Kokias savybes vaikui ugdo sporto būrelis?

Prasidėjus mokslo metams, tėvai itin dažnai susiduria su dilema, kokia užklasine veikla ar sportu galėtų užsiimti jų vietoje nenustygstanti, visuomet smalsi, judri atžala. Išklausykime specialistų patarimų.

Sportas ugdo ne tik fizinį kūną, bet ir pasitikėjimą savimi

Mažiesiems vien pamokų neužtenka tam, jog galėtų iškrauti juose susikaupusią visą vaikišką energiją. Norint, jog vaikai ateityje neturėtų problemų su dažna šiandienos liga - viršsvoriu, palaikytų gerą fizinę formą, ugdytųsi savyje lyderio savybes ir pasitikėjimą, ar galbūt vieną dieną netgi taptų čempionu, garsinančiu savo šalį, tėveliams tenka gerokai pasukti galvą.

Dažnas dar ir susirūpina - ar jo vaikas ne per mažas užsiimti papildoma veikla. Tad kaipgi padėti savo mažiausiems išsirinkti tinkamą ir jam pačiam patinkantį sporto būrelį?

TAIP PAT SKAITYKITE:
Išraiškingas video, kuriame mažylė neatpažįsta barzdą nusiskutusio tėčio
Emigrantės dienoraštis: po atostogų Lietuvoje - išbandymai Londone

VšĮ „Sveikas miestas" direktorius Mantas Paulauskas, pats auginantis dvi mažas mergytes, neabejoja, jog užklasinė veikla mažiesiems yra tiesiog būtina. Anot jo, sportuodami vaikai mokosi bendrauti, taikytis vieni prie kitų, džiaugiasi mažomis pergalėmis, išmoksta vertinti, nustoja būti drovūs ir ima labiau pasitikėti savimi.

„Vis tik, yra ir problema, jog tėvų abejones, ar leisti vaiką sportuoti, lemia ir elementarus nežinojimas, informacijos trūkumas apie egzistuojančius sporto būrelius, mokyklėles, centrus ir jų siūlomas veiklas. Būtent todėl šiemet kviečiame į „Vilniaus sporto mugę" atvykti visai šeimai kartu. Tiek mažieji, tiek tėvai galės susipažinti su įvairiausia veikla ir paskatinti savo atžalas pasirinkti jiems labiausiai tinkančią sporto šaką", - sako M. Paulauskas.

Populiarūs gatvės šokiai ir kovos menai

Vilniaus vaikų ir jaunimo klubo „Šatrija" vadovės Elvyros Vidžiūnienės nuomone, tėvų įtaka dažnai paskatina vaikus rinktis vieną ar kitą užsiėmimą, tačiau ne visada būna lemtinga. Anot jos,  tėvai, suteikdami pasirinkimo laisvę pačiam vaikui, gali tikėtis ir jo motyvacijos bei rimto požiūrio į pasirinktą veiklą.

„Mūsų ir kitų panašių sporto klubų, besiorientuojančių į jaunimą misija yra pasiūlyti kažką daugiau nei gali duoti mokyklos fizinio lavinimo pamokos. Klubas siūlo sporto, įvairių šokio stilių ir kitus aktyvaus laisvalaikio užsiėmimus, stengiamės prisitaikyti prie besikeičiančių poreikių, kurdami naujas programas. Dabar ypač didelio populiarumo ir dėmesio sulaukia gatvės šokiai (street dance), kurie leidžia suderinti sportą, kūno plastiką ir net meninius užmojus. Panašiu universalumu pasižymi ir Lietuvoje dar mažai žinomas braziliškas kovos menas - capoeira".

Tėvai turi palaikyti ir padrąsinti vaiką

Renkantis sporto būrelį dažnai didelę įtaką turi ir atmosfera bei užmezgamas socialinis ryšys. „Lemiamas žodis būna  tik vaiko, tačiau labai svarbu, kad tėvai pritartų vaiko pasirinkimui, skatintų, padrąsintų nepasiduoti, jei kažkas pamokų metu iš karto ir nepavyksta. Idealiausia, jei ir tėvai susidomi tuo pačiu šokio stiliumi ar sporto šaka. Atsiranda bendrystė tarp vaiko ir tėvų", - pastebi šeimos laisvalaikio centro „7 mūzos" vadovė Živilė Miškinytė.

Ko reikia, kad užaugintume šeimoje čempioną?

Dukart pasaulio ir kartą Europos šiuolaikinės penkiakovės čempionas, olimpinio sidabro laimėtojas Andrejus Zadneprovskis sako, kad sportuojant labai daug priklauso nuo trenerio patirties sporte ir jo gebėjimų suprantamai perteikti vaikui pagrindines žinias. „Kol vaikai mažesnio amžiaus psichologinis pasiruošimas dar nėra toks svarbus, tačiau kuo labiau kyla meistriškumas ir kuo reikšmingesnės varžybos prasideda, tuo labiau pajuntama jo įtaka. Labai daug reiškia ir tai, ar vaikui nuoširdžiai patinka sporto šaka ir darbas su treneriu. Aplinka gali padėti, tačiau niekas taip gerai tavęs nemotyvuos siekti pergalių, kaip tu pats“, – sako čempionas.

Išpopuliarėjo plaukimas

Lietuvos vaikų ir jaunimo centro rinkodaros skyriaus vedėja Asta Grabliauskienė teigia, jog tėvų pagalba turi nemažą įtaką, tačiau lemiamus sprendimus sulaukęs tam tikro laiko priima jau pats vaikas. Vienas svarbiausių dalykų vaikams renkantis sportą ir nuosekliai lankant treniruotes – trenerių autoritetas. „Treneriai tampa lyg antraisiais tėvais, kurie padeda tau daryti teisingus pasirinkimus ne tik varžybų, bet ir gyvenime“, – pastebi A. Grabliauskienė. Ji pabrėžia, jog ypač didelio populiarumo pastaruoju metu susilaukia plaukimo treniruotės, kurias per mėnesį aplanko apie 2500 vaikų. Galima drąsiai teigti, jog plaukimo maniją Lietuvoje paskatino „auksinės žuvelės“ R. Meilutytės pavyzdys bei didelis pasaulio žiniasklaidos dėmesys jos sėkmės istorijai.

Rugsėjo 28 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo" vyksianti „Vilniaus sporto mugė 2013" sieks supažindinti kuo daugiau vilniečių ir miesto svečių su įvairių sporto klubų, būrelių veikla, leis pabendrauti su treneriais, klausytis teminių paskaitų. Kiekvienas tėvelis galės sužinoti ne tik konkretaus sporto teikiamą naudą, tačiau ir pasiklausyti specialių paskaitų, leisti mažiesiems išbandyti patikusius būrelius, sužinoti, nuo kelerių metų geriausia vaiką leisti sportuoti ir pan. Į visus kylančius klausimus atsakys patyrę specialistai, sporto mokyklų vadovai, treneriai ar specialistai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis