Kokių pusryčių nori vaikai, o kokie iš tiesų būtų naudingi

Penktokės Agnės pusryčiai vyktų apžvalgos rate su geriausia drauge, kur mergaitės valgytų blynus arba gertų vaisių kokteilius. Ar dažnai tėvai susimasto apie vaikų svajones? Apie pusryčius irgi galima svajoti.

Vilniaus mokinukų svajonės atspindi neribotą vaikų fantaziją ir norą mėgautis maistu artimųjų draugijoje, valgyti nuostabiose pasaulio vietose, kaip Eifelio bokštas, su jiems brangiais šeimos nariais ir draugais.

„Mano pusryčiai vyktų Paryžiuje, nuosavo namo terasoje, valgyčiau su visa šeima! Tai būtų: ragelis su šokoladu, košė, sumuštiniai, arbata, kiaušiniai", - svajojo mergaitė Lurda. „Valgyčiau vaisius, košes ir blynus. Pusryčiaučiau su draugais arba šeima. Mano pusryčiai vyktų karalių rūmuose", - karališkai pusryčiauti trokšta Aurimas.

Kelios mergaitės iš Vilniaus Gabijos gimnazijos taip pat svajoja apie pusryčius Prancūzijoje. Prie Eifelio bokšto su mama, teta ir dėde švediško stalo gardumynais mėgautis svajoja vienuolikmetė Elzė, o lietinius ir buvytes „fri" Vakarė trokšta Prancūzijoje dalintis kartu su Tomu. Vilniaus Naujininkų vidurinėje mokykloje mokosi krepšininkų fanai Gytis ir Konstantinas. Gytis su NBA krepšininku Lebronu Džeimsu visą dieną restorane svajoja saldumynus valgyti, o Konstantinas smaguriautų medumi ir karamele kiekvieną dieną Jono Mačiulio namuose. Kartu su krepšininku, žinoma.

Visos vaikų išsakytos svajonės yra unikalios, tačiau retas vaikas į savo svajonių pusryčius įtraukia maistą, kuris naudingas jų organizmui. Ir čia iškyla labai svarbus tėvų vaidmuo, kurie ne tik turi rodyti pavyzdį kaip pusryčiauti, o ir priimti iššūkį, kokiu būdu kiekvieną rytą sudominti savo atžalą.

Pusryčiai turėtų būti sotūs ir subalansuoti. Per pusryčius, kaip ir per kitus valgymus, turėtume gauti ir angliavandenių, ir baltymų, ir riebalų, taip pat gauti energijos, kurios reikės mokantis. Nesutikčiau su nuomone, kad vaikai nemėgsta košių. Jei jas gamindami būsime kūrybiški ir pagardinsime košes vaisiais, uogomis ar prie košės patroškinsime vaiko mėgstamų daržovių, patikėkite, jokių problemų dėl košių valgymo nebus.

Vaikai per pusryčius gali išgerti stiklinę pieno, suvalgyti varškės. Bet ne varškės sūrelį, nes sūreliuose, kaip ir kituose pusgaminiuose, yra nemažai cukraus. Tėveliams palinkėsiu būti išradingiems eksperimentuojant virtuvėje. Labai paprastas patiekalas, pagamintas su meile ir pateiktas kūrybiškai, tikiu, kad bus puikus apetito žadintojas", - savo patarimais dalinasi Mykolo Romerio universiteto, Edukologijos ir socialinio darbo instituto profesorė, socialinių mokslų daktarė Vida Gudžinskienė.

„Kiekvienas norime, kad mūsų vaikai augtų sveiki, o paklausus, ką daryti, kad taip būtų, tikriausiai daugelis įvardintume sveiką ir subalansuotą mitybą. Žinoma, kasdieninėje mityboje yra labai svarbu, kokius mes pasirenkame maisto produktus, bet dar svarbiau išmokti mėgautis maistu ir supančia aplinka, formuoti visą valgymo ir bendravimo kultūrą. Taip su maistu gauname ne tik maistines medžiagas, bet ir teigiamų emocijų", - apibendrino „Sveikatiados“ projekto vadovė Margarita Čėglytė.

Trijose sostinės mokyklose visą spalio mėnesį vyko „Sveikatiados pusryčių klubo" renginiai. Penktokai klausėsi paskaitų apie sveiką mitybą, sprendė galvosūkius, kūrė sveikos mitybos reklamą, patys ieškojo atsakymų, kodėl vaikai nevalgo pusryčių. Pirmos paskaitos metu atlikta vaikų apklausa, kur be statistinių duomenų pasiteiravo, apie kokius pusryčius jie svajoja. Gauti rezultatai džiugina, kad vaikai maistą supranta ne tik kaip gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų ir energijos šaltinį, bet taip pat kaip bendravimo formą. Mokiniai nori mėgautis maistu, valgyti nuostabiose pasaulio vietose, kaip Eifelio bokštas, su jiems brangiais šeimos nariais ir draugais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis