5 aktualūs klausimai apie silantus

Išdygus nuolatiniams krūminiams dantims, rekomenduojama juos padengti silantais - medžiagomis, kurios juos saugos nuo sugedimo.

Vaikų nuo 6 iki 14 metų amžiaus dantys silantais dengiami nemokamai, nes išlaidos yra kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis. Tėveliai raginami aktyviai naudotis šia galimybe.


Kas yra silantai?


Silantai - tai moderni ir efektyvi ėduonies profilaktikai skirta skysta plombinė medžiaga. Šia medžiaga užpildomos nuolatinių krūminių dantų vagelės, kad į jas nepatektų ėduonį sukeliančios bakterijos.


Kada krūminius dantukus reikia dengti silantais?


Specialistai rekomenduoja dengti silantais ką tik išdygusius dantukus, nes pirmuosius dvejus metus po išdygimo jie yra ypač jautrūs kariesui. Dantukui išaugus, jo vagelės greitai apsineša, atsiranda pirminių ėduonies požymių ir silantuoti gali būti per vėlu. Žinoma, įvertinti kiekvieną situaciją ir patarti turi odontologas.


Kaip atrodo pati procedūra?


Silantavimo procedūra yra neskausminga ir trunka vos keliolika minučių. Danties paviršius nuvalomas, apdorojamas poliravimo pasta ir iš karto padengiamas silantu, naudojant mažą šepetėlį ar specialų švirkštą. Vėliau silantas sukietinamas naudojant specialią šviesą.


Koks yra silantų poveikis?


Krūminis dantukas formuojasi apie metus laiko ir silante esantis fluoras jį taip sustiprina, kad jis „nebebijo" ėduonies. Padengus dantis silantais pirmą kartą, po 3 mėnesių reikia apsilankyti pas odontologą patikrinimui. Vėliau užtenka pasitikrinti profilaktiškai. Jei silantas iškrenta, krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis procedūra kartojama.

Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad 69,4 proc. 7-8 metų vaikų krūminių dantų kramtomųjų paviršių yra pažeisti ėduonies. Švedijos mokslininkai nustatė, kad vaikams laiku padengus dantis silantais, net ir praėjus 8 metams, dantų ėduonies atsiradimo galimybė sumažėja 80-90 procentais.


Kodėl ne visos šeimos naudojasi šia galimybe?


Programa, pagal kurią vaikų krūminiai dantys dengiami silantinėmis medžiagomis, Lietuvoje vykdoma nuo 2005 metų. Svarbiausias jos tikslas - užtikrinti, kad auganti karta turėtų kuo sveikesnius dantis. Nepaisant to, kad ši programa įgyvendinama nebe pirmus metus, kol kas ne visi tėvai ja pasinaudoja. Neturėdami reikiamos informacijos apie šią nemokamą paslaugą, už vaikų dantukų dengimą silantinėmis medžiagomis jie moka iš savo kišenės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis