Kokie tyrimai vaikui atliekami, norint gauti sveikatos pažymą

Mokyklos iš būsimųjų pirmokų reikalauja sveikatos pažymos. Kad ją gautume, reikia nuodugniai ištirti vaiko sveikatą, nepamiršti ir skiepų. Ką tikrina gydytojai apžiūros metu, pasakoja vaikų ligų gydytoja neurologė Rūta Maciulevičienė.

Darželiai ir mokyklos kasmet reikalauja vaiko sveikatos pažymos. Kokius tyrimus reikia atlikti norint ją gauti?

Mokyklinuko ar darželinuko sveikatos pažyma yra be galo svarbi. Tai nėra vien tik popieriaus lapelis, kaip neretai įsivaizduoja tėvai. Dažnai susiduriu su tėvais, kurie paskambina ir reikalauja pažymos vaikui, pradėsiančiam lankyti mokyklą. Jiems atrodo, kad nereikia net jo atvesti parodyti gydytojui. Iš tiesų tai labai rimta apžiūra, reikalaujanti laiko ir gydytojo dėmesio, nes reikia patikrinti bendrą vaiko sveikatą, t. y. visas jo organizmo sistemas: kraujotaką, kvėpavimo, raumenų sistemą, kaulus (pasižiūrėti, ar nėra stuburo ir pan. iškrypimų), odą, atlikti bendrą kraujo tyrimą, patikrinti, ar neserga tuberkulioze. Ir ypač svarbu patikrinti akis.

Šiuos sveikatos tyrimus vaikui būtina atlikti kartą per metus ir ne dėl pažymos, o dėl vaiko sveikatos. Darželiai ir mokyklos kasmet reikalauja sveikatos pažymų, todėl mes atliekame visuotinį vaikų sveikatos patikrinimą kartą per metus. Aišku, daug kas priklauso nuo paties gydytojo profesionalumo ir jo sąžinės - išsamiai ar paviršutiniškai tiria vaiką.

Ar pasiteisina toks visuotinis pažymų reikalavimas?

Aišku. Šios pažymos be galo svarbios, nes kasmet nuodugniai tiriant vaiko sveikatą įvairios ligos diagnozuojamos esant ankstyvajai stadijai. Jeigu gydytojui kyla įtarimas, kad vaiko sveikata šlubuoja, pavyzdžiui, įtaria anemiją, atlieka dar ir papildomus tyrimus. Jei tokios pažymos nereikėtų, labai dažnai būtų pražiopsoma ne vienos rimtos ligos pradžia, kai gydymas yra pats efektyviausias. Sąmoningi tėvai turėtų itin sąžiningai žiūrėti į šią kasmetinę vaiko sveikatos patikrą. Kad paskui nebūtų per vėlu.

Prieš pradedant vaikui lankyti mokyklą būtina patikrinti akis. Tai gali atlikti ir bendrosios praktikos gydytojas ar pediatras, bet visada mažylį geriau parodyti specialistui. Yra buvę atvejų, kai patikrinus vaiko sveikatą prieš mokyklą paaiškėjo, kad jis beveik nemato viena akimi. Tėvai nieko neįtarė. Viena akimi beveik nieko nematančios mergaitės mamai buvo keista, kodėl jos duktė dažniau parpuola nei jos bendraamžiai. O griūdavo ji todėl, kad nebuvo vadinamojo binokulinio, arba stereo-, matymo. Bet įtarti sunku, nes vaikas gerai mato kita akimi ir niekada nepasiskųs, kad sutrikusi jo rega. 

Vaikas taip pat nepasiskųs ir kad blogai girdi. Klausą irgi būtina patikrinti. Kai tėvai pastebi, kad jų vaikas neprigirdi, nuolat klausinėja: „Ką?", „Ką?", „Ką?", arba labai garsiai „leidžia" televizorių, jau gali būti „praradęs" apie 40-60 proc. klausos.

Neretai išleidę vaiką į mokyklą tėvai pastebi, kad jų mokyklinukas kūprinasi. Ar gydytojai per metinį vaiko sveikatos patikrinimą pastebi galimas stuburo ligas?

Prieš išduodamas pažymą gydytojas būtinai turi patikrinti vaiko stuburą. Nes ankstyvosios skoliozės (stuburo iškrypimo) formos kaip tik pasireiškia tarp 4-ų ir 9-ų vaiko gyvenimo metų.

Prieš vaikui išeinant į mokyklą gydytojas apžiūri jo pėdutes. Iki 3-ejų metukų mažyliams būdinga fiziologinė plokščiapėdystė, bet vėliau jau turi formuotis pėdos skliautas. Jeigu pėdutė išlieka plokščia, vaikui reikalinga pagalba ar gydomoji kūno kultūra. Tada mokinukas negali pakelti didelių fizinių krūvių, kurie kelia skausmus ir gali deformuoti kojytes. Štai dar vienas argumentas, kodėl šis kasmetis vaiko sveikatos patikrinimas toks svarbus.

Per kasmetę apžiūrą yra matuojamas vaiko kraujospūdis. Tai taip pat be galo svarbu, nes bent šiek tiek padidėjęs gali rodyti sutrikusią inkstų veiklą. Kilus įtarimui yra ištiriami jo inkstai.

Prieš mokyklą vaiką reikėtų paskiepyti. Nuo kokių ligų?

Prieš vaikui išeinant į mokyklą reikėtų pasirūpinti ir jo imunine sistema. Prieš išeinant į darželį mažylis paprastai būna paskiepytas visomis rekomenduojamomis vakcinomis ir turi imunitetą pavojingoms ligoms: stabligei, difterijai, poliomielitui, tymams, raudonukei, kiaulytei. Po skiepų praėjus maždaug penkeriems metams apsauginiai antikūnų titrai sumažėja ir nebesiekia apsauginių titrų lygmens. Todėl nuo minėtų ligų vaikus prieš mokyklą (maždaug šešerių metų amžiaus) reikėtų paskiepyti dar kartą, tada jie dar penkeriems metams bus apsaugoti. 

Rekomenduočiau vaiką paskiepyti ir nuo vėjaraupių, jeigu nebuvo paskiepytas ir jais nesirgo. Galima skiepyti kartu su tymų, raudonukės, kiaulytės vakcina, nes abi vakcinos yra "gyvos". Patartina paskiepyti ir nuo hepatito A (geltos), kurio virusas dažniausiai plinta per nešvarias rankas, vandenį, maistą. Vaikai dar nėra įgudę tinkamai naudotis tualetu, pamiršta nusiplauti rankas, be to, dažnai keliauja su tėvais į kaimynines šalis, kuriose pastebimas hepatito A protrūkis. Tad skiepytis nuo šios ligos turėtų tapti įprasta. Juk ligos komplikacijos gana rimtos. 

Jeigu vyresnio amžiaus vaikas dažnai serga kvėpavimo takų ligomis ar priklauso padidintai ligų rizikos grupei (serga lėtinėmis ligomis ir pan.), verta atlikti skiepus nuo streptokokų. Vaikai mažiau serga ir mažiau pamokų praleidžia, nes įgyja imunitetą peršalimo ligas sukeliančiai bakterijai.

Tėvų atmintinė, arba priešmokyklinei pažymai gauti reikalingi tyrimai:

- gydytojas pasveria, pamatuoja vaiko ūgį;

- atlieka tyrimus, ar neserga tuberkulioze;

- pamatuoja kraujospūdį;

- patikrina širdies veiklą;

- pasižiūri, ar neiškrypęs stuburas, patikrina pėdutes;

- patikrina regą ir klausą;

- atlieka bendrąjį kraujo tyrimą;

- paskiepija nuo pavojingų ligų, jeigu dar nebuvo skiepytas;

- ši pažyma nėra išrašoma per kelias minutes, o nuodugniai tiriama vaiko sveikata, todėl nedelskite iki paskutinės minutės, nes galite laiku nesuspėti jos gauti.

Svarbu suprasti, kad pažyma reikalinga ne vien tam, kad vaikas galėtų lankyti darželį ar mokyklą. Tai kasmetis vaiko sveikatos patikrinimas, per kurį galima laiku diagnozuoti įvairias ligas ar užbėgti joms už akių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis