Ar pirmokui reikalingas mobilusis telefonas? (psichologo komentaras)

Artėjantys mokslo metai kaip ir kasmet kelia daug jausmų. Mažiesiems pirmaklasiams - džiaugsmą ar jaudulį, o jų tėveliams - rūpestį, kaip tinkamai paruošti savo atžalas mokyklai.

Nors didžiausias pasiruošimas vyksta emociškai, dėmesio reikalauja ir materialinis pasirengimas. Pirmaklasius reikia aprūpinti kuprine, kanceliarinėmis prekėmis, sportine apranga, uniforma, pratybų sąsiuviniais, o mūsų dienomis - ir technologijomis. Tyrimai atskleidžia, kad dauguma tėvų mobilųjį telefoną savo vaikams nuperka jau pradinėje mokykloje, didžiausia dalis - vos pradėjus lankyti pirmąją klasę.


Tokią tendenciją pastebi ir „Samsung Electronics Baltics" Lietuvos atstovybės vadovas Simonas Skupas. „Vis daugiau tėvų mobiliaisiais telefonais pasirūpina vaikams pradėjus eiti į pirmąją klasę. Sprendimas nupirkti mobilųjį telefoną grindžiamas tuo, kad telefonas leidžia tėvams nuolat palaikyti ryšį su savo vaiku, žinoti, ką jis veikia, kaip jam sekasi. O ir vaikas jaučiasi saugiau žinodamas, jog iškilus bėdai galės susisiekti su artimaisiais."


Kyla klausimas, ar pirmaklasis jau yra pasiruošęs prisiimti su telefono turėjimu susijusias atsakomybes. Šeimos (konsultavimo) psichologo ir psichoterapeuto, Mykolo Romerio universiteto profesoriaus G. Navaičio nuomone, ne biologinis, o psichologinis vaiko amžius apsprendžia, kada yra tinkamiausias laikas turėti mobilųjį telefoną.


Psichologo nuomone, tėvai turėtų pasikalbėti su vaikais apie telefono naudojimąsi dar prieš jį įsigyjant. „Labai svarbu, kad prieš gaudamas telefoną į rankas vaikas žinotų, kokiu tikslu jis jam skiriamas, kokie pavojai tyko netinkamai naudojantis ir kuomet negalima juo naudotis. Sąmoningumo ir technologinio etiketo ugdymas turėtų būti viena iš tėvų pareigų" - teigė prof.dr. G. Navaitis.


G. Navaičio teigimu, patyčios dėl mobiliojo telefono neturėjimo ar jo būklės neturėtų būti priežastimi jį įsigyti. „Vaikai visuomet ras iš ko tyčiotis: prastesnė kuprinė, nefirminiai batai ir pan. Niekas nenori būti balta varna, tačiau tai dar nereiškia, kad reikia skubėti pirkti vaikui mobilųjį ir dar ne bet kokį, o brangiausią modelį. Visų svarbiausia - kad vaikai suprastų tikrąją mobiliųjų paskirtį, o supras tik tuomet, kai šeimoje bus skiriama daugiau laiko gyvam bendravimui".

Simonas Skupas pritaria, kad pradinukams tikrai nereikia pirkti brangiausių telefonų. „Pradinukų tarpe populiariausi nebrangūs telefonai, tačiau dažniausiai - išmanieji, nes juose galima įdiegti tėvams naudingas programėles. Telefone įdiegiamos programėlės leidžia tėvams matyti, kur randasi jų vaikai, kokia jų judėjimo kryptis, leidžia apriboti žaidimų laiką ir pan. Tai padeda užtikrinti vaikų saugumą."


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis