Ką iš tiesų sveikiausia valgyti nėščiajai?

Nėštumo metu labai svarbu sveikai maitintis juk nuo šiol moteris atsakinga ne tik už savo, bet ir už mažylio, gyvenančio pilvuke, sveikatą. Nėštumo metu padidėja tam tikrų naudingųjų medžiagų poreikis. Kokių ir koks maistas tinkamiausias būsimai mamai?

Valgyti ne daugiau, bet sveikai


Posakis „valgyti už du teisingas tik iš dalies. Taip, moteris maitinasi pati, ir „maitina pilve gyvenantį mažylį. Tačiau kita vertus, tai nereiškia, kad reikia valgyti dvigubai daugiau, negu iki pastojimo. Iš tiesų nėštumo metu papildomų kilokalorijų kiekis padidėja labai nedaug, vos 200-300 kilo kalorijų. Tiek, kiek turi vienas javainio batonėlis ar keletas vaisių.


Daug svarbiau yra tai, kad nėščioji žinotų, kokių naudingųjų medžiagų pastojus reikia daugiau, ir iš kur jų gauti. Nėštumo metu moteris turi maitintis sveikai pilno grūdo ir pieno produktai, vaisiai ir daržovės tai kertiniai sveikos mitybos pamatai, kurių pridera nepamiršti.


Geležis, jodas ir folio rūgštis


Tam tikrų medžiagų poreikis nėštumo metu akivaizdžiai išauga. Nėščiosioms reikia dvigubai daugiau geležies, 50 proc. daugiau folio rūgšties ir 15 proc. daugiau jodo. Vienas iš svarbiausių geležies šaltinių mėsa, jos valgyti nėštumo metu rekomenduojama mažiausiai tris kartus per savaitę. Jeigu esate vegetarė arba nėštumo metu negalite dėl kažkokių priežasčių valgyti mėsos, pasitarkite su nėštumą stebinčiu gydytoju, kad jis rekomenduotų, ką valgyti, kad būtų patenkintas padidėjęs organizmo geležies poreikis. Geležies yra ir kai kuriose daržovėse (burokėliuose, pupelėse, burokėliuose), kiaušinių tryniuose, džiovintuose vaisiuose, riešutuose, žemuogėse ir kt.


Naudingi maisto produktai, turintys folio rūgšties


Folio rūgštis kitas svarbus mikroelementas, kurio poreikis nėštumo metu didelis. Kokie maisto produktai turi daugiausiai folio rūgšties? Folio yra bulvėse, špinatuose, pomidoruose, apelsinuose, žemuogėse. Tačiau ar pakankamai moteris gauna folio rūgšties tik iš maisto, labai sunku apskaičiuoti, todėl Lietuvoje, kaip ir daugelyje pasaulio šalių, rekomenduojama iki pastojant ir pirmais nėštumo mėnesiais papildomai vartoti folio preparatų.


Nepamirškite žuvies


Taip pat nėra lengva iš maisto gauti pakankamai jodo, ypač nėštumo metu, kai išauga jo poreikis. Svarbiausiu jodo šaltiniu yra įvardijamos žuvys lašišos, silkės, skumbrės. Be jodo jos taip pat turi Omega 3 riebalų rūgščių. Žuvies patiekalai rekomenduojami bent 2 kartus per savaitę. Jodo turi ir jūros kopūstai, ir menkės kepenys, taip pat verta pagalvoti ir apie galimybę nėštumo metu paprastą druską pakeisti į joduotą.


Britanijos mitybos specialistų asociacija nėščiosioms ir maitinančioms motinoms rekomenduoja per parą suvartoti 250 mikrogramų jodo, o kitiems suaugusiesiems 150 mikrogramų arba tiek pat, kokia yra rekomenduojama jodo paros norma Europos Sąjungoje. Jeigu organizme trūksta jodo, visų pirma, sutrinka skydliaukės veikla.


Ko valgyti negalima?


Dar iki pastojant reikia atsisakyti alkoholio. Taip pat nėštumo metu patartina vengti žalios arba ne visai išvirusio mėsos, taip pat žalios žuvies. Jose gali būti ligų sukėlėjų, pavyzdžiui, toksoplazmų ir listerijų. Todėl nėštumo metu tabu turėtų būti tartaras, sušiai, verčiau nepiktnaudžiauti rūkytos mėsos gaminiais.


Kita produktų grupė, apie kurią atsargiai kalbama nėštumo metu nepasterizuotas pienas ir jo produktai. Pavyzdžiui, minkštas sūris taip pat gali būti užkrėstas listerijomis. Todėl venkite nepasterizuoto ožkų ir avių pieno sūrio. Sūrius iš pasterizuoto pieno galima valgyti. Tačiau kadangi ožkos sūrio galimi abu variantai, reikia įdėmiai skaityti užrašus ant pakuotės. Nėštumo metu patartina valgyti tik gerai išvirtus kiaušinius, kad išvengtumėte salmoneliozės infekcijos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis