Artėjant rudeniui ragina tėvus suklusti dėl vaikų sveikatos

Kiekviena rugsėjo pirmoji ypatinga tiek tėvams, tiek jų atžaloms. Kartu tai ir rūpinimasis mokyklinėmis reikmėmis, apranga bei jaudulys prieš mokslų pradžią. Ne ką mažiau dėmesio reikėtų skirti ir moksleivių sveikatai.

Prieš pirmųjų pamokų pradžią tėvai su savo vaikais skuba į gydymo įstaigas, kad patikrintų savo atžalų sveikatą. Kasmetinio sveikatos patikrinimo metu specialistai pastebi pasikartojančias vaikų sveikatos problemas. Tėvams patariama daugiau dėmesio atkreipti į vaikų regėjimą, nugarą ir rūpintis vaikų imunitetu iš anksto.

Kaip išvengti streso ruošiantis mokyklai

„MediCA“ klinikos šeimos gydytoja R. Vaičiulienė siūlo mokyklai pradėti ruoštis likus mėnesiui iki naujų mokslo metų pradžios.

Kad vaikams mokslo metų pradžia būtų kuo sklandesnė, tėvai turėtų skirti papildomo dėmesio vaiko miego režimui, pratinti prie kėlimosi anksti ryte, eiti laiku miegoti. Taip prasidėję mokslai vaikams sukels mažiau streso, nes jie bus pripratę prie miego ritmo.

Taip pat, pradėjus lankyti pamokas, vaikai turėtų mažiau laiko leisti prie kompiuterio ir kitų elektroninių prietaisų, nes ilgą laiką praleidus klasėje patariama sukauptą energiją išlieti sportuojant ar būnant gryname ore, o ne žaidžiant kompiuterinius žaidimus ar žiūrint televizorių.

Imuniteto stiprinimas artėjant rudeniui

Sezonų sandūroje tėvai turėtų skirti papildomo dėmesio ir vaikų organizmui bei jo stiprinimui. Artėjant šaltajam sezonui, keičiasi oro temperatūra, didėja rizika susirgti peršalimo ligomis. B grupės vitaminai užtikrina imuninę ir nervų sistemos veiklą, o pajutę jų trūkumą jaučiamės pavargę, mieguisti, silpsta atmintis.

„Jei vaikas yra linkęs sirgti, prasidedant mokslo metams rekomenduojame papildomai pasirūpinti polivitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Vienas pagrindinių organizmo atsparumą stiprinančių vitaminų – vitaminas C, jis itin naudingas imuninės sistemos veiklai, apsaugai nuo ligų. Mokykloje itin palanki terpė plisti bakterijoms, tad sergančių vaikų nepatartina leisti į mokyklą: taip apsaugosite ir savo, ir kitų vaikų sveikatą", – pataria „Camelia" vaistininkė Kristina Gagienė.

Tėvai, norėdami apsaugoti savo vaikus nuo peršalimo ligų, turėtų pasirūpinti pilnaverte mityba ir pakankamu skysčių kiekiu organizme. Prasidedant mokslo metams reikėtų vaikus skatinti valgyti daugiau vaisių, daržovių, riešutų. Šie padės aprūpinti organizmą reikiamais vitaminais ir mineralais, kartu skatins pačius vaikus sveikiau rinktis maistą ateityje.

Papildomas dėmesys akims

Prasidėjus mokslo metams vaikų akys gauna daug didesnės apkrovos nei atostogų metu. Nuo mažens vaikus rekomenduojama mokyti pratimų akims, kurie gali padėti pailsinti akis tarp intensyvaus darbo. Pagrindiniai ir itin lengvi pratimai: žiūrėjimas į patį tolimiausią tašką, po to į daiktą esantį arti, žiūrėjimas į visas keturias kryptis pakaitomis ir tiesiog – pasėdėjimas užsimerkus.

Vaistininkė K. Gagienė pataria stebėti vaiko elgesį: ar jis nesistengia sėdėti arčiau televizoriaus, nesiskundžia akių skausmais ar nuovargiu. Intensyviai mokantis akys pavargsta, tad vakare vaikus vertėtų paraginti praleisti daugiau laiko lauke, gryname ore, sportuojant. Būnant lauke natūraliai stiprinamos akys: čia tiek natūrali šviesa, tiek natūraliai keičiamas žvilgsnis į tolimus ir artimus daiktus.

Jauniausios kartos problema – hiperaktyvumas

Tėvams su vaikais, atvykus pasiimti sveikatos pažymos, apžiūros metu yra patikrinama, ar vaikas yra gavęs visus reikiamus skiepus. Taip pat vaikui pamatuojamas kraujospūdis, patikrinama širdies veikla, plaučių būklė. Apžiūrimas stuburas, pėdos, rega ir klausa, pamatuojamas ūgis, svoris, patikrinama, ar kūno masės indeksas atitinka vaiko amžiaus grupę. Gydytojai kartu privalo patikrinti ir vaikų dantų būklę.

„Sveikatos pažymoje visada nurodomos fizinio pajėgumo grupė, alergijos ir kitos ligos, kurios gali sukelti problemų vaikui esant mokykloje. Į šiuos dalykus atsižvelgiama ir fizinio lavinimo pamokose. Gydytojas visada pažymi specialų rekomendacijų punktą, kuriame galima nurodyti tokius dalykus kaip, kad dėl prasto regėjimo vaikui patariama sėdėti arčiau lentos, lango", – teigia gydytoja R. Vaičiulienė.

Specialistė pastebi, kad be pagrindinių akių, stuburo problemų, vis didesnė dalis vaikų turi vitamino D deficitą, plokščiapadystę. Pasak gydytojos, žuvų taukai yra natūralus vitaminų A ir D šaltinis, juos galima gerti. Vitaminas D yra itin svarbus kaulams, dantims, kalcio įsisavinimui.

R. Vaičiulienė taip pat pamini, kad naujosios kartos problema – hiperaktyvumas, kurio viena iš pagrindinių priežasčių – netinkama mityba: vartojama per daug cukraus, perdirbtų medžiagų. Itin aktyvius vaikus auginantys tėvai, ruošdamiesi mokyklai, turėtų gerai pagalvoti apie vaikų mitybą: mažinti saldumynų, patiekalų su maistiniais dažais, konservantais kiekį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis