Tema, kuria tėvai labiausiai drovisi kalbėtis su vaiku

Pasikalbėti su vaiku apie lytinį brendimą, pirmuosius lytinius santykius, visada yra geriau, negu palikti tai savieigai ir laukti, kol tai jis išsiaiškins su draugais pats. Tačiau kaip išdrįsti?

Iš mamos Laimos laiško:


Mano sūnui dvylika metų, iki šiol nesame su juo kalbėję apie lytinį švietimą, na, iš kur atsiranda vaikai, kaip jam prasidės lytinis brendimas...


Sakoma, kad su sūnumis turi kalbėtis tėčiai, o su dukromis mamos, tačiau sūnaus tėtis išvykęs į užsienį, kur dirba ir seniai jo nemato. Nežinau, ar dera man apie tai pakalbėti? O gal jis jau viską išsiaiškinęs, nes gi mokykloje yra gamtos pažinimo pamokos, be to, internetas, draugai dar...


Kaip supratote iš mano laiško, aš pati kažkaip nejaukiai jaučiuosi šioje temoje. Pamenu, pati apsišviečiau mamos spintoje radusi kažkokią knygą suaugusiems. Kaip man pasielgti?


Patarkite.


Atsako Palangos senosios gimnazijos psichologė Gabrielė Vilkaitė


Labas, Laima,


Perskaičiau Tavo laišką ir pastebėjau, kad esi sunerimusi dėl sūnaus žinių apie lytinį brendimą, lytinius santykius. Pati jautiesi nepatogiai galvodama ir bendraudama šiomis temomis. Klausi, kaip Tau elgtis.


Dvylikos metų berniukas dažniausiai yra tik įžengęs į ankstyvąją paauglystę. Tokiu metu paaugliai labai smalsūs, juos domina lyčių skirtumai, jie renka atsitiktinę informaciją iš draugų, žiniasklaidos ar kt. šaltinių.


Iš patirties sakau, kad daugumai paauglių labai trūksta informacijos apie lytinius santykius, lytinę brandą. Matyt, informacijos gautos pamokose ir kalbant su draugais neužtenka ir lieka daug klausimų, o atsakymai surandami gyvenimo eigoje.


Kažkada klausiau paauglių, kokiomis temomis norėtų pasikalbėti. Lytiniai santykiai buvo viena iš trijų temų, kurias norėjo aptarti.


Akivaizdu, kad jiems smalsu ir įdomu pažinti tą pasaulį, kuris lyg ir uždraustas jiems. Suprantu, kad nesmagu kalbėti šiomis temomis, bet verta paaiškinti sūnui apie meilę ir lytinius santykius, kontracepciją ir ligas plintančias lytiniu būdu. Juk geriau pakalbėti apie tai dabar nei vėliau kovoti su nepageidaujama liga.


Rašai, kad nejauku kalbėti šia tema. Siūlau įvardinti savo sūnui, kaip Tu jautiesi ir paklausti, ar jis neprieštaraus jei pakalbėsite apie lytinius santykius, brandą. Taip pradėjus pokalbį, nuimsite įtampą ir bus lengviau pradėti kalbėti nepatogia tema.


Linkiu drąsos!


Psichologė Gabrielė


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis