr.

Kviečia į kūrybines dirbtuves ir mokslo šou

Vaikščiodami po mokslo centrą, per garsiakalbį nuolat girdėsite keliomis kalbomis kartojamą informaciją apie netrukus vyksiančias kūrybines dirbtuves ar įdomiuosius mokslo pasirodymus.

Chemijos šou "Mokslo teatre".
Asmeninio albumo nuotr.

Centre yra įrengta speciali „Mokslo teatro" salė, kurioje vyksta įvairūs pasirodymai - atliekami įdomieji fizikos ar chemijos bandymai, žiūrovai kviečiami būti interaktyvūs - atsakyti į klausimus, padėti jauniesiems mokslininkams atlikti bandymus.

Laboratorija, kurioje vyksta kūrybinės dirbtuvės ir bandymai.
Asmeninio albumo nuotr.

Kūrybinės dirbtuvės vyksta kitoje vietoje, moderniai įrengtoje laboratorijoje. Tądien, kai lankėmės, užsiėmimų buvo keletas, mes dalyvavome viename, kuriose buvo kviečiama pasigaminti dūdeles, prikviečiančias gyvates bei sužinoti daugiau apie garsą - iš kur jis atsiranda, ar galime garsą pamatyti ir pan. Kaip nustebome, kai jas vedė čia dirbanti lietuvė Milda, apie garsą susirinkusiems pasakojusi trimis kalbomis - lietuvių, latvių ir estų!

Smagiausia tai, kad visus centre esančius eksponatus galima liesti. Net ne galima, o būtina!

Štai ši arfa stygų neturi, tačiau braukiant per tuščią ertmę pirštais, ima skambėti melodija.

Arfa, kuri groja be stygų.
Asmeninio albumo nuotr.

Ar susimąstėte kada, kaip atsiranda tornadas? Viskas ne taip ir sudėtinga, kai pamatai ir išbandai pats.

Vieno mygtuko paspaudimas, ir ima kilti tornadas.
Asmeninio albumo nuotr.

Matematikos salėje užtruksite daugiau laiko. Vien sudėlioti štai šį rebusą užtruktų daug laiko - kiekvienoje eilėje skaičius reikia sudėlioti taip, kad gautųsi ta pati suma - 40.

Matematinė užduotis gudriesiems.
Asmeninio albumo nuotr.

Mokslo centre lankėmės eilinę vasaros dieną. Jokių eilių nei prie vieno eksponato nebuvo. Daugiausiai lankytojų čia atvyksta iš Estijos, taip pat iš kaimyninės Latvijos, sutikome ir kelias šeimas bei vieną studentų būrelį iš Lietuvos.

Tik faktai:

Mokslo centras "Ahhaa" dirba pirmadieniais - ketvirtadieniais nuo 10 iki 19, o penktadieniais - sekmadieniais nuo 10 iki 20 val.

Per metus jį aplanko per 3 milijonus įvairaus amžiaus lankytojų.

Atnaujintas centras „Ahhaa“ duris atvėrė 2011 metais.

Panašus mokslo centras yra ir Lenkijoje, Varšuvoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis