Eksperimentas: kas nutinka, kai tėvai vaikams neduoda telefono ir kompiuterio

Kviečiame atlikti eksperimentą: šeimoje paskelbti „savaitę be ekranų (arba be telefonų)“. Jeigu abejojate, ar pavyks, pradėkite nuo mažiau - lai būna artimiausias savaitgalis visoje šeimoje be ekranų.

Štai penkios priežastys, kodėl vaikams bus į naudą savaitė be ekranų, rašo Screenfree.org:

1. Pailsi vaikų smegenys

Naudojantis elektroniniais prietaisais smegenyse gaminasi adrenalinas ir dopaminas, o šie hormonai daro stiprią įtaką vaikų smegenims. Neklystate, jei manote, kad žaidimai kompiuteryje ar išmaniajame veikia vaiką lyg narkotikai, nes taip ir yra. Būtina daryti pertrauką (beje, ir jums reikia atsitraukti nuo „Candy Crush" žaidimo. Smegenys padėkos).

2. Padeda šeimai perdėlioti prioritetus ir atkurti ryšį

Gyvas bendravimas kur kas vertingesnis už vaizdo žaidimus ir socialinę žiniasklaidą. Per savaitę be žaidimų jūsų vaikas vėl ims domėtis jo gyvenime esančiais žmonėmis. Mūsų vaikams desperatiškai reikia stipraus ryšio su tėvais, o ne nuolatinio kontakto su kompiuteriu, išmaniuoju telefonu. Mokslininkų teigimu, tvirti ryšiai šeimoje ir įsipareigojimai – svarbiausi veiksniai, lemiantys sveikatą ir sėkmę ateityje.

3. Vaikams atsiranda daugiau laiko kitiems pomėgiams

Vaikai prisėda prie kompiuterio ar telefono truputį pažaisti, ir staiga ištirpsta kelios valandos. Didžiausią pavojų kelią ne tai, ką jie daro, o ko nedaro – nesvajoja, negalvoja, neįgyja naujų įgūdžių, nejuda, netyrinėja gamtos, neskaito popierinės knygos. Kompiuteriniai žaidimai, socialinė žiniasklaida mažina vaikų motyvaciją siekti kitų, vertingesnių dalykų. Pagalvokite, kokių naujų ir įdomių pomėgių atras vaikas, jei savaitę laiko nežais vaizdo žaidimų.

4. Vaikai vėl išmoksta žaisti realius žaidimus

Žaidimai ekranuose nėra realūs žaidimai. Anot tyrėjo, gydytojo Stuarto Browno, kuris įkūrė Nacionalinį žaidimų institutą JAV ir parašė knygą „Žaidimas“, tikras žaidimas yra sudėtingas biologinis smegenų procesas, kuis vyksta realiame trijų dimensijų gyvenime, pasitelkus rankas, fizinį aktyvumą ir vaizduotę – vis to nėra žaidžiant žaidimus ekrane. Nuo žaidimų elektroniniuose prietaisuose vaikai gali pasidaryti irzlūs, jiems bus sunku susikaupti. Mygtuko spaudimas norint ką nors pastatyti niekada neatstos naudos smegenims, kai mėtomas tikras kamuolys, lipdoma iš molio ar kasamas smėlis.

5. Atnaujinamas ryšys su realybe

Savaitė be ekranų, be vaizdo žaidimų suteiks mums galimybę iš naujo įvertinti galimą priklausomybės problemą šeimoje, peržiūrėti šeimos taisykles, nubrėžtas ribas. Karts nuo karto visiems reikia pasvarstyti, ar neturime priklausomybe kvepiančių įpročių. Savaitė be ekranų – puikus metas tai padaryti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis