Keisčiausi būdai, kaip po gimdymo panaudojama placenta

Tai, kad tėvai pageidauja pasiimti su savimi po gimdymo placentą ir ją užkasti prie namų, pasodinant vaiko garbei medelį, Lietuvoje žinoma nuo seno ir labai daug ko nestebina. Tačiau yra ir kitų, ne visai mums įprastų, placentos panaudojimo būdų.

Placentos laidojimas - senus laikus menantis paprotys

Pasaulyje yra nemažai kultūrų, kuriose placenta po vaikučio gimimo yra iškilmingai palaidojama, nes ji laikoma dvasiniu vaikučio dvyniu, tarsi jo dalimi. Toks paprotys buvo žinomas dar senovės Egipte, Kinijoje ir Australijoje. Arba, pavyzdžiui, Jemene, iki šiol likusi tradicija užgimusią placentą atiduoti sulesti paukščiams.

Lietuvos senuosius papročius nagrinėjantys etnologai taip pat pasakoja apie pagarbų placentos laidojimą seniau. Mūsų promočiutės placentą užkasdavo sode - tikėta, kad užaugęs vaikas bus šeimyniškas, namų, žmogus. Toje vietoje, kur užkasdavo placentą, pasodindavo medį.

Lietuvoje gimdymo namai suteikia galimybę pasiimti placentas

Vilniaus gimdymo namuose dirbanti akušerė, šiuo metu pati auginanti kūdikį, Ieva Girdvainienė, sako, kad apie placentos panaudojimo būdus medikai kol kas nutyli, nors galimybę ją pasiimti iškeliaujant iš ligoninės jau suteikiama visose įstaigose. „Man pradėjus dirbti prieš penkerius metus, į tėvelius, pareiškusius norą pasiimti placentą, buvo žiūrima labai skeptiškai. Šiuo metu Lietuvoje tai sparčiai populiarėja, daugelis šeimų grįžę namo jas laidoja pagal iš senovės lietuvių (pagonių) atėjusią tradiciją" - sako medikė.

Kai kurie placentos panaudojimo būdai kelia aštrių diskusijų

Tačiau bene paslaptingiausiai iš visų su placenta susijusių ritualų yra placentos suvalgymas, kuriam ryžtasi ir iš anksto planuoja ne viena šeima. Tokios šeimos savo pasirinkimą grindžia tuo, jog placentą po gimdymo suėda daugelis gyvūnų žinduolių. Tai antikūnų, kamieninių ląstelių ir kitų naudingųjų medžiagų bomba - tvirtina placentos valgytojai. Interneto platybėse galima rasti įvairiausių placentos suvartojimo receptų - nuo lazanijos su placenta iki žaliųjų kokteilių.

Receptai iš placentos

Morkų sultys, keletas ledo gabaliukų, citrina, imbieras, kruopščiai nuplauta placenta - viską dedame į kokteilinę ir malame iki vientisos konsistencijos. O gal norite sužinoti pyragėlių su įdaryta placenta receptą?

Placentos valgymas mokslo terminais vadinamas placentofagija (angl. placentophagy). Kadangi išbandžiusiųjų panašius receptus iš placentos Lietuvoje surasti nepavyko, apie skonį iš pirmųjų lūpų negalime nieko pasakyti. Tiesa, internete radome atsiliepimų, kad paruoštos placentos skonis primena troškintų galvijų kepenų skonį. Smalsiausiems kulinarams rekomenduojame štai šią svetainę, kurioje rasite ne vieną placentos paruošimo receptą.

Kulinariniuose vadovėliuose apie tai nerašoma

Žinoma kulinarinių knygų autorė ir dviejų vaikų mama Beata Nicholson yra perskaičiusi daugybę kulinarinių knygų ir domėjusis pačiais keisčiausiais patiekalais. Tačiau paklausta, ką galvoja apie placentos valgymą bei naudojimą kulinarijoje, sako, kad tai jos nedomina. „Atvirai pasakius, apie placentos panaudojimą kulinarijoje nesu domėjusis ir neplanuoju domėtis ateityje" - sakė moteris. Abu savo vaikus gimdžiusi Didžiojoje Britanijoje, Beata Nicholson šiuo metu su šeima gyvena Lietuvoje. Po gimdymo ji nepageidavo pasiimti namo vaikų placentų: „Tikrai nenorėjau, net tokių minčių nebuvo. Buvau girdėjusi apie kamienines lasteles, paimamas iš virkštelės kraujo, bet aš, žinote, kai gimė mano abu vaikai, buvau tokioje palaimoje ir laimėje, kokią Dievas ir gamta skyrė, kad moterys patirtų pagimdžiusios savo vaikus... Apie jokį placentų pasiėmimą ir sodinimą negalvojau...".

Kitas placentos panaudojimo būdas - džiovinimas

Jeigu žalios, virtos arba troškintos placentos jums nepriimtinas, galima ją... sudžiovinti. Panašiu principu remiasi Lotoso gimdymų šalininkai. Gimus kūdikiui, virkštelė nenukerpama, o paliekama su placenta natūraliai sudžiūti, laukiant, kol ji savaime nukris. Kad placenta neimtų gesti ir skleisti nemalonaus kvapo, ją siūloma laikyti drobiniame ar kito natūralaus pluošto maišelyje, taip pat įtrinti su druska ir specialiomis prieskonių žolelėmis. Užsienio interneto svetainėse galima įsigyti paruoštų rinkinių laikyti placentai, jeigu nuspręsite rinktis Lotoso gimdymą.

Kaip atsiranda stebuklingosios piliulės

Iš sudžiovintos placentos, sutrynus ją į miltelius bei pridėjus papildomų medžiagų, yra gaminamos „grožio ir sveikatos" piliulės. Teigiama, kad iš vienos moters placentos galima pagaminti apie 100 bespalvių ir beskonių piliulių. Manoma, kad placentoje, taigi, ir piliulėse esančios medžiagos, turi kone stebuklingą poveikį - jos saugo moteris nuo pogimdyminės depresijos, teigiamai veikia laktaciją, apskritai, suteikia energijos. Placentoje yra daug geležies, vitamino B12, tam tikrų hormonų ir kitų naudingųjų medžiagų.

Tokį placentos panaudojimo būdą pamėgę kai kurios Holivudo žvaigždės - aktoriai, dainininkės, kurie mielai naudojasi panašių „fabrikėlių" paslaugomis. Nors kai kurie iš jų pakeičia savo apsisprendimą. Štai aktorius Tom Cruise, priklausantis scientologijos bažnyčiai, garsiai skelbė, kad gimus jo ir Katie Holmes pirmagimei dukteriai, suvalgys jos placentą ir virkštelę. Tačiau priartėjus gimdymo datai apsigalvojo dėl to ir sakė, kad tokios kalbos tebuvo juokai. Šiuo metu apie tai, kad valgys savo placentą yra pranešusi realybės šou žvaigždutė Kim Kardashian.

Panaši placentos perdirbimo į kapsules paslauga žinoma ir Europoje. Štai Šveicarijoje kai kurios vaistinės legaliai teikia tokią paslaugą - atnešus gabalėlį savo placentos, iš jos pagaminami homeopatiniai preparatai. Tiesa, tam nereikia iš gimdymo namų atsinešti visos placentos, užtenka atsipjauti gabalėlį.

Placentą susidžiovinti galima ir patiems

Parsivežus placentą namo, ją galima sudžiovinti ir patiems, besivadovaujant internete surastomis rekomendacijomis. Akušerė Ieva Girdvainienė yra girdėjusi, kad taip daro ir kai kurios šeimos Lietuvoje: „Retais atvejais, tėveliams pageidaujant pasiimti placentą ir paklausus, ką žada daryti, jie pamini, kad džiovins placentą patys ir gaminsis miltelius, naudojamus imuniteto atstatymui. Deja, kol kas oficialiai iš savo placentos nei kosmetinių serumų nei gydomųjų ar imunostimuliatorių pasigaminti mūsų šalyje negalima, tačiau technologijoms tobulėjant, manau, kad tai bus ateities paslauga. Europoje bei skandinavijoje placentos dažniausiai utilizuojamos arba surenkamos įvairių bendrovių pramoninei gamybai. Tik Rusijoje šiuo metu populiaru iš savo placentos gamintis įvairius serumus naudojamus sveikatos atstatymui ir moterų grožio išsaugojimui" - sako pašnekovė.

Placenta - vaikučio maitintoja

Nėštumo pabaigoje placenta sveria apie pusę kilogramo, yra 15 -20 centimetrų pločio. Devynis mėnesius placenta buvo atsakinga už tai, kad vaikui nieko nepritrūktų. Kai moteris gimdo pirmą kartą, užgimus vaikučiui ji neretai galvoja, kad tuo jos darbas baigtas, tačiau iš tiesų gimti dar turi ir placenta. Ir tai gali būti ne mažiau skausminga. Ženklų, kad tuoj gims placenta, yra keletas: atsinaujinę sąrėmiai ir/arba didelis noras stangintis. Kai viskas vyksta sklandžiai, placenta gimsta netrukus po vaikučio gimimo. Jeigu placenta pasišalina ne visa ir gimdoje lieka likučių, moteris gali imti kraujuoti, kyla pogimdyminių komplikacijų ir jei gali tekti gultis ant operacinio stalo, kad placentos likučiai būtų pašalinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis