Ar 6 metų vaikas jau subrendęs mokyklai? Psichologės komentaras

Po Naujųjų metų bus galima pradėti užrašyti būsimus pirmokus į norimą mokyklą. Viena mums parašiusi mama abejoja - leisti šešerių dukrytę į pirmą klasę ar dar metus palaukti?

Iš mamos Sandros laiško:


Auginu penkerių su puse metų dukrytę Saulę, jos gimtadienis - vasario 6 dieną. Žinau, kad pagal įstatymus jai priklauso eiti į pirmą klasę, kai bus septyneri su puse, tačiau svarstau galimybę leisti ją anksčiau - šešerių.


Ji skaityti jau moka, paskaito vaikiškų knygelių, galvoju, kad laukti dar metus nelabai apsimoka. Iš tiesų tai nesu tvirtai apsisprendusi, galvoju, kaip būtų jai geriau? Ji tokia nedidelio ūgio, nes mes su vyru maži, tai tikrai manau, kad būtų mažiausia klasėje... Galvoju, ar ji jaustų, kad yra mažesnė už kitus? Gal kompleksuotų dėl to? O gal metų skirtumas tokiame amžiuje nebėra labai svarbus? Kai klausiu Saulės, ar nori į mokyklą, ji sako, kad nori, bet juk ji nežino, kas ten jos laukia. Nori gal dėl to, kad miegoti pietų miego nereiks... Žodžiu, norėčiau jūsų patarimo, kaip pasielgti man? Kaip suprasti, ar vaikas pasiruošęs mokyklai šešerių, ar laukti iki septynerių?


Atsako psichologė Gabrielė Vilkaitė.


Labas, Salomėja,

Dažnai girdžiu, kad tėvai planuoja leisti 6 m. vaiką į mokyklą. Perskaičiusi Tavo laišką supratau, kad Tau trūksta informacijos apie procedūras, kurias reikia atlikti norint, kad vaikas pradėtų lankyti mokyklą anksčiau. Be to jaudiniesi dėl savo dukros ūgio, ir kaip ji jausis, būdama mažiausia klasėje.


Pirmiausia, aprašysiu veiksmus, kuriuos Tau reikės atlikti. Kreipkis į savo miesto pedagoginę psichologinę tarnybą dėl brandos mokyklai vertinimo. Bent jau Klaipėdoje, jį galima atlikti nuo gegužės 1 d. iki rugpjūčio 31 d. Atvykstant į vertinimą, turėk vaiko gimimo liudijimo kopiją ir išrašą iš medicininės kortelės apie vaiko sveikatos būklę. Brandos mokyklai vertinimą atlieka psichologai.


Vaiko brandumo įvertinimas atliekamas remiantis šiais rodikliais:


- Socialinis - emocinis brandumas (savęs suvokimas ir savigarba, savikontrolė, gebėjimas gyventi greta kitų);

- Intelektinė branda (aktyvus domėjimasis pasauliu, jutimų ir suvokimo brandumas, geri atminties įgūdžiai, probleminio mąstymo pradmenys, išlavėjusi kalba, gebėjimas įsivaizduoti ir bandymas kurti);

- Nuostata ir pasirengimas tapti mokiniu (nusiteikimas eiti į mokyklą, domėjimasis knygomis, pasirengimas rašymui, elementarūs matematiniai vaizdiniai).

Šie rodikliai 1996 m. spalio 30 d. patvirtinti Švietimo ir mokslo ministro įsakymu Nr. 1156.

Taigi apie vaiko pasiruošimą lankyti mokyklą suprasi tada, kai atliksi vaiko brandos įvertinimą. Jei dar kyla klausimų, nesivaržyk paskambinti į pedagoginę psichologinę tarnybą, jie suteiks visą reikalingą informaciją.

Baiminiesi, kad dukra nesijaustų blogai dėl žemo savo ūgio. Susirinkę vaikai pirmoje klasėje, visada skiriasi savo ūgiu, svoriu, veido bruožais, odos spalva. Jei vaikas pasiruošęs mokyklai, tai jis pasiruošęs sutikti naujus draugus, kitokius nei jis ir kurti draugystę.

Deja, bet nenumatysi atvejų dėl ko dukra gali pradėti kompleksuoti ar kaip jos mokymosi kelias pakryps, svarbiausia palaikyti tuo atsakingu momentu, kai dukra žengs pirmuosius žingsnius į mokyklą.

Sėkmės,

psichologė Gabrielė


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis