Įvardinta netikėta priežastis, kodėl vaikai blogai elgiasi

Jeigu vaikas dažnai valgo maistą, kurį reikia atkąsti, graužti, pavyzdžiui, vištos blauzdelę, kulšelę, obuolius, kukurūzą ir panašiai, jie tampa dvigubai agresyvesni, negu bendraamžiai, kurie valgo supjaustytą gabaliukais maistą, tokį, kurį belieka įsidėti į burną, sukramtyti ir nuryti.

Tokią išvadą savo tyrime padarė Brian Wansink iš Niujorko (Cornell University, Ithaca). Kartu su psichologais jis stebėjo 6-10 metų vaikų elgesį vaikų vasaros stovyklos metu. Tyrimo trukmė - dvi dienos. Vaikai buvo padalinti į dvi grupes ir pasodinti prie skirtingų stalų.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Rekordinio svorio naujagimė nustebino visko mačiusius medikus

Kūno kalba: kaip suprasti kūdikį be žodžių

Vienai grupei tiekė maistą, kurį reikia kąsti, kitai - jau supjaustytą gabaliukais, kurį tereikėdavo įsidėti į burną. Kitą dieną grupes sukeitė vietomis. Kiekvieną dieną pedagogai prašė iš karto po pietų sustoti vaikų į ratą, kurio spindulys buvo maždaug 3 metrai. Ir pietūs, ir vaikų elgesys buvo filmuojami, o po to kruopščiai analizuojami.

Analizės rezultatai buvo tokie: vaikai, valgę maistą, kurį reikia atkąsti, po pietų elgėsi du kartus agresyviau, negu tie vaikai, kurie valgė susmulkintą maistą. Vaikai, valgę maistą, kurį reikėjo atkąsti, neklausė auklėtojų, jų elgsena buvo nerami, jie daugiau šokinėjo, lakstė, nenustygo vietoje. Agresyvumas pasireiškė ir santykiuose su kitais vaikais. Šį tyrimą atlikę specialistai mano, kad galima daryti išvadą, jog egzistuoja ryšys tarp maisto valgymo būdo ir vaiko elgesio po to. Ši išvada gali būti svarbi psichologams ir pedagogams, o taip pat ir tėvams. Jeigu norite, kad vaikas elgtųsi ramiai, tyliai, neagresyviai, neduokite jam maisto, kurį reikia kąsti.

Tokio elgesio priežastys gali būti centrinėje nervų sistemoje. Jeigu žmogus rodo dantis arba nutaiso veido išraišką, kuri yra būdinga plėšrių gyvūnų elgsenai, yra aktyvinami jo smegenų centrai, kurie atsakingi už emocijas. Žmogus nesąmoningai nusiteikia agresyviau. Tačiau norint patvirtinti arba atmesti šią teoriją, dar prireiks ne vieno tyrimo.

Šis tyrimas paskelbtas internetinėje mokslo duomenų bazėje sciencedirect.com.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis