Tėvams tai pati nemaloniausia tema, tačiau kalbėtis apie tai su vaikais REIKIA

Pirmoji simpatija, bręstančio kūno pokyčiai bei hormonų audros - vaikas tampa suaugusiuoju ir susipažįsta su priešinga lytimi.

Kaip padėti paaugliui pasiruošti atsakingiems santykiams ir apsisaugoti nuo gresiančių pavojų pasakoja psichologė, konferencijos "Atsakinga tėvystė" lektorė Jūratė Bortkevičienė.

Kokiame amžiuje ir kaip taktiškai pradėti pokalbį su paaugliu apie lytinius santykius?

Apie tai reikia pradėti kalbėti tuomet, kai vaikas paklausia: "iš kur atsiranda vaikai?". Atsižvelgiant į tai, kuriuo brandos laikotarpiu ši tema tampa aktuali, informacija turi būti pateikiama atitinkanti vaiko amžių.

Pokalbis neturėtų būti apie lytinius santykius, kaip dauginimosi procesą, ar teorinės žinios apie apsaugą bei gręsiančias pasekmes. Svarbu atskleisti tai vertybiniu požiūriu, supažindinti, kas yra pagarba sau, savo kūnui ir kitai lyčiai.

Paauglys pradeda santykius su gerokai vyresniu partneriu. Kaip reaguoti?

Visų pirma, yra svarbu išsiaiškinti, kodėl paauglys pradeda santykius su vyresniu partneriu. Jei tai mergaitė, tikėtina, jog ji ieško tėčio pakaitalo ir nesulaukdama vyriško rūpesčio šeimoje siekia gauti jo iš išorės. Taip pat gali būti, jog vaikas atrodo vyresnis nei iš tiesų yra.

Susidūrus su tokia situacija svarbu nepradėti smerkti ar reikalauti, jog vaikas nutrauktų santykius. Bet koks draudimas skatins paauglį priešintis, meluoti ir slėpti savo asmeninį gyvenimą. Reikia paklausti, ką jie kartu veikia, kaip jo simpatija elgiasi. Tik atviras bendravimas, palaikymas ir supratingumas leis kurti artimą ryšį su savo vaiku ir apsaugoti nuo gresiančių pavojų.

Ar tėvai turėtų klausti paauglio apie jo lytinius santykius, ar užtenka jį tik supažindinti su gresiančiomis pasekmėmis ir šia tema daugiau nediskutuoti?

O ar tėvai norėtų, kad paauglys klaustų apie jų lytinius santykius? Šia tema kalbėti nereikia, nebent pats vaikas inicijuoja tokį pokalbį. Šnekėti reikia apie vertybes ir pagarbą priešingai lyčiai.

Jei paauglys jau pradėjęs lytinį gyvenimą, reikia ne moralizuoti, bet kalbėti apie apsisaugojimo priemones ir kaip išvengti nepageidaujamų pasekmių, papasakoti apie visuomenėje sklandančius mitus.Jūratė BORTKEVIČIENĖ

Svarbu perteikti žinią, jog seksualinis gyvenimas prasideda tik tuomet, kai to nori abu žmonės ir negalima pasiduoti spaudimui, jei nesijaučiama pasiruošus. Jei paauglys jau pradėjęs lytinį gyvenimą, reikia ne moralizuoti, bet kalbėti apie apsisaugojimo priemones ir kaip išvengti nepageidaujamų pasekmių, papasakoti apie visuomenėje sklandančius mitus.

Tyrimų duomenimis, lytiniai santykiai pradedami vis anktyvesniame amžiuje. Kokios pagrindinės to priežastys ir kaip apsaugoti vaiką nuo pernelyg anksti pradedamų lytinių santykių?

Viena pagrindinių priežasčių yra visuomenėje eskaluojamas sekso kultas. Socialinėse medijose bei žiniasklaidoje gausu informacijos apie tai, kaip apie vieną esminių suaugusiojo gyvenimo dalių. Paauglių raida ankstyvėja, o brandos laikotarpiu svarbiausias aspektas yra tapti suaugusiu ir daryti tai, kas draudžiama paaugliams, bet leidžiama suaugusiems. Lytinis aktas tampa išraiška, jog esi subrendęs bei patenkina smalsumo poreikius.

Kaip skatinti paauglį saugotis?

Reikia sukurti paaugliui tiek finansines, tiek privatumo aplinkybes, kad galėtų saugotis. Jeigu žinote arba nujaučiate, kad jūsų paauglys turi partnerį, skirkite kas mėnesį fondą apsaugos priemonėms įsigyti arba tiesiog nupirkite apsaugos priemonių ir duokite jas paaugliui, galite turėti krepšelį arba tiesiog įdėti į jo stalčių. Pasiūlykite apmokėti vizitą pas gydytoją konsultacijai ir kontraceptines priemones, jeigu gydytojas tokių skirtų, jei mergaitė turi nuolatinį partnerį.

Paauglių raida ankstyvėja, o brandos laikotarpiu svarbiausias aspektas yra tapti suaugusiu ir daryti tai, kas draudžiama paaugliams, bet leidžiama suaugusiems.
Vida Press

Ką daryti sužinojus kad vaikas laukiasi?

Kadangi faktas jau įvyko ir nauja gyvybė užsimezgė, svarbu būti šalia savo vaiko tiek, kiek jam reikia. Pamokos turėjo būti prieš pasekmes, taigi tokioje situacijoje reikia susitaikyti ir padėti paaugliui tai išgyventi. Taip pat jei berniukas tampa tėčiu - jis prisidėjo prie naujos gyvybės, todėl turi prisiimti atsakomybę, o tėvai turėtų jį padrąsinti ir palaikyti.

Balandžio 2-3 dienomis Vilniuje, parodų ir kongresų centre „Litexpo“, vyks jau antrą kartą organizuojama konferencija "ATSAKINGA TĖVYSTĖ". Šiais metais konferencijoje auklėjimo ir mokymo profesionalai pranešimus skaitys „nepatogiomis", tačiau labai aktualiomis temomis apie vaikus ir paauglius. Daugiau informacijos rasite čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis