5 dažniausios mokinių sveikatos bėdos

2013-2014 metais atlikta moksleivių profilaktinių sveikatos pažymėjimų analizė rodo, kad visiškai sveikas yra kas dešimtas moksleivis.

Kas antro Klaipėdos moksleivio dantys yra pažeisti karieso

Pirmą kartą buvo gauti duomenys ir apie moksleivių dantų būklę, mat nuo 2013 m. vaikas profilaktiškai turi apsilankyti ne tik pas šeimos gydytoją, bet ir pas odontologą, kuris turi įvertinti dantų ir žandikaulių būklę. Analizė parodė, kad moksleivių dantys gana apleisti.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Viena dažniausių vaikiškų ligų, kurios gali nepastebėti
Kokių klaidų nedaryti su mažu vaikui einant į kino teatrą?

„Įvertinus pažymas, paaiškėjo, kad beveik kas antras mokinys (44,1 proc.) turi karieso pažeistų dantų. Šie rezultatai verčia sunerimti ir dar labiau paskatinti tėvelius atsakingiau rūpintis savo atžalų dantukais. Valstybė kasmet skiria lėšų, kad 6-14 metų vaikų dantukai nemokamai būtų padengiami silantinėmis, nuo ėduonies apsaugančiomis medžiagomis. Tačiau dalis lėšų būna nepanaudojamos. Pasaulinė patirtis rodo, kad toks dantukų priežiūros būdas yra efektyvus ir ateityje padeda išvengti dantų ėduonies problemų“ , - pasakojo Ineta Pačiauskaitė, Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro direktorės pavaduotoja.

Kitos bėdos – rega, kreivas suburas ir kvėpavimo takų ligos

Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro atlikta analizė atskleidė, kad ypač didelė problema – regėjimo sutrikimai – jie diagnozuoti daugiau kaip pusei (65 proc.) sveikatą pasitikrinusių vaikų. Kas antram (52,3 proc.) regos sutrikimų turinčiam vaikui nustatyta toliaregystė, kas penktam (22, 3 proc.) – trumparegystė.

Skeleto raumenų sistemos sutrikimai nustatyti maždaug kas antram (19,8 proc.) moksleiviui. Tarp tokių sutrikimų dominuoja skoliozė – ji diagnozuota kas antram skeleto raumenų sistemos sutrikimų kamuojamam moksleiviui.

Penkiolikai procentų moksleivių nustatytos kvėpavimo sistemos ligos. Tarp jų daugiausiai esama vazomotorinio ir alerginio rinito atvejų (50,4 proc.), kas trečiam vaikui, kuris skundžiasi kvėpavimo sistemos sutrikimais, diagnozuota astma.

Daugiau vaikų turi ne antsvorį, o per mažą KMI

Įvertinus kūno masės indekso (KMI) rodiklius, matyti, kad daugumos (66 proc.) moksleivių svoris yra optimalus, 5,5 proc. nustatytas antsvoris, nutukimas – 1,9 proc., per mažas svoris – 5,8 proc. Gydytojai neįvertino net kas penkto moksleivio svoris.

„Kasmet akcentuojame, kad gydytojai nepažiūrėtų į profilaktinius sveikatos patikrinimus pro pirštus ir labai atsakingai pildytų pažymėjimus, nes kiekvienas rodiklis yra labai svarbus stebint moksleivių sveikatos tendencijas. Duomenis mes naudojame kryptingai planuojant ir įgyvendinant sveikatos priežiūrą mokykloje, organizuojant tikslesnes sveikatos stiprinimo priemones, susijusias su ligų ir traumų profilaktika.

2014-uosius metus Seimas paskelbė Vaikų sveikatos metais, dėl to šiais metais ypatingas dėmesys bus skiriamas jų sveikatai“, - sakė Dainora Bielskytė, Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės apatinių rūbų parduotuvės čekį.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis