Kaip paaiškinti vaikui, kas yra gėjus ir lesbietė

Nauji mokslo metai - tai nauji iššūkiai tėvams ir mokytojams. Per klasės susirinkimus dažnai aptariami ne tik „einamieji" reikalai, kartais tėvai klausia mokytojų patarimo, „ką daryti (atsakyti) vaikui, jegu jis klausia..."

Šįkart - psichologės Dovilės Jankauskienės patarimas, ką atsakyti į mokinuko klausimą: „O kas yra gėjus ir lesbietė?"


„Tai žmonės, kurie sau į partnerius renkasi tos pačios lyties žmogų ir gyvena kartu. Toks atsakymas turėtų patenkinti pradinuko smalsumą, nereikia leistis į ilgus išvedžiojimus, filosofijas ir pan. Taip pat labai svarbu, kad tėvai neprimestų savo požiūrio - nesmerktų, neniekintų, nesišaipytų iš kitaip gyvenančiųjų. Net jei tėvai yra priešiškai nusiteikę, to nereikėtų vaikams demonstruoti.


Trumpa korektiška informacija turėtų būti vaikui pakankama. Atsakykite taip, kad atsakymas nekeltų dar daugiau klausimų, geriau pasistenkite atitraukti vaiko dėmesį nuo šios temos, skatinkite gyventi vaikystę - žaisti, lakstyti ir pan.

Mes gyvename tokiame pasaulyje, koks jis yra, slėpti šių dalykų nuo vaikų nereikia, bet nereikia ir skirti tam per daug dėmesio."


Ilgai per TV transliavo (gal ir tebetransliuoja) reklamą apie du, vyrišką ir moterišką, besiglaustančius degtukus. Vyriškas staiga užsidega ir sudega, sumirguliuoja užrašas: „Priešlaikė ejakuliacija." „Mama, o kas yra ejakuliacija?" - klausia vaikas. Kaip paaiškinti?


„Ar šitą reklamą rodo vaikams skirtu laiku? Kartais reikia tiesiog pasakyti: „Ateis metas ir aš tau paaiškinsiu." Nes nei septynmetis, nei devynmetis tikrai nesupras mediciniškai tikslaus atsakymo. Galima pasakyti, kad tai vyro ir moters santykių dalis, ir tiek. Plačiau nereikia aiškinti arba tvirtai pasakyti: „Daugiau paaiškinsiu vėliau, kai užaugsi."

Kartą mokykloje vienas pradinukas manęs paklausė: „Tai ką ten vyras ir moteris daro? Ar aš žinosiu, kaip daryti?" Atsakiau jam: „Tikrai žinosi. O kol kas tau nereikia tuo rūpintis." Ir jis nurimo, nebeklausinėjo. Matyt, pavyko pataikyti atsakyti. Tokio atsakymo jam ir reikėjo."



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis