Vaikas nenori eiti į mokyklą: ką patars psichologė?

Ne visi vaikai noriai eina į darželį ar mokyklą. Kaip tokiu atveju elgtis tėvams? Į mamos Jurgitos klausimą atsako psichologė.

Iš Jurgitos laiško:


Mano vaikui dabar aštuoneri metai. Nuo mažens nenorėjo eiti į darželį. Sukeldavo didžiausias isterijas. Nors mes nė karto nenusileisdavome ir jis nepraleisdavo nė dienos. Tas pats dabar su mokykla. Nenori eiti, nors jau antraklasis bus. Pyksta, nervinasi kiekvieną rytą. Aiškina, kad jis jau viską moka ir nemato tikslo ten lankytis, mokytojai aiškina savo tiesas, nenori ruošti namų darbų. Mokslai sekasi puikiai. Ką daryti?



Į klausimą atsako individualiosios psichologijos konsultantė Asta Vaitkevičienė.


Laba diena, Jurgita,


iš Jūsų situacijos aprašymo susidariau įspūdį, kad tarp Jūsų ir sūnaus vyksta galynėjimasis nuo pat darželio lankymosi pradžios. Stebėdamas savo tėvus, jų nenuolaidumą darželio lankymo atžvilgiu, Jūsų sūnus puikiai išmoko demonstruoti savo galią. Nieko neparašėte, ar su sūnumi kalbėdavote apie priežastis, dėl kurių jis turėtų lankyti darželį? Spėju, kad tokių pokalbių nebuvo.


Tikriausiai Jūsų sūnus darželio lankymą suvokia ne kaip būtinybę, kurios negalima išvengti, bet kaip tėvų norą, kaprizą, tampantį prievole jam lankyti darželį. Jeigu nebandėte su sūnumi kalbėti, kad į darželį jis turi eiti todėl, jog tėveliai dirba ir dienos metu negali juo pasirūpinti. Jeigu neaiškinote, kad vienam likti namuose mažam vaikui yra nesaugu ir jeigu taip atsitiktų, Jūs negalėtumėte dirbti savo darbo, tai Jūsų sūnus darželio lankymą tikrai suvokia kaip tėvų rodomą galią jo atžvilgiu.


Rašote, kad sūnus nėra darželio praleidęs nė dienos ir Jūs nė karto nenusileidote jo prašymams palikti jį namie. Tačiau kartais verta tėvams pasirodyti silpnais savo vaikų akivaizdoje ir nusileisti, tam, kad vaikas pamatytų nuolaidumą ir mokytųsi susitarti...


Taigi, pirmiausiai nuoširdžiai pasikalbėkite su sūnumi ir pabandykite suprasti tikrąją priežastį, kodėl sūnus iš tiesų nenori eiti į mokyklą, kai jam ten puikiai sekasi.


Kai pademonstruosite supratimą sūnaus jausmų atžvilgiu, situacija turėtų pasikeisti ir pasipriešinimas silpti.

Gali būti, kad iš pirmo bandymo nuoširdžiai pasikalbėti, sūnaus priešgyniavimo priežasčių suprasti nepavyks. Todėl nenuleiskite rankų. Juk esate valingas žmogus.


Svarbu, kad sūnus iš tiesų matytų, jog Jums rūpi jo jausmai ir išgyvenimai. Jeigu bandymus pasikalbėti jis supras kaip dar vieną Jūsų spaudimą jo atžvilgiu, patarčiau kreiptis į psichologą ne virtualiai, bet tiesiogiai ir ateiti į konsultaciją.


Sėkmės!


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis