Pieniniai dantys: rauti klibančius ar laukti, kol iškris patys?

Pieninių dantų keitimasis į nuolatinius yra nulemtas gamtos, ir jo laikas bei trukmė svyruoja labai nedaug.

Pieniniai dantukai paprastai ima kristi dar vaikui nepradėjus lankyti mokyklos, o žavingos bedantės šypsenos pirmokų rugsėjo pirmosios šventėje jau yra tapusios kone tradicija.


Vis tik daugeliui tėvų rūpi, ar reikėtų šalinti klibantį pieninį dantuką? O gal geriau palaukti, kai jis pats iškris? Kai kurie tėvai sako, kad klibantis dantukas trukdo valgyti bei kalbėti, todėl jie veda savo vaikus pas dantų gydytoją. Kada dantį traukti reikia, o kokiais atvejais geriau kantriai palaukti?


Kodėl nepageidautina šalinti dantų per anksti?


Pieniniams dantims tenka tiki reikšmingas vaidmuo – jie padeda žandikauliui tinkamai vystytis ir augti. Be to, pieniniai dantukai itin svarbūs tinkamam nuolatinių dantų augimui. Jei dantis iškrito, o naujas jo vietoje neatsiranda ilgiau nei metus, teigiama, kad mažylis danties neteko per anksti.


Pavojus kyla todėl, kad kiti dantys mėgina užpildyti laisvą vietą, o tai reiškia, kad nuolatiniai dantys gali išsidėstyti chaotiškai. Neretai tokia situacija iškreipia ir vaiko sąkandį. Be to, per anksti netekus pieninių dantų, žandikaulio vystymasis gali vykti lėtai, o dantų eilė tokiu atveju dėliosis netolygiai. Dėl visų šių galimų pasekmių su vaikais dirbantys dantų gydytojai šalina pieninius dantis tik tais atvejais, kai kitos išeities nėra.


Pieninius dantis šalinti būtina, jei:


- dantis pažeistas karieso ir negali būti gydomas.

- pieninis dantis dar nepradėjo klibėti, o nuolatinis jau kalasi;

- dantenose atsiranda fistulių arba ant dantų šaknų susiformuoja cistų;

- nuolatinio danties užuomazga gali žūti dėl uždegiminių procesų dantenose;

- pieninio danties šaknis skaidosi lėtai ir gali trikdyti nuolatinio danties kalimąsi.


Pasitaiko ir kitokių priežasčių, dėl kurių būtina šalinti pieninį dantį. Pavyzdžiui, jei vaikas jaučia diskomfortą dėl klibančio danties, kuris ilgą laiką neiškrenta pats, arba jei vaikas jaučia skausmą valgydamas. Be to, nestabilus dantis gali sukelti dantenų uždegimą. Jei jūsų mažylio pieninis dantis pažeistas arba vargina lėtinės ligos – pulpitas ar periodontitas – pieninio danties šalinimo vaikų dantų gydytojo kabinete išvengti greičiausiai nepavyks.


Kaip šalinami pieniniai dantys?


Pieninių dantukų konstrukcija išskirtinė, todėl juos šalinti būtina atsargiai. Pieninių dantų alveolių sienelės plonesnės, o šaknys yra ilgesnės už nuolatinių dantų šakinis. Paprastai gydytojas pieninį dantį traukia be nuskausminamųjų, jei dantukas kliba pakankamai. Tik uždegimų atvejais, kai tenka skubiai šalinti dantį, taikoma anestezija.


Vis tik jei nėra jokio poreikio apsilankyti pas gydytoją, o dantų keitimasis vyksta be komplikacijų, tereikia palaukti, kada dantis ims klibėti, ir pašalinti jį natūraliu būdu. Jei dantena toje vietoje, kur buvo dantukas, kraujuoja, dezinfekuokite ją tirpale suvilgytu vatos tamponu.


Pieniniai dantys laikui bėgant vietą užleidžia nuolatiniams. Paprastai šis procesas vyksta be komplikacijų ir tik išskirtiniais atvejais vaikui dantis tenka šalinti gydytojo kabinete. Jei norite išvengti problemų, susijusių su mažylio dantimis, reguliariai vykite profilaktinės apžiūros pas dantų gydytoją ir pratinkite vaiką tinkamai atlikti higienos procedūras namuose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis