Priklausomybė, kuri pasiglemžia net vaikus

Atvėrę itin plačias galimybes sužinoti, domėtis, bendrauti, žaisti ir kurti, kompiuteriai, išmanieji įrenginiai ir internetas, manoma, yra tikroji šiandienos vaikų priklausomybė. Specialistų nuomone, net 70 proc. šiuolaikinių vaikų bendravimo vyksta būtent internete, o dažnas tėvas prieš technologijas jaučiasi bejėgis ir su baime stebi, kaip jo atžala pasineria į kitą pasaulį.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Reportažas iš jurtoje įsikūrusio vaikų darželio Kauno rajone
Kaip paaugliui išsirinkti būsimą profesiją

„Sunerimti reikėtų tada, kai internete praleidžiama labai daug laiko, o pagalvojus apie gyvenimą už jo ribų, kyla nuobodulys. Priklausomybę gali rodyti žmogaus sudirgimas, jeigu jam naudojantis internetu, kas nors trukdo, taip pat nerimas, negalint ilgą laiką prisijungti prie interneto ir sumažėję socialiniai kontaktai su realiais žmonėmis“, – priklausomybės nuo interneto požymius komentuoja Vilniaus universiteto docentė Dr. Laima Bulotaitė.

Aktualias tėvų ir vaikų problemas nagrinėjančių seminarų ciklą „Tėvystės antradieniai“ rengianti asociacija „Mentor Lietuva“, generalinės sekretorės Jurgitos Ribinskaitės - Glatzer teigimu, tėvų klausimų apie priklausomybę nuo interneto ar kompiuterio sulaukia pakankamai dažnai ir pastebi, jog tėvai dažniau nerimauja ir baiminasi ne dėl vaikui kylančių pavojų gatvėje, o būtent dėl su elektroninių įrenginių naudojimu susijusių elgsenos pokyčių ar socialinių įgūdžių praradimo.

Pasak psichologės ir socialinių mokslų daktarės Laimos Bulotaitės, kuriai yra tekę konsultuoti nuo interneto ar kompiuterio priklausomus vaikus, praleidžiant per daug laiko prie elektroninių įrenginių, ne tik prarandami socialiniai įgūdžiai, atsiranda bendravimo su draugais ir tėvais problemų, prarandami kiti interesai, patiriama mokymosi sunkumų, taip pat, kyla pavojus fizinei sveikatai – gali atsirasti pirštų, nugaros ar šono skausmai, stuburo iškrypimai, miego ar virškinimo sutrikimai, nuovargis, silpnėti regėjimas.

„Pastebėjome, jog vaikai daug laiko praleidžiantys prie kompiuterinių įrenginių ar internete, patiria sunkumų užmegzdami santykius su kitais žmonėmis. Tai kelia didelę grėsmę sklandžiai asmenybės raidai, nes paauglystėje mes visi turime išmokti užmegzti ryšį, kurti santykius ir bendrauti“, – specialistei antrina J. Ribinskaitė - Glatzer.

Pasak „Mentor Lietuva" vadovės, organizacijos įgyvendinama mentorystės programa siekia vaikams suteikti žinių, kaip formuoti įgūdžius, padedančius atrasti įvairias laisvalaikio leidimo formas, leidžiančius išmokti nusiraminti, įveikti nuobodulį kitais būdais, o tėvystės seminaruose „Mentor Lietuva“ siekia padėti tėvams suprasti, kaip jie gali padėti savo atžaloms sudėtingais gyvenimo periodais ar esant tam tikroms problemoms.

Vida Press

Priklausomybių psichologiją tyrinėjanti doc. dr. L. Bulotaitė atkreipia dėmesį, jog elektroniniai įrenginiai, internetas, puikiai tenkina vaikų poreikius, todėl, norint juos apsaugoti nuo technologijų žalos, reikia rasti sprendimą, kaip tuos poreikius patenkinti kitais būdais. Pavyzdžiui, vaikams tikrai reikia aiškių taisyklių ir dienotvarkės, ir jeigu vaikas negauna to namie, jam tą poreikį patenkina kompiuteriniai žaidimai. Jeigu jam trūksta pagyrimo ir paskatinimo, vėlgi jis tai gali rasti žaidimuose. Tik paklausykite kaip žaidimų kūrėjai skatina ir palaiko savo klientus! Tačiau svarbiausias vis dėl to yra tėvų pavyzdys.

„Tėvai turi būti geru pavyzdžiu savo vaikams ir savo elgesiu, pasirinkimais parodyti įvairius laisvalaikio leidimo būdus, įdomias veiklas. Labai svarbu yra skatinti kitus vaiko interesus ir socialines veiklas.“

Psichologė pataria tėvams vengti draudimo naudotis internetu ar kompiuteriu, kadangi tai problemos tikrai neišspręs, tik gali sukelti vaiko priešiškumą tėvų atžvilgiu. Ji ragina verčiau pradėti reglamentuoti interneto ar kompiuterio vartojimą, nustatyti tam tikras taisykles, aptarti jas kartu su savo atžala ir skirti daugiau dėmesio bendravimui šeimoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis