Kokių gyvenimo malonumų turi atsisakyti nėščioji? Atsako gydytoja

Būsimoms mamoms, ypač besilaukiančioms pirmojo vaiko, kyla daug klausimų ir abejonių, kas yra leistina nėštumo metu, o nuo ko geriau susilaikyti.

Konsultuoja medicinos centro „Maxmeda" gydytoja ginekologė dr. Žaneta Kasilovskienė

Vasarą dažniau vyksta įvairūs koncertai. Ar galima juose lankytis besilaukiančiai moteriai? Ar būsimam kūdikėliui didelis garsas nekels per daug įtampos? O galbūt jis kaip tik mokysis pažinti naujus garsus, kurie jam nekels nepatogumo, jeigu mamytė jausis gerai?

Jeigu nėščiosios negąsdina garsai, jų neišsigąs ir kūdikis. Aišku, nereikėtų eiti į tokias vietas, kuriose staigus garsas gali išgąsdinti moterį. Reikėtų nepamiršti ir kitos bėdos - masinių susibūrimų vietose kas nors gali pastumti nėščiąją, užgauti jai pilvą, minia gali suspausti. Tad tokių vietų patartina vengti.

Taip pat patartina pasisaugoti per daug emocijų ir įtampos, po kurių naktį neįmanoma užmigti. Tačiau jeigu vyras nori eiti į kokį nors koncertą, o moteris, likusi viena namuose, nervinsis, kodėl jis tiek ilgai užtrunka, verčiau tegul eina ir ji - kad tik nesinervintų. Šiaip tinka bet kokie renginiai, kurie teikia malonumo ir gerų emocijų.

Ar besilaukiančiai moteriai galima važiuoti dviračiu?

Dviračiu važiuoti galima tol, kol netrukdo pilvukas. Svarbu, kad dviratis ir jo balnelis būtų patogūs. Važiuodama dviračiu rinkitės saugius takelius, kad nepurtytumėte pilvuko. Ramus pasivažinėjimas dviračiu yra gera širdies treniruotė, tad pasivažinėti besilaukiančiai moteriai sveika.

Ar nėštukė gali nueiti į pirtį?

Į pirtį galima eiti, tačiau trumpam, kad neapsvaigtų galva ir neapalptumėte. Temperatūra turėtų būti ne aukštesnė nei 60-70 laipsnių. Į pirtį nėščioji turėtų nueiti tik nusiprausti ir šiek tiek sušilti, kaitintis negalima, nes per nėštumą širdis yra apkrauta ir nereikia jos papildomai varginti karščiu.

Vasarą greičiau genda maistas, tačiau kur nors išvykus neišsiversime be kavinių. Ką daryti apsinuodijus maistu?

Kavinėse maistas turėtų būti šviežias ir patikrintas, tačiau pasitaiko visko. Pirmoji pagalba priklauso nuo to, ar apsinuodijimas yra sunkus. Jeigu išvėmėte maistą, geriate skysčius ir savijauta gerėja, į gydytoją kreiptis nebūtina. Galima išgerti angliuko ar smektos.

Tačiau jeigu vemiate, o organizmas nepriima vandens, būtina kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje lašine atkurs skysčių pusiausvyrą. Jeigu pakilo kūno temperatūra, taip pat būtina kreiptis į gydytoją. Na, o jeigu apsinuodijimas nėra stiprus, iš pradžių geriau gerti negazuoto mineralinio vandens, o kai jau nevemiate, galima ir gazuotą, kad pradėtų dirbti skrandis.

Vandenį gerti reikėtų mažais gurkšneliais, nes išgėrus iškart jo per daug gali ir vėl pradėti pykinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis