VICHY vandens parkas mažiesiems lankytojams įteiks po naudingą siurprizą

Kiekvienam mažajam lankytojui - po atšvaitą, galintį išgelbėti gyvybę gatvėje. Tokios socialinės iniciatyvos artėjant rugsėjo 1-ajai ėmėsi sostinėje veikiantis „Vichy" vandens parkas. Čia iki mokslo metų pradžios vaikams ketinama išdalinti 3000 atšvaitinių juostų.

Policijos pareigūnų vertinimu, mažiausieji eismo dalyviai yra dažnai pamirštami, nors suaugusieji jais turėtų pasirūpinti visų pirma - prisegti šviesą atspindintį ar skleidžiantį daiktą.

„Mums rūpi mažųjų saugumas ne tik vandenyje, bet ir keliuose. Tikimės, kad ši iniciatyva leis bent šiek tiek sumažinti pavojų, kylantį vaikams Vilniaus gatvėse", - sako „Vichy" vandens parko vadovė Ieva Šemberienė.

Pavojus - net kiemuose

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, nuo šių metų pradžios iki rugpjūčio 24 dienos Vilniaus apskrityje užregistruoti 73 eismo įvykiai, kuriuose nukentėjo vaikai. Nė vienas nežuvo, tačiau sužeisti 87, dėl pačių vaikų neatsargumo - 32.

Šiemet Vilniaus apskrityje įvyko 37 eismo įvykiai, kuriuose nukentėjo pėstieji vaikai: sužeisti 38 vaikai, 21 - dėl savo pačių neatsargumo.

Pareigūnų teigimu, pėstiesiems vaikams pavojingiausios intensyviu eismu pasižyminčios vietos, reguliuojamos ir nereguliuojamos pėsčiųjų perėjos. Ne mažiau pavojingos ir vietos, kur perėjų nėra. Tai - kiemai, automobilių stovėjimo aikštelės, užmiesčio keliai.

Atšvaito paviršiaus plotas turi būti pakankamai didelis, apie 16 kvadratinių cm, kad automobilių žibintų šviesos galėtų jį apšviesti.
Organizatorių nuotr.

Matomas iš visų pusių

Pareigūnai įspėja, kad tamsiu paros metu eismo įvykiuose dažniausiai nukenčia atšvaitų neturintys pėstieji - vairuotojai juos pastebi per vėlai.

Rekomenduojama, kad atšvaito paviršiaus plotas turi būti pakankamai didelis, apie 16 cm2, kad automobilių žibintų šviesos galėtų jį apšviesti.

Atšvaitą prie drabužių patariama pritvirtinti taip, kad būtų matomas iš visų pusių. Pakabinamą atšvaitą, pervertą virvele, segtuku reikėtų prisegti prie drabužių, dešinėje pusėje, kad jis švytuotų suaugusio žmogaus kelių aukštyje.

Atšvaitą-juostelę rekomenduojama uždėti ant drabužių rankovės, truputį aukščiau rankos riešo, ar kojos blauzdos srityje.

Atšvaitą prie drabužių patariama pritvirtinti taip, kad būtų matomas iš visų pusių.
Organizatorių nuotr.

Prieš transporto kryptį

Pareigūnai primena, kad pėstieji privalo eiti šaligatviais arba pėsčiųjų takais dešine puse, o ten kur jų nėra - kelkraščiu. Kelkraščių arba važiuojamosios dalies pakraščiu einantys pėstieji turi eiti prieš transporto priemonių važiavimo kryptį.

Pėstieji, einantys neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsios paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Ne prastesnė alternatyva - atšvaitas, prisegtas prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje.

Užsakymo nr.: PT_68839082

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis