Kiek normalu priaugti svorio per nėštumą?

Kiek priaugs svorio per nėštumą moteris, yra individualu. Tai priklauso nuo moters kūno masės indekso, mitybos įpročių, gyvenimo būdo - aktyvus jis ar pasyvus - bei kitų faktorių.

Kai kalbame apie svorio priaugimą nėštumo metu, turime įsivaizduoti, kur ir kaip priaugti kilogramai pasiskirsto. Priaugto svorio išklotinė būtų maždaug tokia:


Vaikučio svoris gimimo metu - apie 3- 4 kg.

Nėštumo metu itin padidėja gimda, ir ji sveria apie 1 -1,5 kg.

Placentos ir vaisiaus vandenų svoris svyruoja apie 1,5 kg.

Nėštumo metu didėja krūtinė, ji tampa sunkesne net iki 500 g.

Padidėja kraujo kiekis, ir tai sudaro iki 1,5 kg svorio.

Organizmo sukauptos „atsargos" - 2- 3 kg.

Padidėja organizmo skysčių sankaupos, ir jų svoris - apie 2 kg.


Vidutiniškai priaugama 14 kg


Pirmaisiais trim nėštumo mėnesiais priaugama mažiausiai svorio, palyginus su kitais nėštumo trimestrais. Paprastai pasunkėjama apie 1,5 kg, nors yra moterų, kurios nepriauga išvis arba net sumažina iki nėštumo turėtą svorį. Tai dažniausiai priklauso nuo nėštumo toksikozės - moteris, kuri itin daug bloguoja, vemia, negali valgyti daugelio maisto produktų, praranda svorio, o ne jo priauga.


Antrojo nėštumo trimestro metu moteris reguliariai priauga svorio, nes šiuo metu vaikelis mamos pilve sparčiai auga. Maždaug nuo ketvirto iki septinto nėštumo mėnesių vidutiniškai priaugama 300 gramų per savaitę, o nuo septinto nėštumo mėnesio moteris vidutiniškai priauga 500 gramų per savaitę.


Per visus devynis mėnesius svorio prieaugis būna 10 - 16 kilogramų. Tačiau ne mažiau svarbus rodiklis yra tai, kaip tolygiai moteris priauga svorio, o ne tik galutinis skaičius. Nėštumo metu lankantis pas gydytoją moteris yra sveriama, ir svorio priaugimas gydytojui yra svarbus rodiklis, nusakantis ir būsimos mamos, ir vaikučio sveikatos būklę. Jei svoris moteriai auga per sparčiai, gydytojas gali rekomenduoti jai atlikti papildomus tyrimus. Jei svoris moteriai neauga - medikui gali kilti įtarimų, ar vaikučio raida pilve neatsilieka. Tam skiriami papildomi tyrimai.


Kodėl svarbus kūno masės indeksas (KMI)?


Kūno masės indeksas labai svarbus rodiklis, nusakantis, kiek maždaug svorio per nėštumą rekomenduojama priaugti moteriai. Kaip apskaičiuojamas kūno masės indeksas? KMI = svoris (kg) : ūgis (m)²

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis