Paauglystės pavojai: rūkymas, alkoholis ir blogi draugai (psichologės komentaras)

Prižiūrėti paauglį yra taip pat svarbu, kaip ir pasitikėti juo. Juk šiame sudėtingo pažinimo ir brandos etape vaikas nustoja tėvus matyti kaip vienintelius „reikalo žinovus" ir šią tuštumą greitai užpildo aplinkos įtaka.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Ką daryti tėvams sužinojus, kad paauglys jau gyvena lytinį gyvenimą

Kodėl paaugliai panašūs į kūdikius: interviu su psichologeNepamirškite paklausti, kaip sekasi paauglio draugams – sužinosite, kaip sekasi ir jūsų vaikui. Visada išklausykite paauglio draugus, tačiau neskubėkite moralizuoti ar pasakoti, kaip kažkas vyksta jūsų šeimoje. Svarbu suprasti, kad šie draugai nėra jūsų draugai, todėl tėvams nederėtų būti įkyriems.

Gerai elgiasi tie tėvai, kurie turi net tik draugų telefonus, bet ir draugų tėvų telefonus. Taip bus lengviau juos kontroliuoti. Svarbus dalykas – niekada nepasiduokite paauglio provokacijai „pasakykite mano tėvams, kad mes miegosime pas jus“, nes meluoti kitų vaikų tėvams – nepagarba sau.

Jeigu paauglio draugai tėvams atrodo „nekokia kompanija"

Paauglystėje vaikai ieško sau pritarimo, draugai tampa autoritetais, todėl jie buriasi į kompanijas, kuriose patenkina drausmės ir bendravimo poreikius. Tėvų atsakomybė yra sekti ir kontroliuoti vaiko socialinį ratą, pažinti jo draugus. Jei vaikas pradėjo bendrauti su bloga kompanija, sustabdykite jį. Tačiau prieš imantis šių kraštutinių veiksmų tėvams reikia atsakyti į du klausimus – ar ši kompanija tikrai yra netinkama ir kodėl vaikas pasirinko būtent ją?

Visų pirma, paaugliai eksperimentuoja su išvaizda, elgsena, kalbos maniera taip ieškodami savęs bei protestuodami prieš jaunesnįjį „aš“. Jie atranda naujus emocinius bei fizinius potyrius, išbando naujus dalykus: alkoholį, tabaką, seksą ir atsirenka, kas bus priimtina ateityje.

Todėl toli gražu nederėtų teigti, kad kiekvienas išsišokęs (o tiksliau – saviraiškos ieškantis) ar pankiškai apsirengęs paauglys yra bloga kompanija. Net jeigu vaikas kompanijoje išbando jums nepriimtinus dalykus, įvertinkite, galbūt tai natūralaus pažinimo dalis.

Jei drausite paaugliui bendrauti su kuo jis nori, kils nepasitenkinimas ir jis tiesiog nepereis tam tikro paauglystės etapo.

Nederėtų teigti, kad kiekvienas išsišokęs (o tiksliau – saviraiškos ieškantis) ar pankiškai apsirengęs paauglys yra bloga kompanija.Psichologė Jūratė Bortkevičienė

Geriau iškelkite taisykles, kurių paauglys turi laikytis, pavyzdžiui, grįžti iki 22 val., grįžęs turi papūsti, jūs norite sužinoti, ar nėra parūkęs ir t.t. Ir jei paauglys pažeidžia taisykles, jam skiriamas namų areštas. Mes baudžiame už nepriimtiną elgesį, bet neatimame jiems taip reikalingo bendravimo.

Kitas klausimas – kodėl paauglys bendrauja su šia kompanija? Galbūt juos tikrai sieja bendri interesai, galbūt paauglys tiesiog siekia pritapti ir eksperimentuoja, o galbūt jūsų vaikas protestuoja. „Nekokia kompanija“ gali būti viena iš protesto formų, kuria vaikas siekia įrodyti savo nuomonės viršumą prieš tėvų sprendimus bei išbandyti ribas.

Tokiu atveju reikėtų reaguoti ramiai, tačiau griežtai nubrėžti elgesio ribas. Paauglys turi suprasti, kad jo saviraiškos laisvė ir asmenybės paieškos nėra ribojamos, tačiau šiuose namuose būtina laikytis taisyklių ir kol kas tas taisykles nustato tėvai.

Paauglys, alkoholis ir cigaretės

Jeigu į namus grįžus paaugliui aiškiai juntamas rūkalų kvapas arba akivaizdu, kad vaikas yra vartojęs alkoholio, būtina kalbėtis. Tačiau šį pokalbį palikite rytui, jog vaikas galėtų tinkamai jus suprasti.

Jokiu būdu neapsimetinėkite, kad nieko nematote, neskubėkite paauglio barti dabar ir čia bei nepasiduokite provokacijai „Čia ne aš, čia mano draugai...“

Pokalbį reikėtų pradėti ramiai, be didelių emocijų, pykčio ir dramatizavimo. Juk akivaizdu, kad šio fakto jau nepakeisite, tad svarbu išsiaiškinti padėtį ir ją suvaldyti. Kad dažnas paauglys tai išbandys, nėra tragedija – tai yra normalu. Taip paaugliai pažįsta pasaulį ir atsirenka, kas yra gerai, o kas yra blogai.

Tačiau svarbu laiku užkirsti kelią, kad tai netaptų įpročiu. Taip pat nesuteikite paaugliui prielaidų manyti, jog alkoholį ar rūkymą jis galės naudoti kaip protesto priemones.

Išsakykite savo poziciją, įspėkite jį, kas laukia, jeigu situacija pasikartos ir būtinai laikykitės savo žodžio. Įspėti ar sudrausminti paauglį galite įvairiais būdais, tačiau svarbiausia yra tai, kad jie būtų sąžiningi, terminuoti ir nežeminantys.

Galite pažadėti sumažinti dienpinigius, skirti namų areštą iki mėnesio, leisti kompiuteriu naudotis tik mokslo tikslams, ribotam laikui uždrausti lankytis vakarėliuose, bendrauti su draugais ir pan.

Negrasinkite nebūtais dalykais kaip „daugiau niekada...“, „iki gyvenimo pabaigos...“ Paauglys nebe vaikas, jis viską supranta logiškai, o tokie nerealiniai terminai tik paskatins protestuoti ir maištauti, nes „ką daugiau man gali padaryti“. Tėvams vertėtų įsivaizduoti, kad yra policininkai, sustabdę pažeidėją. Pirmiausia įspėjate, o jeigu nusižengimas kartojasi, skiriate baudą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis