Ką daryti, kad vaikas internete būtų saugus

Dabar bene kiekvienuose namuose, mokyklose, bibliotekose, darbo vietose esantis kompiuteris su interneto prieiga yra savaime suprantamas dalykas. Ir prie jo daug laiko praleidžia ne tik suaugusieji, bet ir vaikai – jie žaidžia, bendrauja su draugais, skaito įdomią informaciją. Bet ar tikrai kompiuteris ir internetas yra geriausi vaiko draugai?


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Vilnietė dula padeda moteris pagimdyti su šypsena
Jurgitos gyvenimo drama: trys persileidimai ir du per anksti gimę vaikai

Kas slepiasi kitame kompiuterio ekrane

Internetu paprasta ir patogu bendrauti su draugais, ypač su tais, kurie tuo metu negali būti šalia. Neretai vaikai susipažįsta ir su kitais savo bendraamžiais. Juk taip smagu turėti naujų šaunių draugų! Deja, internete niekada negali būti tikras, kad bendraamžiu prisistatęs žmogus yra tuo, kuo dedasi... Juk vaikų mėgstamose svetainėse gali lankytis ir suaugusieji, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių mėgsta apsimesti vaikais, nori susipažinti, išprašyti nuotraukų, pinigų ar susitikimo. Svarbu pasakyti vaikui, kad jis niekada negali būti tikras, kad žmogus, su kuriuo jis susipažįsta internete, realybėje yra toks pats.

Jei vis dėlto vaikas pateko į apgaviko pinkles, atskleidė asmeninę informaciją, nusiuntė nuotraukų ir jam dėl to neramu, jis turi žinoti, kad visada gali pasikalbėti su savo tėvais, kitais patikimais suaugusiais žmonėmis - teta, mokyklos darbuotoja ar pagalbos tarnybos „Vaikų linija" konsultantu. Svarbu žinoti, kad niekada nevėlu prašyti ir sulaukti patarimo ar pagalbos.

Nuotraukos: ar rodyti draugui ir... internetui?

Visiems smagu pasidalyti savo įspūdžiais, mintimis, nuotraukomis su artimais žmonėmis ir draugais. Kai nuotraukos būdavo tik popierinės, jas buvo galima parodyti kitiems tik susitikus. Dabar, atsiradus kompiuteriui ir internetui, tą padaryti galima labai paprastai – vienu klavišo paspaudimu nusiųsti draugui ar viešinti internete. Tačiau ar vaikui saugu kelti nuotraukas į internetą? Juk įkeltas internete jas gali pamatyti ne keli šimtai, o keli tūkstančiai žmonių. Popierinės nuotraukos sau ramiai guli albume, o įkeltos į internetą jos gali papulti ten, kur mes visai nenorėtume – į nepažįstamo žmogaus kompiuterį, įtartiną svetainę ir pan. Todėl su vaiku visada reikėtų aptarti, kokias nuotraukas verta dėti į internetą ir ar apskritai verta tą daryti.

Elektroninės patyčios. Kas tai?

Į internetą įkeltos ir publikuojamos nuotraukos gali sulaukti daugybės komentarų, tarp jų – ir nemalonių. Ir ne tik jos. Internete kiekvienas gali pasijusti laisvu ir nevaržomu asmeniu, galinčiu anonimiškai (ir ne tik) šaipytis, siųsti įžeidžiančius komentarus ir gąsdinančias žinutes. Tokios patyčios skaudina ir liūdina, todėl jas būtina sustabdyti. Jei vaikas pats nenori ar nežino, kaip parašyti įžeidėjui, kad jo komentarai yra nemalonūs ir turėtų liautis, tėvai turėtų jam padėti. Galbūt užtektų tik pasikalbėti su tuo kitu žmogumi, o jei jis nepažįstamas, tiesiog užblokuoti jo žinutes ir daugiau nebendrauti. Niekas neturi teisės užgaulioti vaiko internete.

Kompiuterio pinklės

Laikas, praleistas prie kompiuterio, prabėga labai greitai. Kiek ten daug įvairiausių žaidimų, įdomių svetainių, draugų – kompiuteris įtraukia labai greitai ir netikėtai. Jei vaikas, būdamas prie kompiuterio, jaučiasi laimingesnis, nei užsiimdamas kita veikla, visa kita jam nuobodu, jei jis būna piktas, irzlus, o kelių valandų per dieną pažaisti ir panaršyti internete vis negana, vadinasi, jis darosi priklausomas nuo kompiuterio.

O kaip nepakliūti į kompiuterio pinkles? Galima vaikui paaiškinti, kad kompiuteris – laiko, sveikatos, bendravimo su šeima ir realiais draugais vagis. Paprasčiausia būtų kartu susitarti, kiek laiko per dieną galima praleisti prie kompiuterio. Vaikas pats gali susidaryti dienos planą - kada kelsis, eis į mokyklą, ką veiks grįžęs, kada valgys, užsiims popamokine veikla ar susitiks su draugais, ir, žinoma, kada žais kompiuteriu.

Matydami, kad vaikas vis daugiau laiko praleidžia prie kompiuterio, tėvai galėtų jį paskatinti prisiminti kitus savo pomėgius – sportuoti, groti, žaisti lauke, bendrauti su draugais. Taip pat padėti laikytis nustatytos dienotvarkės, sekti naudojimosi kompiuteriu laiką, pagirti, kad drausmingai laikosi susitarto plano.

Svarbu - nepamesti galvos!

Tėvai rūpinasi savo vaikais ir stengiasi, kad jiems nieko nenutiktų. Tačiau jie ne visada gali būti šalia, o situacijų, kai reikia savimi pasirūpinti, iškyla nuolat. Todėl svarbu kalbėtis su vaiku, mokyti  nepasimesti iškilus vienam ar kitam sunkumui ir būti savarankiškam. Tokiu principu vadovaujasi ir leidykla „Debesų ganyklos“, kartu su partneriu „Vaikų linija" išleidusi praktinį vadovą vaikams „Nepamesk galvos!“. Ši knyga padės vaikams pažinti save ir spręsti kasdieniame gyvenime kylančias aktualias problemas: nesutarimus su tėvais ar draugais, mokyklinius sunkumus, patyčias, baimes, užplūstančius jausmus. Skaitydamas kitų vaikų istorijas, žaisdamas, spręsdamas galvosūkius ir kitas užduotis vaikas suras ir sau tinkamų problemos sprendimo būdų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis