Kokia gėlė yra Rugsėjo 1-osios simbolis? Apklausa

Rožė? Kardelis? O gal puokštė lelijų? Kokia gėlė tinkamiausia Mokslo ir žinių dienos proga? Apie tai diskutuojame su tėvais ir pedagogais.

Šventę švęs 29 tūkstančiai pirmokų

Šiais metais rugsėjį mokyklų duris atvers daugiau kaip 350 tūkstančių mokinių, iš jų - apie 29 tūkstančius pirmokų. Pirmą kartą mokyklos taku šiemet eis ir žurnalo „Tavo vaikas" vyriausiosios redaktorės Gitanos Šeštokienės dukrytė Kordelija. Septynerių metų mergaitė šventės, be abejo, laukia, tačiau smagių pasiruošimo rūpesčių buvo tiek daug, kad rūpestingoji mama vos nepamiršo pagalvoti apie vieną iš gražiausių šventės akcentų - gėlę pirmajai mokytojai.

Pasakoja Gitana: „Įsisukusi į pirmokės ruošimą mokyklai, tiesą pasakius, apie gėlę mokytojai pagalvoti ir pamiršau. Galbūt turėjome per daug gerą darželio auklėtoją, kad vis dar nesinori jos pamiršti, dar vakar jai pirkome gėlę ir šokolado plytelę. Ką gi, tenka pamiršti šį nuostabų laiką darželyje ir pagalvoti apie pirmąją mokytoją. Ką tik paklausiau Kordelijos, o kokią ji gėlę norėtų nupirkti savo mokytojai. Bet ji, ko gero, iš pykčio ir liūdesio, kad tenka palikti darželį, nesileidžia į jokias šnekas apie naują mokytoją".

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip užauginti laimingą vaiką? 5 klausimai psichologei
9 frazės, kurių negalima sakyti vaikui

Galbūt pirksime kardelį, nes nešiau jį savajai mokytojai. Atsimenu, tokį baltą, iš mamos gėlių darželio. Man buvo paprasta - kadangi mama augino gėlių, tiesiog Rugsėjo 1-osios rytą kardelį nusiskindavau ir išeidavau į mokyklą. Ir mano draugės elgėsi taip pat. Atsimenu, būdavo nesmagu, jei kardeliai nužydi iki to laiko ir tenka skinti astras. Šių nemėgau, man atrodė, kad jos nepakankamai gražios ir labai paprastos.


Pirmokė žurnalo "Tavo vaikas" vyr. redaktorės Gitanos dukrytė Kordelija dar neišsirinko, kokią gėlę neš pirmajai mokytojai. Ingos Jankauskaitės foto.

Na, bet jei Kordelija panorės kitos gėlės, manau, kad lems jos norai, juk tai jos šventė ir jos mokytoja. Kordelijos sprendimai kartais mane nustebina. Tarkime, man raudoni gvazdikai kelia nelabai geras asociacijas, primena pionieriškus laikus mokykloje. O Kordelija anądien juos pamačiusi net sustingo: „Toks grožis, mamyte!"

Rudens gėlių - astrų - puokštė

Virginijos Jotautienės, auginančios du vaikučius - Emiliją ir Vilių - šiomis dienomis laukia dideli išbandymai. Šeima nusprendė iš laikinosios sostinės persikelti gyventi į oficialiąją. Be to, ilgai svarsčiusi, šešerių metų dukrytę į mokyklą leis jau šiais metais. Moters apsisprendimą sustiprino tai, kad pirmokų klasėje bus net trys šešiamečiai.

O kokios gėlės bus šią ypatingą dieną Emilijos rankose?

„Man rugsėjo pirmoji asocijuojasi su kardeliu. Į darželį Emilija kiekvienais metais nešdavo auklėtojoms ir auklytei po 3 kardelius. Bet šiemet, galvoju, pirmajai mokytojai nešti daug astrų arba jurginų, tik nesugalvoju dar, ar nešti vienos spalvos, ar įvairių, bet kaip nors gražiai sukomponuotas, - pasakoja moteris. - Šias gėles pasirinkau todėl, kad, manau, rožių, kardelių, gvazdikų mokytoja gaus ir taip, o astrų arba jurginų mažai kas neša. Kol kas dukrytė labai laukia mokyklos, ypač jai patiko pirkti įvairius daiktus mokyklai".

Pirmaklasė Emilija pirmajai mokytojai neš daug jurginų arba astrų. Asmeninio archyvo nuotr.

Mergaitės gėlių dovanoja dažniau

Beveik dvidešimt metų pedagoge dirbanti Reda Brokartienė sako, kad Mokslo  ir žinių dienos „oficialia" gėle galima tituluoti kardelį, kurių mokytojai šią dieną gauna bene daugiausia. Tai natūralu, juk rudens pradžia - kardelių žydėjimo metas. Taip pat populiarios yra amžinai madingosios rožės. Pasak pedagogės, kokių ir kiek gėlių dovanoja mokiniai, priklauso ir nuo jų amžiaus, lyties, tėvų socialinės padėties ir net tautybės. „Pastebėjau, kad lenkų tautybės mokiniai atneša didesnių ir puošnesnių puokščių. Nuo jų stengiasi neatsilikti romai, kurie taip pat stengiasi išsiskirti", - sako pedagogė.

Vyresniojo mokyklinio amžiaus berniukai neretai neatneša jokių gėlių, sakydami, kad tai „mergaičių reikalas" ir bijodami kitų bendraamžių pašaipų. Kai  prieš kelerius metus šalyje buvo stipriau jaučiama krizė, tai atsiliepė ir gėlių dovanojimui. Pirmąją mokslo metų dieną pedagogai gaudavo mažiau gėlių.

„Kai vaikai į mokyklą eina ne pirmus metus, jie dažniausiai žino, kokia mokytojos mėgstamiausia gėlė, ir stengiasi ją atnešti. Jei mokytoja mėgsta kalijas, jų ir gauna daugiausiai per Mokslo metų pradžios šventę", - sako pedagogė.

Pasak jos, paskutiniaisiais metais itin vertinamas natūralumas ir ekologija, todėl visai tikėtina, kad ir šiemet dovanojant gėles bus teikiama pirmenybė paprastesnėms darželio gėlėms.

Skirtumai tarp miesto ir kaimo

Vilniuje dirbančiai pedagogei R. Brokartienei anksčiau teko dirbti mažesniuose miestuose, tad ji gali palyginti sostinės ir kaimo mokyklų gėlių dovanojimo tradicijas.

„Kaime gėlių dovanojimui teikiama didesnė reikšmė, ten nešant puokštę gėlių mokytojai per šventes vis dar galvojama, ką pagalvos kiti, ar nebus puokštė „per prasta", tuo tarpu dideliame mieste kaimynų nuomonė nėra tokia svarbi", - sako R. Brokartienė.

Pasak jos, mokytojai tikrai nevertina vaikų pagal jų atnešamų gėlių kiekį ar brangumą, ir vienodai myli visus: „Tikrai neišskiriame vaikų pagal tai, dovanoja jie gėlių ar ne. Mokytojai visi jos auklėtiniai vienodai brangūs. O kai mieste rugsėjo pirmąją eidama sutinku kitą moterį su glėbiu gėlių, suprantu, kad ji irgi pedagogė, ir tai malonu".  

Anot jos, tradicija dovanoti gėlių rugsėjo pirmąją yra ne visose šalyse. Nei Skandinavijoje, nei Didžiojoje Britanijoje tokios gėlių jūros nebūna. Ten pirmą mokslo metų dieną vaikai susėda į suolus, ir didelių švenčių nebūna. Tiesa, emigravę svetur lietuviai neatsisako savo įpročių ir mokslo metų dienos proga neša gėlių. Kai vienas lietuvis berniukas nunešė mokytojai britei gėlių, ši sutriko ir liko maloniai nustebinta.

Pedagogė kviečia tėvus nelenktyniauti, kieno gėlė didesnė ir brangesnė

Mūsų pašnekovė sako, kad paskutiniuoju metu kartais pasitaiko mokinių, kurie vietoj gėlės šventės proga padovanoja šokolado plytelę.

„Čia jums vietoj gėlių", - taip ir sako įteikdami.
"Tai tikrai ne pakiša, o malonus dėmesys", - sako pedagogė. Tiesa, ji neslepia, kad būna tėvų, kurie, norėdami išsiskirti, įteikia atskirą ir didelę puokštę.  Arba tą puokštę įduoda vaikui, kuriam sunku kūno pusiausvyrą nuo jos dydžio išlaikyti.

„Tada nebūna malonu, - sako mokytoja. -  Manau, tikrai užtenka padovanoti mokytojai vieną žiedelį. Nereikia nei per daug išlaidauti, nei lenktyniauti, nei stengtis išsiskirti".

Kai kuriose gimnazijose vyresnieji mokiniai sutaria, kad Rugsėjo 1-osios proga pirks vieną puokštę nuo visų. Tai visai nebloga išeitis, mano R. Brokartienė.

Pasak jos, Lietuvoje paplitusi tradicija mokslo metus pradėti padovanojant gėlių yra gražus pagarbos pedagogui ženklas: „Tikiu, kad ši tradicija neišnyks, gal tik ilgainiui taps paprastesne.  Pasinaudodama proga noriu palinkėti visiems, mokiniams ir pedagogams, gražių mokslo metų!"

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis