Dr. A. Landsbergienė apie mobiliųjų telefonų naudą ir grėsmę

Artėjant rugsėjo pirmajai, tėvai svarsto, gal be kuprinės ir pieštukų būsimam pirmokui reikia nupirkti ir mobilųjį telefoną? Išklausykime profesionalų patarimų.

Mobilusis vaikui: nuo kada jo reikia ir kaip tam pasirengti?

Mobilieji telefonai vaikams gali būti reikalingi jau pradinėse klasėse, ypač kai tėvai nespėja jų pasiimti po mokyklos. Keturis vaikus auginanti darželių tinklo „Vaikystės sodas" ir "Karalienės Mortos mokyklos" įkūrėja dr. Austėja Landsbergienė sako, kad kartais mobilieji gali būti vienintelis būdas tėvams pasidomėti, ar jų atžalos saugios.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Patarimai tėvams, kurių vaikas pradeda lankyti darželį. Naujas projektas
5 mamų tipai: kokia esate jūs?

„Daugumoje ES šalių draudžiama palikti vaikus vienus namuose, kol jiems nesukanka dvylika. Lietuvoje turime situaciją, kad vaikas gali būti vienas namuose, nors jam tėra septyneri metai. Tėvai neturi galimybės baigti darbo, kai pirmokui baigiasi pamokos, bet nori žinoti, kaip jų vaikui sekasi namie ar būreliuose. Mobilusis ryšys lieka vienintelis būdas pasiekti vaiką", - sako A. Landsbergienė.

Jos teigimu, telefonas vaikui yra susisiekimo priemonė, tačiau ne viskas, ką galima pasiekti išmaniuoju, yra skirta vaikams. „Vaikus reikia mokyti apie grėsmes, o dažniausiai tėvai tiesiog uždraudžia kai kuriuos dalykus. Tačiau vaikai naršys slapta, nežinodami, kokių grėsmių gali sutikti", - teigia edukologijos mokslų daktarė A. Landsbergienė.

Vaikus internete saugo bendravimas su tėvais

Keturių vaikų mama sako, kad svarbiausia yra kalbėtis su vaiku ir paaiškinti, kodėl ir kaip reiktų elgtis. „Kai kalbame su vaikais, sąmoningai parsiunčiame programėles ar žaidimus, sėdame ir tariamės, kaip jomis naudotis.

Pavyzdžiui, kalbėdami apie „Facebook" paaiškiname, kad jie turėtų palaukti, kol galės oficialiai užsiregistruoti. Aiškiname, kad „Facebook" turi savo taisykles ir politiką, kurios nėra laužtos iš piršto ir jų reikia laikytis", - pasakoja A. Landsbergienė.

Jei vaikas sako, kad nori bendrauti su draugais, ji pataria naudotis „Skype" programėle. Joje nepažįstamuosius lengva užblokuoti ir vaikas gali formuoti santykius tik su tais, kuriuos pažįsta.

„Suaugusieji turėtų mokyti laikytis taisyklių, o ne jas apeiti. Jos yra sukuriamos ne veltui ir šiuo atveju yra susiję su vaikų saugumu, - teigia A. Landsbergienė. - Tikiu demokratija, o jei tėvų ir vaikų santykis nuo vaikystės yra demokratiškas, vėliau jiems nekyla milžiniškų problemų. Vaikams, kurie su tėvais gali apie viską kalbėtis ir spręsti kartu, netenka slėptis ir meluoti. Todėl saugus naudojimasis internetu pirmiausia yra ne technologijų, o tėvų ir vaikų bendravimo klausimas".

„Mes, suaugusieji, esame tam, kad apsaugotume vaikus nuo neigiamos interneto pusės ir leistume naudotis visais technologijų teikiamais privalumais", - priduria ji.

Ar gero turinio per daug?

„Internete vaikams tinkamo turinio rasti iš tiesų lengva - jau būtų galima sakyti, kad iškyla problema, kaip iš daugybės gero atrinkti patį geriausią", - sako ugdymo specialistė.

Pasak jos, internete itin daug mokslinių tinklalapių, kūrybinių dienoraščių, kuriuos rašo patys vaikai, net observatorijų, kurių teleskopais matomas vaizdas transliuojamas realiuoju laiku.

„Lavinančios ir ugdančios interneto galimybės yra begalinės. Net vienkiemio gyventojas gali gyvai stebėti, kaip žaidžia liūtė su savo liūtukais, arba kaip šią akimirką gyvena ruoniai prie Ramiojo vandenyno. Todėl visąlaik pagalvoju, kaip pasisekė mūsų vaikams, kad jie gyvena dabar", - mintimis dalijasi A. Landsbergienė.

Telefono nustatymai ir programėlės vaikų saugumui

Telekomunikacijų bendrovė „Bitė Lietuva" pastebi, kad prieš mokslo metus parduodamų telefonų skaičius išauga. Dar rugpjūtį jis ūgteli penktadaliu.

Bendrovės generalinis direktorius Chrisas Robbinsas sako, kad Vakarų Europoje sparčiai plinta išmaniosios tėvystės fenomenas, vis dažniau pastebimas ir Lietuvoje. Tai interneto kartos vaikų auklėjimas apie technologijų naudą, legalų ir saugų naudojimąsi jų privalumais. Jis pastebi, kad vis daugiau vaikų naudojasi telefonais, todėl tėvai aktyviau domisi būdais išvengti galimų pavojų ir mobiliųjų privalumais.

„Išmanieji su internetu padeda vaikams mokytis žaidžiant. Tėvai gali parsisiųsti nemokamų ugdymo programėlių įvairiausiomis temomis - nuo to, kaip valytis dantis ar iškepti virtualų duonos kepalą, iki matematinių galvosūkių. Žaidimai, net ir edukaciniai, pritraukia vaikų dėmesį, tačiau į šį procesą tėvai turi įsitraukti ir padėti savo vaikui", - sako „Bitės" vadovas.

Pasak jo, kai kurios programėlės ar telefono nustatymai gali padėti apsaugoti vaikus net ir tuomet, kai tėvų nėra šalia. „Į išmaniuosius tėvai diegia interneto turinio filtrus arba nustato limitą mobiliojo ryšio sąskaitai. Tėvai kreipiasi į mus ir prašydami įrašyti programėlių, kurios padėtų surasti pamestą išmanųjį. Šie dalykai praverčia, tėvams sumažėja rūpesčių", - teigia Ch. Robbins.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis