Pasitikrinkite, ar viską išmanote apie kuprines

Daugelis tėvų pamiršta reguliariai patikrinti, kokius „turtus" į mokyklą tempia jų atžalos. Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistai siekia priminti, jog labai sunkių kuprinių palydovai yra nugaros skausmai ir netaisyklinga laikysena. Dėl to rugsėjo 15-26 d. uostamiesčio mokyklose vyks kuprinių svėrimo akcija „Ar žinai, kiek sveria tavo kuprinė?".


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Tai, ko nežinojome apie glaistytus varškės sūrelius
Mama Rita dovanoja žaliavalgiškų saldainių receptą

Kiek turi sverti kuprinė?

Optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. moksleivio kūno masės (pvz., jei vaiko svoris yra 30 kg, tai kuprinės svoris turėtų būti ne didesnis nei 3 kg). Didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 proc. moksleivio kūno masės.

Kokie turi būti diržai?

Visus mokyklinius reikmenis ir knygas rekomenduojama neštis tik mokyklinėje kuprinėje, kurios diržai turėtų būti nei pernelyg laisvi, nei suveržti, jų ilgis turi būti reguliuojamas. Kuprinės diržų plotis turi būti ne siauresnis nei 3,5 cm. Atšvaitai - būtini mokyklinės kuprinės elementai.

Ar galima nešti kuprinę ant vieno peties?

„Neretai tenka matyti, moksleivius, atsainiai persimetusius kuprines per vieną petį. Toks jų nešiojimo būdas gali nulemti stuburo iškrypimą, raumenų pertempimą. Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau mokinio juosmens.

Jei vaikui kuprinė yra per sunki, ji verčia lenktis į priekį. Kadangi stuburas nėra prisitaikęs prie tokios padėties, neteisingo kuprinės nešiojimo pasekmes galima jausti visą gyvenimą", - perspėja visuomenės sveikatos specialistė Diana Butkienė.

Vida Press

5 naudingi patarimai moksleiviams ir jų tėvams:

  • Sunkiausius daiktus dėkite į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros (dėl tolygaus svorio pasiskirstymo);

  • Daiktus reikia sudėti taip, kad jie neslidinėtų po kuprinę;

  • Kasdien peržiūrėkite kuprinės turinį ir sudėkite arba nurodykite savo vaikui susidėti tik tai dienai reikalingus daiktus;

  • Jei vaikas jaučia nugaros skausmą ar diskomfortą, būtina kreiptis į šeimos gydytoją;

  • Reguliari mankšta - geros laikysenos draugė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis