Mokinio ABC: svarbiausia informacija pradinukų tėvams

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras pataria tėvams, kaip pasiruošti mokslo metams - kaip išsirinkti tinkamą kuprinę, kanceliarines prekes, pasirūpinti mokinuko darbo vieta bei jo dienotvarke, darbo ir poilsio režimu.

Kuprinės paieškos

Vienas svarbiausių daiktų mokinukui - kuprinė. Kuprinės forma turi būti ergonomiška bei atitinkanti fiziologinę vaiko stuburo formą. Jei vaikas jaus kuprinės spaudimą iš viršaus, jis bandys kūprintis, ilgainiui atsiras skausmas pečių lanko juostoje ar ties juosmeniu.

Jei kuprinė bus be specialios pakietintos „pagalvėlės" ties stuburu - ji kryps nuo svorio. Speciali „pagalvėlė" esanti kuprinėje yra atrama, padedanti išlaikyti taisyklingą stuburo padėtį.

Kuprinė turi būti tvirtai prigludusi prie vaiko nugaros. Tinkamai uždėtos kuprinės dugnas turėtų būti 5-10 cm virš vaiko juosmens.

Geriau, kai kuprinė iš išorės būna sutvirtinta plastmasiniu karkasu, kuris neleidžia kuprinei deformuotis. Vidinė kuprinės dalis, besiliečianti su vaiko nugara bei karkasas turėtų būti pagaminti iš minkštos bei tvirtos, lengvai valomos medžiagos.

Kuprinės diržai turėtų būti ne siauresni nei 3,5 cm, paminkštinti. Diržų ilgis turi reguliuotis, nes skirtingu metų laiku vaikas vilki nevienodo storio drabužiais.

Tuščių mokyklinių kuprinių svoris pradinių klasių moksleiviams turi būti ne daugiau kaip 700 g., vyresniųjų klasių moksleiviams - ne daugiau kaip 1000 g.

Didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 proc. mokinio kūno svorio. Todėl iškraustykite nereikalingus daiktus, nepersistenkite su pieštukų, rašiklių bei piešimo knygelių skaičiumi, o visų žaislų vieta - namų žaidimo kambaryje.

Vida Press

Kanceliarinės prekės

Perkant mokyklines prekes, tėveliai turėtų pasidomėti ir atkreipti dėmesį į prekių ženklinimą. Vartotojui turi būti pateikta tokia informacija:

  • Jeigu mokyklinės prekės gali turėti tam tikros rizikos vaikų sveikatai, turi būti aiškiai atkreiptas vartotojo dėmesys.

  • Jeigu yra taikytini vartotojo amžiaus apribojimai ar suaugusiųjų priežiūra naudojant mokyklines prekes, tai turi būti aiškiai nurodyta.

  • Jeigu mokyklinių kanceliarinių prekių gamyboje buvo naudojamos cheminės medžiagos ar preparatai, naudojimo instrukcijose turi būti pateikta išsami saugos informacija.

  • Ant kanceliarinių vandeninių klijų ir vandeninių piešimo dažų pakuočių turi būti užrašyta įspėjimo frazė: „Tik vyresniems kaip 3 metų vaikams. Naudoti prižiūrint suaugusiesiems".

  • Ant kanceliarinių klijų ir piešimo dažų tirpiklių pagrindu bei piešimo lakų pakuočių turi būti užrašyta įspėjimo frazė: „Tik vyresniems kaip 8 metų vaikams. Naudoti prižiūrint suaugusiesiems".

AFP/Scanpix

Vaiko darbo vieta namuose

Mokinio darbo vieta namuose taip pat labai svarbi. Mokinio kambaryje vienas iš svarbiausių baldų yra rašomasis stalas.

Jį renkantis pirmiausia reikia prisiminti, kad jis turi atitikti vaiko ūgį. Netinkamai parinktas mokinuko stalas bei kėdė gali būti regos, laikysenos, kraujotakos sutrikimų ir nepakankamo darbingumo priežastis. Netaisyklinga laikysena formuojasi ir dėl per mažo, ir dėl per didelio rašomojo stalo. Stalas ir kėdė turi atitikti vaiko ūgį.

Stalą pastatykite kuo arčiau natūralaus šviesos šaltinio taip, kad natūrali šviesa kristų iš kairės pusės arba iš priekio. Jei natūralaus bei dirbtinio šviesos šaltinio nepakanka - ant stalo papildomai statoma stalinė lempa. Lietuvos teisės aktai vaikų baldus leidžia gaminti tik iš saugių vaikams medžiagų, todėl būtų geriau pirkti sertifikuotus, paženklintus vaikų baldus. Vaiko baldų paviršius turi būti glotnus, matinis, lengvai valomas, atsparus plaunamosioms medžiagoms. Baldai turi būti lengvi, be aštrių briaunų ir kampų.

Dienos režimas

Ne mažiau nei mokyklinės prekės ar tinkama darbo vieta, svarbus ir vaiko dienos režimas. Tai racionalus įvairių veiklos rūšių kaitaliojimas, kurių tikslas - ugdyti darniai išsivysčiusį vaiką, gerinti jo darbingumą, atitolinti nuovargį, saugoti ir stiprinti sveikatą.

Pradėjus lankyti mokyklą keičiasi vaikų dienos režimas, veiklos pobūdis. Vietoj judrių žaidimų vaikai didelę dienos dalį praleidžia mokyklos suole, mažėja jų fizinis aktyvumas.

Net tie mokiniai, kurie laikomi visiškai sveikais, dažnai skundžiasi fiziniu ir protiniu nuovargiu, galvos ir pilvo skausmais, nervingumu. Kartais tai yra neracionalios mitybos, fizinio pasyvumo ir netinkamo dienos režimo rezultatas.

Pagrindiniai mokinio dienos režimo elementai - tai mokymasis mokykloje ir namuose, užklasinė ir darbinė veikla, aktyvus poilsis kuo ilgiau būnant gryname ore, reguliari ir visavertė mityba, fiziologiškai visavertis miegas. Moksliniai tyrimai apibrėžia tikslų laiką, kada vaikas turėtų miegoti.

Pats geriausias miegas imuninei sistemai stiprinti ir atminčiai suformuoti bei sutvirtinti yra nuo 23 val. iki 3 val. Ši miego fazė ypač reikalinga vaikams Jei norite, kad vaikas gerai mokytųsi ir būtų kūrybingas, jis, pirmiausia, turi giliai miegoti nurodytu metu.

Taip pat nustatyta, kad trumpas apie 15-30 min. snūstelėjimas dienos metu pagreitina atminties susiformavimą apie 15 procentų. Kuo jaunesnio amžiaus žmogus, tuo jo protinei veiklai ir imuninei sistemai didesnę įtaką turi pilnavertis miegas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis