Nuo rugsėjo Karalienės Mortos mokykla – ir Klaipėdoje

Vilniuje ir Kaune įsikūrusi privati Karalienės Mortos mokykla plečiasi – nuo šių metų rugsėjo atidaro padalinį ir Klaipėdoje. 2016/2017 mokslo metais čia laukiami priešmokyklinukai bei pirmokai. Kiekvienais metais mokykla augs po vieną klasę kartu su vaikais, t.y. atsiras antra, vėliau – trečia klasė, ir ilgainiui pradinė mokykla išaugs į pagrindinę.


Išaugo iš „Vaikystės sodo"

Mokyklos įkūrėja – socialinių mokslų daktarė Austėja Landsbergienė, šiemet laimėjusi Kolumbijos universiteto Klingensteino centro stipendiją, kuri kasmet skiriama dvidešimčiai geriausių pasaulio švietimo lyderių ir kaitos vadovų. Ji taip pat yra ikimokyklinio ugdymo įstaigų tinklo „Vaikystės sodas", kurio padalinys trejus metus veikia ir Klaipėdoje, steigėja.

Pasak dr. A. Landsbergienės, Klaipėda plėtrai pasirinkta neatsitiktinai – šiais metais „Vaikystės sodas" jau turės priešmokyklinukų, tad, kad jie tęstų ugdymo programas, buvo užsibrėžtas tikslas mokyklos duris atverti jau nuo šių mokslo metų pradžios.

Vaikystės sodą" Klaipėdoje lanko jau beveik 100 vaikų. Dirbame pagal unikalią autorinę kontekstinę ikimokyklinio ugdymo programą, kuri išpildo vaikų poreikius ir tenkina tėvų lūkesčius, tad tėvai nori šios programos tęstinumo. Karalienės Mortos mokykla yra „Vaikystės Sodo" filosofijos ir ugdymo programos tąsa - mes ne kuriame mokyklą, o tiesiog organiškai augame", - sako dr. A. Landsbergienė.

Pradinė Karalienės Mortos mokykla bus įsikūrusi Klaipėdos senamiestyje, tame pačiame pastate kaip ir „Vaikystės sodo" padalinys, tik kitame korpuse.

Į mokyklą – nuo šešerių

Karalienės Mortos mokykloje dirbama pagal Lietuvos pradinio ugdymo bendrąją programą, kurią papildo dvi tarptautinės programos – Tarptautinio Bakalaureato (IB) ir tarptautinė pradinio ugdymo programa (IPC). Joje vaikai mokomi nuo 6-erių metų amžiaus, o jos programa išsiskiria teminiu ugdymu. Tai bus pirmoji tokio tipo mokykla Klaipėdoje.

Neįprastas yra ir pats mokymosi procesas – vaikai mokosi ne atskirų dalykų, tokių kaip matematika, kalbos ar gamtos pažinimas, o dirba su projektais, t.y. temomis. Todėl pamoka čia trunka ne 45 minutes, o tiek, kiek vaikams reikia laiko projektui baigti. Mokydamiesi kokios nors temos, ją nagrinėja įvairiais požiūriais – matematiniu, kultūriniu, kalbiniu ir pan.

Mokykloje itin pabrėžiama praktikos svarba. Čia manoma, kad vaikui labai svarbu teorines žinias pačiam išmėginti praktikoje – vykti į išvykas, daryti eksperimentus, stebėti aplinką. Taip išmokti teoriniai dalykai lengviau suvokiami ir įsimenami ilgam.

Asmeninio albumo nuotr.

Dr. A. Landsbergienės teigimu, tėvams svarbu žinoti, kad į mokyklą yra priimami vaikai jau nuo 6-erių metų amžiaus: „Lietuvoje dauguma žmonių yra pratę, kad mokyklą vaikai lankyti pradeda septynerių metų. Į Karalienės Mortos mokyklą vaikus priimame nuo šešerių metų. Jie pradeda mokytis ne nuo pirmos, o nuo priešmokyklinės klasės. Ši informacija yra itin svarbi, nes, atėjus į pirmąją klasę, gali būti, kad jau negalėsime pasiūlyti vietos.

Dėl vaikų priėmimo mes siūlome kreiptis jau dabar, mat susitinkame su šeima, vyksta pokalbis, išsiaiškiname, kokie yra šeimos lūkesčiai. Tai yra itin svarbu".

Ypatingas mokytojų ir mokinių ryšys

Tie, kas įpratę matyti nurodinėjančius mokytojus ir jų pageidavimus nuolankiai vykdančius mokinius, Karalienės Mortos mokykloje gali būti maloniai nustebinti. Čia mokinys ir mokytojas – lyg draugai. Mokiniai skatinami ne iškalti suteiktą informaciją, o išmokti mokytis, patys ieškoti atsakymų įvairiuose šaltiniuose: knygose, enciklopedijose, internete, filmuose, ekskursijose ir kt. aplinkoje.

Mokytojas šiame procese atlieka svarbų vaidmenį – diskutuodamas su vaiku jam padeda ieškoti teisingų atsakymų. Karalienės Mortos mokyklos mokiniai nebijo reikšti savo nuomonės, ginčytis su mokytojais, diskutuoti. Taip vaikai mokosi formuoti savo nuomonę, pagrįsti ją argumentais, mandagiai bendrauti. Mokykloje jie jaučiasi saugūs ir lygūs su visais, gali laisvai tobulėti ir mokytis.

Asmeninio albumo nuotr.

Ar tokią išskirtinę modernią mokyklą baigęs vaikas prisitaikys kitoje Lietuvos ugdymo įstaigoje? Karalienės Mortos mokyklos auklėtiniai ugdomi drąsiomis, atsakingomis, pilietiškomis, draugiškomis, tolerantiškomis, mandagiomis, kitus gerbiančiomis, empatiškomis, laisvomis ir smalsiomis asmenybėmis, tad ieškant naujų draugų, bendraujant ir adaptuojantis naujoje aplinkoje šiems vaikams problemų nekyla.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis