Dviaukštė lova vaikams: kaip išvengti nelaimės

Naudinga informacija tėvams, kurie planuoja pirkti dviaukštę lovą vaikams.

2013 m. liepos mėnesį 8 mėnesių mergaitė miegodama dviaukštės lovos apatiniame gulte besimuistydama įstrigo tarp kopėtėlių į antrąjį dviaukštės lovos gultą ir savo čiužinio. Tėvai, norėdami, kad tai nepasikartotų, įtaisė apsauginę atramą. Kitą rytą tėvai ją rado įstrigusią: vaiko kaklas buvo įsispraudęs tarp kopėtėlių ir lovos čiužinio. Nors mergaitė buvo skubiai nugabenta į ligoninę, jai konstatuota mirtis.


Kodėl dviaukštės lovos laikomos problema?


Įvertinus ES sužalojimų duomenų bazės duomenis nustatyta, kad 28 ES šalyse kasmet maždaug 19 000 vaikų nuo 0 iki 14 metų amžiaus patiria traumas, susijusias su dviaukštėmis lovomis, dėl kurių prireikia skubios medikų pagalbos. Kanadoje nuo 1990 iki 2007 m. buvo užregistruoti 5403 traumų atvejai, susiję su dviaukštėmis lovomis. Vaikai, kurie patyrė traumas būdami viršutiniame gulte, dvigubai dažniau buvo atgabenami į ligoninę.


Dauguma traumų, susijusių su dviaukštėmis lovomis, yra nežymios ir įvyksta, kai vaikai iškrenta iš lovų. Dažniausia tokių traumų priežastis – imtynės ir kitokie žaidimai. Taip pat yra ir kitų mažiau aiškių ir žinomų rizikos veiksnių, susijusių su lovos struktūra, dėl kurių vaikas gali įstrigti ir pasismaugti ar uždusti.


Kodėl dviaukštės lovos gali būti pavojingos?


Vyraujanti traumų priežastis yra kritimai nuo viršutinio gulto miego metu ar žaidžiant. Taip pat dažnai nukrentama nuslydus nuo kopėtėlių . Nuslydimas gali turėti keletą baigčių: nuo paprastų nusibrozdinimų iki mirties uždusus. Tai ypač aktualu mažesniems vaikams. Vaikai pasismaugia, kai krisdami nuo lovos įstringa tarp apsauginių turėklų. Apsauginiai turėklai tvirtinami prie lovos pagrindo kabliais ir laikosi tik ant savo svorio, todėl gali atsikabinti ir vaikas gali iškristi arba įstrigti.


Užtikrinkite, kad dviaukštėje lovoje būtų turėklai, taip pat pasirūpinkite, kad vaikas, naktį norėdamas išlipti iš lovos, turėtų kuo pasišviesti.SAUGOS PATARIMAS


Mirtis taip pat gali ištikti, kai vaikas vartydamasis lovoje įstringa tarp sienos ir lovos krašto, kur nėra apsauginio turėklo, ir uždūsta. Šis pavojus yra būdingas ne tik dviaukštėms lovoms. Tokių nelaimingų atsitikimų pasitaiko ir naudojantis įprastinėmis lovomis. Yra užfiksuota ir tokių uždusimo atvejų, kai ant vaiko iš viršutinio gulto nukrenta čiužinys, kol šis žaidžia ant grindų ar apatinio gulto. Vaikai taip pat gali pasikarti žaisdami dviaukštėje lovoje su virvėmis.

Į ką atkreipti dėmesį perkant dviaukštę lovą?


Patikrinkite, ar dviaukštė lova atitinka ES standartą EN 747-1:2012 „Baldai. Dviaukštės ir aukštos lovos. 1 dalis. Saugos, stiprumo ir ilgalaikiškumo reikalavimai".


Turėklai


Įsitikinkite, kad turėklai yra iš abiejų dviaukštės lovos pusių. Dažniausiai tokios lovos yra parduodamos tik su vienu turėklu, kadangi kitą lovos pusę tikimasi pastatyti prie sienos.


Čiužinio medžiaga


Dauguma čiužinių yra slidūs ir prastai sukimba su lovos pagrindu, todėl gali slidinėti ir yra nestabilūs, ypač kai vaikas, gulėdamas ant apatinio gulto, spiriasi į viršutinio gulto čiužinį ar stumia jį. Patikrinkite, ar čiužinys yra saugiai pritvirtintas prie lovos rėmo.


Tinkamas čiužinio dydis


Įsitikinkite, kad nėra laisvo tarpo tarp kojūgalio ir galvūgalio. Vaikai dažniausiai uždūsta įstrigę į tarpus, kai čiužinys yra per mažas lovai.


Fotolia


Rinkdamiesi dviaukštę lovą atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:


Apsauginiai turėklai turi būti tvirtai prisukti ar kitaip pritvirtinti prie lovos konstrukcijos iš visų pusių, kad apsaugotų nuo kritimų.


Tarpas tarp lovos konstrukcijos ir apsauginio turėklo apačios turi būti ne didesnis nei 7,5 cm, o tarpas tarp turėklo skersinių ne didesnis kaip 7 cm.


Gerai, kai yra apsauginiai turėklai, kurie yra iškilę bent 16 cm virš čiužinio paviršiaus, kad apsaugotų vaiką nuo išsiridenimo iš lovos.


Saugos diržai po čiužiniu turi būti saugiai pritvirtinti.


Kopėtėles turi būti pritvirtintos prie ilgojo šoninio lovos rėmo ir neatsikabinti vaikui lipant.


Jei vaikas yra per mažas gulėti viršutiniame gulte, gerai, kai dviaukštę lovą galima išardyti ir pasidaryti 2 atskiras lovas.


Kaip saugiai naudoti dviaukštę lovą?


Visada reikia iš abiejų viršutinio gulto pusių pritvirtinti apsauginius turėklus, nepriklausomai nuo vaiko amžiaus. Vaikai miegodami juda, muistosi, todėl gali bet kada iškristi iš lovos.


Neleiskite vaikams iki 6 metų miegoti viršutiniame gulte. Dviaukštės lovos yra pritaikytos tam tikro ūgio ir svorio vaikams. Įvairiais testais ir bandymais buvo nustatyta, kad vidutinio svorio ir ūgio 6 metų vaikas jau nebegali įstrigti tarp lovos rėmo ir čiužinio.


Įsitikinkite, kad čiužiniai pritvirtinti saugos diržais prie kiekvieno gulto net ir tada, kai dviaukštė lova naudojama kaip dvigulė vienaaukštė lova.


Pamokykite vaikus naudotis kopėtėlėmis lipant ant viršutinio gulto, o ne kėdėmis ar kitais baldais.


Mokykite vaikus, kad yra nesaugu žaisti šalia lovos ar lovoje bei ant kitų baldų. Dėl dažno mažų vaikų kritimo nuo dviaukščių lovų kopėtėlių rekomenduojama jiems neleisti žaisti kambaryje, kuriame yra dviaukštė lova.


Apsvarstykite, ar nereiktų palikti naktinio apšvietimo, kad naktį nubudęs vaikas matytų, kas yra aplinkui.


Statykite dviaukštes lovas tik ant kiliminės dangos.


Įsitikinkite, kad plotas aplink dviaukštę lovą yra neapstatytas kitais nereikalingais daiktais, kurie galėtų padidinti traumų riziką.


Būkite atidūs ir nestatykite šviestuvų arti dviaukščių lovų. Jei reikia, šviestuvus pakabinkite taip aukštai, kad vaikas iš viršutinio gulto su didele pagalve negalėtų jų pasiekti, ir taip išvengsite galimo gaisro pavojaus. Kaip alternatyvą naudokite LED lemputes, kurios taip neįkaista. Šviestuvų laidai taip pat gali kelti pavojų, todėl geriau juos tvirtinti prie sienų.


Pritvirtinami šviestuvai (stalinės lempos) netinkami naudoti dviaukštėse lovose dėl gaisro pavojaus, nes vaikai žaisdami gali juos numesti. Kartais tokios lempos naudojamos po antklode, nes vaikai nori imituoti palapinę. Šios lempos turi laidus ir yra pavojingos, nes vaikas gali jį apsivynioti aplink kaklą ir uždusti.


Virvės, laidai, dekoratyvinės juostelės kelia didžiulį pavojų dviaukštėse lovose. Niekada nepririškite tokių priemonių žaidimo tikslais.


Fotolia


Priežiūra ir laikymas


Prižiūrėkite, kad apsauginiai turėklai būtų nesulūžę ir pritvirtinti taip, kaip reikia.


Pakeiskite sulūžusias ar iškritusias kopėtėlių pakopas.


Nedelsdami sutaisykite ar pakeiskite sulūžusias ar sugedusias lovos dalis.


Informacija iš Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro leidinio „Produktų vaikams saugos vadovas", kurį galima rasti ir parsisiųsti www.smlpc.lt skiltyje "Metodinė medžiaga/Neinfekcinių ligų profilaktika.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis