Kiek būrelių optimalu lankyti vaikui

Mokyklą lankančio vaiko tėvai neretai dvejoja – ar reikia po pamokų vaikui lankyti papildomo ugdymo būrelius? Jei taip, tai kiek yra ne per mažai ir ne per daug?

DELFI / Karolina Pansevič

Apie tai su psichologe Jūrate Bortkevičiene kalbėjomės TavoVaiko tiesioginės konferencijos metu. Štai ką specialistė atsakė į jūsų užduotus klausimus apie būrelius vaikams.


Kiek būrelių lankyti optimalu pradinukui?


Nėra tokio skaičiaus, kiek konkrečiai būrelių reikia lankyti vaikui. Čia tėvai turi užduoti sau klausimą, ko mes iš jų norime. Kartais tėvai užrašo vaiką į sporto būrelį, tikėdamiesi, kad jis taps sportininku. Tačiau juk sporto būrelyje ugdomos visai kitos kompetencijos – čia vaikas lavina valią, ištvermę, bendravimą su kitais vaikais.

Jeigu mes „spausime" vaiką, kad jis būtų pirmas sporto būrelyje, būtų geriausias dainuodamas, vaikas gali nieko nebenorėti, nes bijos nuvilti tėvus.


Visai kas kita, jeigu mes leidžiame vaiką į tokį būrelį, kur jis nori eiti ir jaučia malonumą, vysto pasitikėjimą, iškalbą, kitų svarbių kompetencijų. Praplėskime mąstymą, kad būreliai nėra vienos kompetencijos ugdymas.


O ką daryti, jeigu vaikas nori lankyti visus būrelius – ir tą, ir aną?


Visų būrelių lankyti neįmanoma. Galima sutarti su vaiku, kad jis lankytų tą būrelį, kuris labiausiai patinka. Tegul palanko pusę metų ir tada pamatys, ar jis jam patinka. Jei patiks, gali tęsti toliau, jei nepatiks, gali pabandyti kitą.

Kai vaikas jau didesnis, pakalbėkite su juo atvirai: pasakykite, kiek yra finansų ir kokį būrelį už juos jis lankys. Vaikas taip mokysis finansinio raštingumo ir mokysis pats priimti sprendimus.


Visgi, jei vaikas grįžta 20 valandą po mokyklos ir visų būrelių namo, jis pervargsta. Turime nepamiršti, kad pradinukai vaikai turi turėti laiko pažaisti namuose su lėlėmis, su mašinėlėmis.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis