Gydytoja atskleidžia, ar 3D filmai kenkia vaikams

Trimačiai filmai kelia diskusijas apie galimus pavojus žmogaus regai, tačiau išsamių mokslinių tyrimų apie 3D filmų žalą sveikatai bei regėjimo vystymuisi šiuo metu nėra atlikta. Vis tik didžiausią visų laikų pelną kino industrijoje yra atnešęs būtent 3D filmas.

Žmogaus savijauta po 3D filmo priklauso nuo nervų sistemos

Mokslininkai, tyrę vaikus ir suaugusiuosius, žiūrinčius 3D filmus, teigia, kad tam tikrą trimačių filmų saugumą garantuoja didelis atstumas tarp žiūrovų ir ekrano. „Visai kas kita, kai trimačiai vaizdai yra žiūrimi iš arti - per televizorių ar žaidžiant kompiuterinius žaidimus. Kai kurių tyrimų duomenimis, žmonės, žiūrintys trimačius filmus patiria akių ir galvos skausmus, mirgėjimą akyse, galvos svaigimą, net pykinimą, jiems taip pat pablogėja matymas. Tačiau išsamių tyrimų apie 3D filmus nėra", - teigia privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita" oftalmologė Kristina Kuolienė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Mano gimdymo istorija: kaip mergaitė pavirto berniuku
Žinomas muzikantas netradiciniu būdu įamžino žmonos nėštumą

Gebėjimas atskiromis akimis matomą vaizdą sulieti į vieną išsivysto 3-4 mėn. kūdikiams, o galutinai susiformuoja 6-10 metų vaikams. Manoma, kad nors vaikai ir gali mėgautis trimačiais filmais, tačiau jų nervų sistema yra jautresnė nei suaugusiųjų, todėl vaikai dažniau patiria nemalonius pojūčius žiūrėdami 3D filmus.Gydytoja K.Kuolienė

Gydytoja sako, kad tokie simptomai dažniau pasitaiko regos problemų turintiems asmenims, kuriems nedidelis akį judinančių raumenų disbalansas nesukelia problemų kasdienėje veikloje, tačiau žiūrint trimačius filmus akis ir centrinę nervų sistemą nuvargina didelis informacijos srautas, greitai besikeičiantys vaizdai. Sveiki žmonės retai patiria nepatogumų ar sveikatos sutrikimų, žiūrėdami 3D filmus ar po jų, todėl tiems, kurie po trimačio filmo seanso jaučiasi blogai, rekomenduojama akių gydytojo ar gydytojo neurologo konsultacija. Jiems taip pat vertėtų pasitarti su gydytojais prieš žiūrint šiuos filmus.

Vaikai dažniau nei suaugusieji patiria diskomfortą 3D filmų metu

Gebėjimas atskiromis akimis matomą vaizdą sulieti į vieną išsivysto 3-4 mėn. kūdikiams, o galutinai susiformuoja 6-10 metų vaikams. Manoma, kad nors vaikai ir gali mėgautis trimačiais filmais, tačiau jų nervų sistema yra jautresnė nei suaugusiųjų, todėl vaikai dažniau patiria nemalonius pojūčius žiūrėdami 3D filmus. Gydytoja K. Kuolienė sako, kad nėra vieno recepto, kuris būtų tinkamas trimačių filmų dozavimui.

„Kaip ir visi užsiėmimai, trimačių filmų peržiūros turi būti saikingos. Vieniems diskomfortas atsiras ir po vieno tokio filmo per mėnesį, kiti niekada nesiskųs bloga savijauta. Pasijutus blogai nereikėtų ignoruoti tokios savijautos, jei ji negerėja, galbūt net išeiti iš seanso ir artimiausiu metu apsilankyti pas gydytoją. Jei filme diskomfortą pajuto vaikas, patariama kurį laiką filmą žiūrėti vaikui nusiėmus specialius akinius", - pataria oftalmologė.

Trimatį vaizdą žmogus geba matyti dėl smegenų ypatybių

Trimatis vaizdo efektas sukuriamas pasitelkus specialų filmavimą, kurio metu filmuojami du skirtingi vaizdai, o kino teatre 3D efektas atsiranda kartu sluoksniais sujungus du skirtingus vaizdus, projektuojant juos į ekraną ir filmą žiūrint su specialiais akiniais, kurie turi spalvotus arba poliarizuojančius stiklus. „Žiūrėdami filmą žmonės turi užsidėti specialius akinius, su kuriais žiūrint į dešinę akį patenka vienoks vaizdas, o į kairę - kitoks. Smegenys iš abiejų akių gautą skirtingą informaciją sudėlioja į erdvinį vaizdą", - teigia gydytoja.

Gydytoja taip pat sako, kad šiuo metu nėra duomenų apie 3D filmų akinių kenksmingumą akims, tačiau sergantys tam tikromis ligomis žmonės tiesiog negali matyti trimačio vaizdo. „Suaugusieji ir vaikai, kurių viena akis pasižymi silpna rega, asmenys, kuriems yra nustatytas žvairumas ar kitos akių ligos, sutrikdančios matymą, giluminę percepciją ir normalų stereomatymą kasdienėje aplinkoje, negali matyti 3D vaizdo ir kino teatre. Jokiu būdu nėra taip, kad regos sutrikimus gali sukelti 3D filmai, tačiau regos sutrikimų turintys žmonės dažniau skųsis galvos skausmais ar pablogėjusiu matymu, žiūrėdami tokius filmus", - sako oftalmologė. Gydytoja teigia, kad žmonės, kuriems nėra išsivystęs abiakis ir erdvinis matymas, negalės džiaugtis erdviniu vaizdu kino teatre, nes jie apskritai neturi erdvinio matymo.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis