Norite protingo vaiko? Kalbėkite su juo nėštumo metu

Nėštumo metu kalbėdami su negimusiu vaiku, nedarome to bergždžiai - mažyliai viską girdi, ir, negana to, gimę prisimena!

Mokslininkai dar kartą patvirtino tai, apie kalbama jau senokai: dar negimę kūdikiai girdi, kaip su jais bendrauja tėtis ir mama, ir tai turi teigiamos įtakos jų smegenų raidai.

Mokslininkai iš Helsinkio universiteto (Suomija) tyrė 33 būsimas mamas. Pusė iš jų, 17, nėštumo metu nuolat klausė dviejų - keturių minučių trukmės įrašus su žodžiais, sakomus skirtingu tembru. Ir tai truko nuo 29 nėštumo savaitės iki pat vaikučio gimimo kasdien. Iš viso per šį laiką mamos ir kūdikiai išgirdo tuos pačius žodžius ir skiemenis 50-71 kartų. Likusieji kūdikiai su mamomis tokių užsiėmimų neturėjo.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip apie būsimo vaiko lytį galima spręsti pagal moters krūtinę?
Ką apie vaiką pasako jo Zodiako ženklas? JAUTIS

Po gimdymo mokslininkai tyrimą tęsė. Visiems 33 kūdikiams jie atliko klausos tyrimą bei galvos smegenų skenografiją, kuri parodo smegenų reakciją į tam tikrus dirgiklius. Kūdikiams buvo vėl kartojami tie patys žodžiai, kaip ir per nėštumą.

Kūdikiai, kurie klausėsi įrašų iki gimimo, reagavo į girdimus žodžius, atpažino juos, tuo tarpu, jų negirdėjusiųjų kūdikių smegenys niekaip nereaguodavo į negirdėtus žodžius. Taigi, mamos pilve gyvendamas vaisius, girdi, ką jam sakome ir gimęs prisimena.

Panašūs tyrimai vykdomi jau keliasdešimt metų įvairiose šalyse. Štai dar 1988 metais mokslininkai tyrė, kaip kūdikiai reaguoja į muilo operose skambančias melodijas. Kūdikiai, kurie dar mamos pilve nuolat klausydavo muilo operų, atpažindavo jų melodijas ir jau gimę. Tai leidžia Prenatalinės psichologijos specialistams toliau tyrinėti negimusio vaikučio atmintį, ir tai, kaip jo galvos smegenų raidą veikia informacija, gaunama dar iki gimimo.

Tai, kad būdami mamos gimdoje kūdikiai sugeba girdėti, įsiminti ir gimę atpažinti garsus, leidžia daryti prielaidą, kad mokytis gimtosios kalbos vaikai pradeda dar negimę.

Jeigu jūs savo pūpsančiam pilvui kasdien skaitote pasakas arba dainuojate lopšines, neabejokite, kad mažylis jus girdi. Ir, kai gimęs jis bus neramus, nuliūdęs, susijaudinęs, padainuokite jam tą patį - gal girdėta melodija ir garsas jį nuramins?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis