Sunerimusi mama: ar verta apipjaustyti jaunėlį, jei tai padaryta dičkiui?

Jeigu norite užduoti klausimą psichologui, apsilankykite portalo TavoVaikas.lt skyrelyje „Klausk psichologo“ arba rašykite mums el.p. tavovaikas@delfi.lt.

Agnė klausia:

„Turime labai didelę psichologinę problemą. Esmė ta, kad mūsų vyresnėliui sūnui, kai jam buvo 4 metai, dėl sveikatos teko atlikti apipjaustymą. Dabar jam 11. Mūsų jaunesnėlis, dabar jau 7 metų vis klausia kodėl jis kitoks, kodėl ten pas jį ne taip gražiai atrodo nei pas vyresnįjį. Šiuo metu susiduriame su dilema, gal ir antrąjį apipjaustyti, nors nėra tam medicininių indikacijų. Patarkite kaip mums pasielgus?“

Atsako psichologė Jurga Dapkevičienė.

Iš klausimo lieka neaišku, kodėl jūs norite apipjaustyti savo jaunėlį?.. Kaip iškilo tokia idėja? Ar tai nutiko dėl vaikiško pastebėjimo, kad „pas brolį - gražiau"?.. O jei vaikas pasakytų, kad jam labiau patinka brolio nosis ar akių spalva? - ar tai taip pat taptų psichologinę dilema?..

Kad ir kaip būtų, į vaiko klausimus pirmiausia derėtų atsakyti, o ne skubėti kažką keisti ar griebtis chirurginių intervencijų. Atsakymas galėtų būti, kad ir toks: „Tu labai pastabus. Broliui buvo atlikta operacija, nes patarė gydytojas. Tu turbūt pastebėjai, kad žmonių kūnai skirtingi - vieni storesni, kiti plonesni, tačiau kol tai netrukdo sveikatai, tai neturi didelės reikšmės. O grožis - tik nuomonės klausimas."

Tėvams tenka spręsti daugybę klausimų, susijusių su vaikų sveikata, higiena, gyvenimo būdu, vertybėmis ir kitais aspektais. Mes sprendžiame ir prisiimame atsakomybę už savo sprendimus, jų pasekmes. Kartais nuspręsti būna sunku, tada mes ieškome papildomos informacijos, kuri palengvintų apsisprendimą arba bandome surasti ekspertą, kuris mums patartų, o tuo pačiu pasidalintų atsakomybės našta. Tačiau, kad ir ką tas ekspertas pasakytų, spręsti ir gyventi su to sprendimo pliusais ir minusais tenka pačiai šeimai. Taigi, sąmoningą sprendimą teks subrandinti patiems.

Jei svarstote apipjaustymo galimybę, diskutuodami šia tema galite atsižvelgti į šiuos klausimus: - ar tikrai reikia?.. kam?.. kodėl?.. kada?.. ką tai duos?.. kokių sunkumų gali iškilti?.. su kokiais apribojimais susidursime?..

Manyčiau, kad svarbiausia šioje situacijoje pripažinti, kad problema iškilo dėl jūsų pačių abejonių, o ne vaikiškų klausimų ar norų, kurie gali būti labai permainingi. Dar daugiau - tėvams tenka atsakomybė už tai, kokia kryptimi bus auginami vaiko norai, kaip jie bus nukreipiami.

http://psichologejurga.lt/

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis