7 patarimai, kaip sužadinti vaiko motyvaciją mokytis

Neretas tėvų rūpestis, kurį jie išsako artimiesiems arba pedagogams yra tas, kad vaikas nenori mokytis. Kviečiame išgirsti keletą psichologų patarimų, kurie gali padėti motyvuoti vaiką mokytis ir nešti namo tik gerus pažymius.


Klausia - atsakykite

Tegul tai tampa jūsų namų taisykle: jeigu vaikas klausia jūsų, jūs atsakote jam. Ne sakote „Neturiu laiko", „Nežinau", „Neklausinėk nesąmonių", o nuoširdžiai atsakote į vaiko užduotą klausimą. Kodėl tai svarbu? Vaikas turi suprasti, kad žinių troškimas, norėjimas sužinoti kažką naujo yra smagus ir vertingas užsiėmimas, kurį suaugusieji supranta ir skatina. Be abejo, bus klausimų, į kuriuos jūs nežinosite atsakymų. Tokiu atveju nemeluokite, o nuoširdžiai pažadėkite kai tik bus įmanoma, paieškoti atsakymo internete, knygoje ar kitame šaltinyje. Vaikui svarbu žinoti, kad tai, kuo jis domisi, yra svarbu ir jums. Tai motyvuoja jį siekti naujų žinių.

Žinokite vaiko pomėgius

Neretai paklausus vaiko tėvų, jie nežino, kuo domisi jų vaikas. „Jam viskas vienodai sekasi (arba nesiseka)", - tada sako jie. Iš tiesų, kiekvienas vaikas turi tam tikrų pomėgių - vienam patinka chemija, kitam - muzika, trečiam - konstruoti, o ketvirtam - skaityti. Žinodami, kokie yra jūsų vaiko pomėgiai, galėsite juos paskatinti tobulėti šioje srityje: chemija besidominčiam vaikui galima nupirkti interaktyvų chemijos bandymais paremtą žaidimą, mėgstantį muzikuoti - užrašyti į muzikos mokyklą, na, o su krepšiniu besidominčiu sūnumi tėtis gali drauge nueiti į krepšinio varžybas ir drauge panagrinėti šio žaidimo ypatybes. Mūsų šalyje didžiulė problema yra ta, kad mokyklą bebaigią paaugliai dar nežino, ką jie nori studijuoti ir kokią profesiją rinktis. Tuo tarpu specialistai tvirtina, kad jau pradinėje mokykloje skleidžiasi vaiko pomėgiai, kuriuos tinkamai vystant, vėliau galima išauginti puikius vienos ar kitos srities specialistus.

Pavyzdžiai, kuriais verta sekti

Jeigu šeimoje ar giminėje yra savo profesinėje srityje daug pasiekusių žmonių, nepraleiskite progos drauge su vaiku pasikalbėti apie tai. Pateikite vaikui gražių žinomų pavyzdžių, kurie jį įkvėptų siekti savo tikslo. Na, o jei artimoje aplinkoje neturite tokių asmenybių, ne bėda. Nupirkite vaikiškų enciklopedijų ir žinomų žmonių biografijų. Apsilankykite filmuose, kurie pasakoja apie žinomus žmones. Daug pasiekę ir žinomi žmonės itin imponuoja paaugliams. Paskaitykite jų gyvenimo istorijas ir būtinai aptarkite po to jas su vaiku. Kas padėjo įžymybei išpildyti savo svajonę? Kokios savybės buvo būdingos, o kokias pastangas jis pats įdėjo?

Kaip vaikas jaučiasi mokykloje?

Didelę įtaką vaiko pasaulėžiūrai turi ir mokyklos aplinka, draugai ir bendraamžiai. Rinkdami savo vaikui mokyklą, pasidomėkite, kokia bendravimo atmosfera joje, išklausykite atsiliepimų. Suprasti, koks santykių modelis yra jūsų mokykloje tarp vaikų ir mokytojų, padės ne tik jūsų vaiko pasakojimai, bet ir tėvų aktyvus dalyvavimas klasės gyvenime - susirinkimuose, renginiuose, išvykose. Jeigu matote, kad šioje mokykloje jūsų vaikas jaučiasi prastai, jeigu neužtikrinamas jo psichologinis saugumas, efektyvus patyčių problemos sprendimas, pagalvokite apie galimybę pakeisti mokyklą.

Vida Press

Draugai - vaiko veidrodis

„Pasakyk, kas yra tavo draugai, ir aš pasakysiu, kas esi tu", - kaip ten bebūtų, šiame posakyje yra tiesos. Jeigu vaikas jaučiasi vienišas ir nesuprastas, pasistenkite padėti atrasti jam panašiai mąstančių bendraminčių. Čia gali padėti užklasinės veiklos užsiėmimai: bendri pomėgiai suvienija vaikus ir atveria kelią į draugystę. Jeigu vaiką supa motyvuoti, gerai besimokantys ir tikslo siekiantys draugai, vaikas savaime lygiuosis į juos. Palaikykite kontaktą su klasės auklėtoja ir pasidomėkite, koks jūsų vaikas yra pamokose, kokios jo stipriosios ir silpnosios savybės. Kas yra klasės lyderis? Aplinka, kurioje mokosi vaikas, turi jį stimuliuoti ir skatinti siekti dar geresnių rezultatų. Gali būti, kad klasėje jūsų vaikas yra geriausias mokinys ir dėl to jis nebeturi motyvacijos stengtis.

Blogi pažymiai - ne pasaulio pabaiga

Nereaguokite pernelyg audringai į prastesnius vaiko pažymius, nelyginkite jo su broliais, seserimis ar kaimynų vaikais. Atminkite, kad ir kas benutiktų, jūs turite būti savo vaiko pusėje, jūs esate jo patikimiausias sąjungininkas. Pasidžiaukite, kai vaikas gauna gerus pažymius, o jie gavo prastesnį, paklauskite, kas sutrukdė padaryti geriau. Jūsų reakcija turi būti teigiama ir pastiprinanti. Padėkite vaikui, jei jis to nori, tik visada jauskite skirtum tarp „padėsiu" ir „padarysiu už tave". Pagyrimų ir kritikos balansas visada turi būti teigiamas, tai yra, pagyrimų turi būti daugiau.

Ar ne per didelis krūvis?

Kartais sumažėjusios motyvacijos mokytis priežastis būna per didelis krūvis. Tokiu atveju reikėtų geriau apgalvoti vaiko dienotvarkę: gal galima atsisakyti vieno iš penkių būrelių, gal galima sumažinti šeimos gyvenimo tempą, atsisakant išvykų į svečius, kiną ir pan. Mokymasis iš tiesų yra labai rimtas darbas, krūviai mokykloje dideli, todėl reikalauti iš vaiko, kad jis tuo pačiu metu būtų ir sportininkas, ir muzikantas, ir dar lankytų kitus būrelius, kažin ar realu. Pasikalbėkite su vaiku atvirai, kaip galėtumėte padėti jam geriau jaustis.

Motyvuoti vaiką geriau mokytis grasinimais ir bausmėmis - bergždžias reikalas. Be to, reikia atminti, kad motyvacijos skatinimas - kasdienės tėvų pastangos ir greito rezultato ne visada būna.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis