5 žingsniai, kaip sutaupyti išleidžiant vaiką į mokyklą

Liko vos trys savaitės iki mokslo metų pradžios, o tai daugumai šeimų neišvengiamai reiškia pirkimo maratoną, bėgiojant tarp mokyklinių prekių lentynų.

„Swedbank" Finansų institutas preliminariai suskaičiavo, kokią pinigų sumą mokinių tėvams gali tekti skirti iš savo biudžeto, jei moksleiviui šiemet būtų perkamos naujos būtinosios kanceliarinės prekės (rašymo ir piešimo priemonės, klijai, sąsiuviniai, popierius ir kitos), kuprinė, trumpa ir ilga sportinė apranga su sportiniais bateliais bei 3 dalių uniforma. Remiantis preliminariais skaičiavimais, neskaitant įprastų sezoninių drabužių ir avalynės, vieną vaiką išleisti į mokyklą kainuotų nuo 225 iki 460 eurų, priklausomai nuo to, ar tėvai rinktųsi žemiausios kainų kategorijos prekes, ar brangesnes.

Taigi, statistinei Lietuvos šeimai, auginančiai 2 vaikus (2 x 225 eurų) ir uždirbančiai 2 vidutinius šalies atlyginimus per mėnesį (2 x 645 eurų), paskutinių vasaros dienų džiaugsmą gali nemenkai užtemdyti tokie mokykliniai iššūkiai.

Kad rugsėjo 1-osios startui netektų pakloti kone viso vieno iš tėvų atlyginimo, Finansų instituto vadovė Lietuvoje Jūratė Cvilikienė įvardija 5 žingsnius, kurie mokinio krepšelio kainą galėtų reikšmingai sumažinti.

Neskubėkite ir pasitarkite su mokytojais

Prekybininkai pateikia mokiniui reikalingų prekių sąrašus arba jau suformuotus kanceliarinių priemonių rinkinius, tačiau tai nebūtinai bus jūsų vaikui reikalingi daiktai arba bent ne visi jų. Ko tikrai reikės būsimam pirmokui ar vyresniam moksleiviui, pirmiausia teiraukitės mokytojo ar klasės vadovo, jie geriausiai žinos, kokių priemonių prireiks jų pamokose. Svarbiausia, neskubėkite, pirkite tik tai, kas tikrai reikalinga. Juolab, kad mokslo metams prasidėjus startuos ir nuolaidos.

Shutterstock

Jeigu mokyklai reikia įsigyti uniformą ir yra nurodyta, kur ją užsisakyti, vis tiek visų pirma pakalbėkite su mokyklą jau lankančių vaikų tėvais (galima rasti įvairių grupių socialiniuose tinkluose ar tiesiog pasiklausinėti pažįstamų) bei pasitarkite su mokytoja. Gali būti, kad mokyklines uniformas palankesnėmis kainomis siuva netoliese gyvenantis siuvėjas, o galbūt mokytoja ar tėveliai gali pasiūlyti kitų mokinių išaugtų, bet vis dar kokybiškų ir tvarkingų uniformų. Juk gali būti, kad, pavyzdžiui, kuris nors mokinys turėjo dvi uniformas ar beveik nedėvėjo švarko. Verta paieškoti ir alternatyvų. Pirkdami uniformą pasidomėkite, galbūt jūsų vaiko lankomoje mokykloje švarkas derinamas su bet kokiais vienspalviais marškinėliais, kurių jūsų spintoje kaip tik penki?

DELFI / Kiril Čachovskij

Pratimas-žaidimas: likučių revizija

Vaiko paruošimas į mokyklą – ne naujagimio sutikimas, kai namuose atsiranda naujas ir plikas visomis prasmėmis žmogus. Net jei vaikas į mokyklą ruošiasi pirmuosius metus, juk labiausiai tikėtina, kad dalį kanceliarijos priemonių jis jau turi, nes vis tiek namuose piešė (pieštukai ir popierius, akvarelė ir teptukai, penalas), galbūt darė kokius nors kūrybinius darbelius (klijai, spalvotas popierius, įvairios dekoracijos ir kt.).

Taigi, turėdami tikslų sąrašą, atlikite stalčiuose ir spintelėse esančių daiktų reviziją. Kartu su būsimuoju mokiniu peržiūrėkite ne tik vaiko stalčius, bet ir savo – beveik galėčiau lažintis, kad juose rastumėte bent keletą daiktų iš mokyklinuko būtiniausių prekių sąrašo.

Kooperuokitės su kitais klasės tėvais

Brangesniems pirkiniams įsigyti ar prekėms, kurioms nesvarbus dydis ar originalumas, kooperuokitės su kaimynais, draugais ar klasės draugų tėvais. Naudodamiesi įvairiomis internetinių parduotuvių platformomis ir pirkdami didesnį kiekį įvairių prekių galite jas įsigyti ne tik kelis, bet kartais net keliolika kartų pigiau, taip pat nemokamai parsisiųsti kad ir iš kito pasaulio krašto. Tai gali būti įvairus popierius, dažai, klijai, sąsiuviniai ir kitos kanceliarinės prekės visiems mokslo metams visai klasei ar visiems mokyklos pirmokams.

Tai tinka ir standartinei sportinei aprangai – pavyzdžiui, marškinėliams. Galbūt turėti vienodą sportinę aprangą visai klasei su linksmu šūkiu būtų kur kas smagiau ir pigiau, nei pirkti brangių prekės ženklų prekes vienam sezonui.

Nepamirškite ir apie vaikų kelionę į mokyklą. Jei gyvenate užmiestyje, tikrai verta pakalbėti su kaimynais ir dalintis vaikų nuvežimo ir parvežimo atsakomybe, jei tik įmanoma. Taip sutaupysite laiko ir kuro.

Senus daiktus paverskite originaliais mokinio stiliaus akcentais

Atlikę reviziją greičiausiai rasite ir nė karto nenaudotų daiktų, ir tinkamų naudoti, nors išoriškai pasidėvėjusių arba nebemadingų. Pasitelkite fantaziją ar semkitės idėjų internete ir surenkite kūrybinio restauravimo dirbtuves namuose. Kvieskitės ir kaimynes mamas, ir kaimynus tėčius – pasidarykite iš to šventę: ant piešimo sąsiuvinio viršelis galbūt gali būti suklijuotas iš linksmų šeimos nuotraukų ar įlaminuotas vaiko piešinys, dažų ar kitokių dekoratyvių priemonių pagalba senas penalas gali tapti mokinio kuprinės žvaigžde, o praėjusio sezono kuprinė – stilingu krepšiu.

Vida Press

Dalykitės su bendruomene ir draugais

Pasikalbėkite ar socialiniuose tinkluose sukurkite panašaus amžiaus vaikų turinčių tėvų grupę. Sudarykite išaugtų, nenaudojamų ar nereikalingų daiktų, skirtų atiduoti, sąrašą. Taip pat susidarykite sąrašą, ko ieškote – tikrai atsiras šeimų, kurių vaikas jau nebegroja dūdele, išaugo kuprinę ar panašiai. Beje, pasiteiraukite, galbūt yra jūsų vaiko mokyklos tikra ar virtuali skelbimų lenta arba tėvų diskusijų grupė.

Nepersistenkite ir pirkdami drabužius, nes mokyklinio amžiaus vaikai labai greitai auga, todėl reikia ieškoti protingo kokybės ir kainos santykio, įvertinus, kad batai, kelnės, striukė gali tarnauti tik vieną sezoną, jei auginate vieną vaiką.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis