Su šeima keliaujame į Marijampolę: netikėtos pažintys ir įdomios vietos

Svarstote, kur su šeima praleisti artimiausią savaitgalį? O ką atsakysite, jei pasiūlysime jums aplankyti Marijampolę? Čia netikėti atradimai laukia ir mažų, ir didelių.

Keliaujame į Saldžiamiestį

Ar žinote, kur Suvalkijoje įsikūręs Saldžiamiestis? Neieškokite jo žemėlapiuose, nes nerasite. Vienintelis būdas jį aplankyti - atvažiuoti į Marijampolę ir užsukti į čia esantį cukraus fabriką, kuris turi ir kitą, neoficialų pavadinimą - saldžiamiestis.

Anksčiau tai buvo aukštomis sienomis apsijuosusi uždara įstaiga, šiandien cukraus fabrikas plačiai atvėręs duris turistams, norintiems pamatyti nuo 1931 tebeveikiantį pirmąjį cukraus fabriką Lietuvoje. Ypač čia laukiami smalsūs vaikai, mat jiems sukurtos net dvi edukacinės programos, apie kurias papasakosime šiek tiek vėliau.

Paminklas runkeliui

Pirmas dalykas, kurį pamatysite atvažiavę į cukraus fabriką - neįprastas paminklas... runkeliui (autorius T. Pavilionis). Kaip sako su atvykstančiais turistais bendraujantis projektų vadovas Giedrius Šlekys, paminklas cukriniam runkeliui čia pastatytas ne šiaip sau. Stilizuotas paminklas primena lobių dėžę, iš kurios kyšo runkelio galva. Pasak gido, marijampoliečiams cukrinis runkelis iš tiesų prilygsta didžiausiam lobiui, mat ši daržovė per beveik 90 metų išmaitino daugybę tūkstančių marijampoliečių šeimų, kurių nariai dirbo ar tebedirba fabrike.

Paminklas cukriniam runkeliui.
Asmeninis albumas

Nuo runkelio iki cukraus

Toliau keliaujame į senuosius fabriko pastatus, vienas iš kurių šiandien pritaikytas turistams: čia įrengta ekspozicija, rodomas filmas bei vyksta edukacinės programos. „Jeigu atvažiuosite į fabriką tuo metu, kai čia vyksta gamyba (rugsėjo vidurys - gruodis), galėsite pamatyti, kaip cukriniai runkeliai virsta cukrumi. Ne tik pamatyti, bet ir užuosti bei paragauti“, - intriguoja Giedrius Šlekys.

Giedrius Šlekys ekskursijos dalyviams rodo cukrinį runkelį, kuris netrukus virs biriu baltu cukrumi.
Asmeninis albumas

Kitus devynis mėnesius fabrike yra ramiau, čia dirba keli šimtai žmonių, kurie ruošia fabriką artėjančiam gamybos sezonui. Į ekskursiją galima atvykti ir ne sezono metu, tada tiesiog nepamatysite gamybos proceso, kuris, pasak pašnekovo, vaikams ir įdomiausias.

Dvi edukacinės programos vaikams

Pažintinį maršrutą "Runkeluko kelionė" po cukraus fabriką galima rinktis cukraus gamybos laiku – rugsėjo-gruodžio mėnesiais. Atvykusieji čia sužino, jog pats populiariausias baltasis cukrus pasaulyje yra gaminamas nuo 1840 metų. Lietuvoje pirmasis cukraus fabrikas įsteigtas A. Smetonos valdymo laikais - 1931 metais. Marijampolėje cukrus gaminamas iš cukrinių runkelių.

Gidas Giedrius ištiesia lėkštę su riekelėmis supjaustytais cukriniais runkeliais ir kviečia pasivaišinti.

Cukrinio runkelio vaišės.
Asmeninis albumas

Skonis salstelėjęs, tačiau tikrai ne toks saldus, koks būna tikras cukrus. Ekskursijos dalyviai sužino, kad tarpinėje gamybos stadijoje cukraus kristalai būna gelsvi ir su daug priemaišų, tad kristalai vėliau pakartotinai tirpinami, kristalizuojami, rafinuojami.

Gamybos metu neapsieinama be šalutinių produktų, tačiau šiandien stengiamasi, kad jų būtų kuo mažiau, todėl presuojamos granulės atitenka gyvulių pašarui, melasa naudojama kulinarijos pramonėje.

Supresuotos granulės, gaunamos kaip pašalinis produktas gaminant cukrų, tinka gyvulių pašarui.
Asmeninis albumas

Visus šiuos gamybos metu atsiradusius produktus ekskursijoje galima apžiūrėti, pauostyti ir paragauti.

Ekspozicijoje akį traukia iš cukraus sukurtas japoniškas sodas, kurį taip ir knieti lyžtelėti. Taip pat eksponuojama iš įvairiausių medžiagų vaikų sukurtų cukrinių paroda.

Asmeninis albumas

Pasak Giedriaus Šlekio, į pažintinę ekskursiją atvykstantys vaikai, dažniausiai - moksleivių klasės - labiausiai džiaugiasi pamatę „kaip iš dangaus ima byrėti cukrus“, ypač, jei jis būna nekondicinis ir panašus į varveklius.

Antroji edukacinė programa Marijampolės cukraus fabrike vadinasi „Saldžiamiestis“, ir ji vyksta visus metus, nesvarbu, koks metų laikas. Ekskursijos metu aplankomi istoriniai cukraus fabriko pastatai, pasisvečiuojama mechaninėse dirbtuvėse, kuriose esančios 1906 metais pagamintos staklės veikia iki šiol.

Asmeninis albumas

Nėra abejonių, kad šiandien fabrikas kur kas modernesnis nei prieš 8 dešimtmečius, tačiau iki šiol, metai iš metų kartojamas tas pats ritualas: žmogus su degančiu fakelu lėtai kyla prie didžiulės krosnies angos, po kurio laiko fakelas dingsta krosnies nasruose ir ten, viduje, pradeda siautėti ugnis. Iš kamino ima virsti tiršti dūmai, ir taip prasideda dar vienas cukraus sezonas.

Į edukacines programas būtina išankstinė registracija, o daugiau informacijos suteiks Marijampolės turizmo informacijos centras.

Ką dar aplankyti Marijampolėje?

Jeigu susiruošite į Marijampolę, be senovinio cukraus fabriko čia galite pamatyti kitų įdomių gamtinių, kultūrinių ir istorinių objektų.

Gidas Vladas, paklaustas apie tai, kur Marijampolėje dar galima nueiti šeimoms su vaikais, pirmiausia mini kraštotyros muziejų, kuris gali pasiūlyti interaktyvių edukacinių programų. Na, ir žinoma, išpuoselėti parkai bei menininkų išgražintos įspūdingos viešosios erdvės, kuriomis paskutiniaisiais metais garsėja Suvalkijos sostinė.

Poezijos parkas

Tyliai čiurlenantis vanduo, romantiški takeliai ir tilteliai, vaikų žaidimų aikštelė, vandens šviesos ir spalvų žaismas sutemus virsta tikru spektakliu.

Vytauto Didžiojo parkas

Seniausias miesto parkas prieškariu buvo mėgstamiausia marijampoliečių laisvalaikio vieta. Nors po parko rekonstrukcijos čia atsirado ir modernus apšvietimas, ir atrakcionai vaikams, fontanas, visgi ši vieta išlaikė prieškario dvasią.

Marijampolės lakštingala

Tai paminklinis suolelis, skirtas iš Marijampolės kilusiai pasaulinio garso dainininkei Violetai Urmanavičiūtei - Urmanai.

Asmeninis albumas

Paminklas dainai

Tai, kad paminklai statomi poetams ir dainininkams, nestebina nieko. O ar žinote, kad Marijampolėje stovi paminklas... dainai? Vytauto Kernagio daina „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“ turi paminklą, kurį rasite Poezijos parke.

Šv. Arkangelo Mykolo Mažoji Bazilika ir Marijonų vienuolynas

Tai bene lankomiausia turistų vieta Marijampolėje, kurią kasmet aplanko tūkstančiai tikinčiųjų ir ne tik.

Rygiškių Jono gimnazija

Kažin ar Lietuvoje yra kita tokia mokykla, kurią lankė tiek daug Lietuvos šviesuolių. Jonas Basanavičius, Vincas Kudirka ir dar daug kitų žinomų vardų rasite čia esančiame muziejuje.

Asmeninis albumas

Butlerienės (kačių) kiemelis

Marijampolė siejama su grafiene Pranciška Butleriene, kuri pakvietė marijonų vienuolius, ir taip įsikūrė Marijampolės miestas. Grafienė labai mylėjo kates, todėl jos vardo kiemelyje apsigyveno skulporiaus K. Balčiūno katės, o kiemelį vietiniai vadina Kačių kiemeliu.

"Malonny: Marijampolė-Londonas-Niujorkas"

Nuo 2014 metų vykdomas projektas, kurio metu ant įvairių miesto pastatų sienų kuriami meno kūriniai. Projektą itin palaiko ir ne vieną kūrinį Marijampolei dovanojo Niujorke gyvenantis pasaulinio garso menininkas Ray Bartkus. Pasivaikščioti po miestą ir pamatyti įspūdingus gatvės meno kūrinius ilgai neužtruksite, o įspūdžiai liks ilgam.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis