5 ženklai, kad netrukus galite pradėti gimdyti

Priežastys, sukeliančios gimdymą, iki šiol nėra iki galo žinomos. Manoma, kad gimdymo veikla prasideda dėl organizmo hormoninių pokyčių. Posakis, kad „gimdymo pradžios proceso daug lemti negalima, ir vaikas gims tada, kai jam „reikia", iš dalies yra teisingas.

Gimdymo data


Paskaičiuota gimdymo data yra statistinis rodiklis, priklausantis nuo paskutinių mėnesinių dienos. Data gali būti pakoreguojama remiantis ultragarso tyrimo parodymais. Tačiau tai nėra garantas, kad gimdymas prasidės būtent numatytą dieną. Kai kurių šalių duomenimis, tik keli procentai (iki 5 proc. ) gimdymų įvyksta numatytą dieną. Maždaug du trečdaliai visų gimdymų įvyksta 10 dienų iki ir po nustatytos gimdymo datos. Likęs gimdymų procentas - priešlaikiniai ir pernešioti gimdymai. Kadangi numatyta gimdymo data tėra preliminari, labai svarbu, kad moteris mokėtų atpažinti savo kūno siunčiamus signalus, kurie liudija, jog netrukus prasidės gimdymas.


5 požymiai, kad netrukus prasidės gimdymas:


1 ženklas: pilvo nusileidimas


Tai, kad gimdymas jau ne už kalnų, moteris gali ir nepastebėti, tuo tarpu jos kūnas aktyviai tam ruošiasi. Prieš prasidedant gimdymui, gimdos kaklelis gali sutrumpėti ir šiek tiek prasiverti. Tai patvirtinti gali gydytojas apžiūros metu. Vienas iš greitai įvyksiančio gimdymo požymių - nusileidęs pilvas. Tiesa, šis požymis nėra visada aiškiai išreikštas, ir moteris gali jo nepastebėti. Kai vaiko galva nusileidžia žemyn į mažąjį dubenį, gimdos dugnas nusileidžia žemyn. Tada moterys pastebi, kad joms tampa lengviau kvėpuoti, tačiau tada moterys jaučia didesnį spaudimą į šlapimo pūslę, tai sukelia nepatogumų ir naktį, kuomet tenka dažnai keltis šlapintis.


2 ženklas: gleivių kamštis


Sąrėmiai paprastai prasideda po to, kai pasišalina gleivių kamštis. Tačiau vienoms gleivių kamštis pasišalina likus keliolikai dienų iki gimdymo, kitoms - kelios dienos. Kamščio išsiskyrimą gali lydėti kraujingos išskyros. Dažniausiai tai nėra pavojinga, tačiau visada verta pasitarti su nėštumą prižiūrinčiu mediku. Po to, kai gleivių kamštis pasišalina, nėščiajai patartina vengti tokių vietų, kuriose yra didelė tikimybė „pasigauti" bakterijų - pavyzdžiui, baseinų ir pan.


3 ženklas: vaisiaus vandenų nutekėjimas


Pasitaiko, kad vaisiaus vandenys nubėga pirmiau, negu prasideda sąrėmiai. Vaisiaus vandenys - tai skaidrus skystis, kuris gali nubėgti visas iš karto arba tekėti po truputį. Jeigu vaisiaus vandenys yra neskaidrūs, informuokite apie tai savo mediką. Paprastai nutekėjus vaisiaus vandenims, sąrėmiai prasideda po 12 -18 valandų.


4 ženklas: sumažėję vaisiaus judesiai


Prieš gimdymą apmažėję vaikučio judesiai - irgi ženklas, kad netrukus prasidės gimdymas. Tačiau tai gali ir būti nerimą keliantis ženklas, todėl visada verta apie tai pasikonsultuoti pas gydytoju. Nuo 30 nėštumo savaitės rekomenduojama vaisiaus judesių skaičiavimo metodika yra tokia: per valandą vaikelis turėtų sujudėti mažiausiai 5 kartus. Vaisiaus judesius patariama matuoti kelis kartus per dieną - ryte, per pietus ir vakare. Atsigulkite lovoje (geriausia - ant kairiojo šono) ir uždėję ranką ant pilvo stebėkite mažylio judesius. Galite juos užsirašyti.


5 ženklas: sąrėmiai


Tai bene dažniausias ir patikimiausias gimdymo pradžios ženklas. Reguliariais sąrėmiais gimdymas prasideda 70 -80 procentų visų gimdymų atvejų. Nuo paruošiamųjų sąrėmių tikrieji skiriasi tuo, kad mažėja laiko tarpai tarp sąrėmių, jie yra reguliarūs, o skausmas stiprėja. Parengiamieji sąrėmiai, kuriuos nereguliariai jaučia dauguma nėščiųjų, paruošia organizmą gimdymui ir netgi iš anksto atlieka dalį darbo - jie stumia vaisių žemyn link gimdos kaklelio, suminkština kaklelį, kad vėliau jis galėtų lengviau atsidaryti. Kaip atskirti tikruosius sąrėmius nuo parengiamųjų?


Parengiamieji sąrėmiai yra nereguliarūs. Dažnai jie jaučiami naktį. Tokiu atveju reiktų atsikelti ir šiek tiek pavaikštinėti. Jeigu skausmas praeina, neabejokite - tai tik parengiamieji sąrėmiai.


Kai pajuntate gimdos susitraukimus, pagulėkite šiltoje vonioje. Parengiamieji sąrėmiai tokiu atveju dingsta, o tikrieji - ne.


Kitaip nei parengiamieji sąrėmiai, tikrieji yra ritmiški ir vyksta pagal tą patį modelį - skausmas prasideda lėtai, pasiekia aukščiausią tašką ir vėl atslūgsta. Laiko tarpai tarp sąrėmių darosi vis trumpesni, o patys sąrėmiai tampa ilgesni. Kai moterį suima tikras sąrėmis, ji nesąmoningai „sustingsta" - sustoja, nustoja kalbėti ir bando skausmą „iškvėpuoti".


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis