5 mitai apie cezario pjūvį, kuriais anksčiau tikėjo visi

Apžvelgiame mitus, kurie vis dar lydi cezario pjūvio operacijas.

1 mitas: trumparegė moteris negali gimdyti pati, reikia operacijos


Yra tam tikrų atvejų, kai dėl didelio akispūdžio ar tinklainės atšokos rizikos moteriai gali būti rekomenduojamas cezario pjūvis, tačiau tai labiau išimtys, o ne taisyklė. Trumparegės moterys, kaip ir toliaregės, gimdyti pačios gali. Aišku, jeigu nėra kitų nėštumo komplikacijų, dėl kurių gydytojas galėtų nuspręsti kitaip. Šis mitas atėjęs iš senesnių laikų, kuomet dėl didelio laipsnio trumparegystės moteris dar per nėštumą būdavo įspėjama, kad bus operuojama. Dabar dėl šios akių ligos operacija nedaroma. Operacija dažniausiai iš anksto suplanuojama šiais atvejais: kai yra placentos pirmeiga, netaisyklinga vaisiaus padėtis, moteris turėjo gimdos operacijų iki gimdymo,jau buvo atlikta dvi ir daugiau cezario pjūvio operacijų ir kt.


2 mitas: jei kūdikis įsitaisęs netaisyklinga padėtimi, bus operacija


Nebūtinai. Ir esant vaisiaus sėdmeninei pirmeigai, moteris gali sėkmingai pagimdyti pati. Cezario pjūvio operacija skiriama tokiu atveju, jei be netaisyklingos vaisiaus padėties yra ir kitų kontrindikacijų operacijai: vaisiaus raidos defektai, motinos ligos, kai prognozuojamas itin didelio svorio kūdikis ir pan.


3 mitas: operuojama esant visiškai narkozei


Taip būna vis rečiau. Dažniausiai cezario pjūvio operacija atliekama moteriai atlikus dalinę nejautrą, kai vaistų, kurie nuskausmina kūną žemiau juosmens, suleidžiama į stuburo kanalą. Jei neįvyksta komplikacija, per operaciją moteris gali bendrauti, matyti pirmąją naujagimio gyvenimo minutę. Šios dalinės nejautros privalumai prieš bendrinę nejautrą yra akivaizdūs. Visgi pasitaiko atvejų, kai gydytojai nusprendžia skirti visišką narkozę operacijos metu.


4 mitas: po operacijos lieka didelis, negražus pjūvis


Visiška netiesa. Anksčiau dažnai būdavo atliekamas išilginis pjūvis odoje žemiau bambos. Dabar toks pjūvis labai retas, pvz., atliekamas gimdos kaklelio vėžiu sergančiai moteriai, kuriai išėmus vaisių reikia šalinti gimdą, apžiūrėti limfmazgius, pilvo ertmės organus ir kitais retais atvejais. Šiais laikais atliekamas skersinis pjūvis pilvo apačioje ties viršutine gaktos plaukų riba. Tokį randą paslėpti nesunku maudymosi kelnaitėmis. Jei pjūvis nešlapiuoja, tvarstis sausas, tada galima maudytis po dušu jau 2-3-ią parą po operacijos, stengiantis nedrėkinti pjūvio.


5 mitas: po cezario pjūvio operacijos neįmanoma kito vaiko pagimdyti pačiai


Net 80-90 proc. cezario pjūvį patyrusių moterų gali sėkmingai pagimdyti pačios, jei nėra kitų priežasčių vėl atlikti operaciją. Moteris turėtų tuo patikėti, juk natūralus gimdymas geriau ir moteriai, ir vaikeliui. Kartais yra nuogąstaujama, kad moteris po pirmos operacijos negali gimdyti natūraliai, nes gali trūkti pjūvis, tačiau tai nėra tiesa. Tokia rizika yra labai maža ir pasitaiko tik 1-2 moterims iš 1 tūkst. gimdančių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis