NEĮTIKĖTINA: kaip svogūnų ir medaus testai praneša apie nėštumą

Ar jums kilo kada nors klausimas, kaip apie nėštumą spėdavo prieš 300 ar 1000 metų? Juk nei ultragarso, nei nėštumo testų tada nebuvo. Įvairiuose šaltiniuose yra užfiksuota ne vienas senovinis nėštumo "testas", kurį atlikdavo pasitelkdami į pagalbą medų, svogūnus, alų ar net triušius.

Kviečiai ir miežiai

Senovės Egipte naudotas metodas. Vienas ankstyviausių nėštumo testo įrašų rastas ant papiruso 1350 m. prieš Kristų. Moterims rekomenduojama kelias dienas šlapintis ant kviečių ir miežių sėklų. Jei miežiai sudygsta, vadinasi, gims berniukas, jei kviečiai - mergaitė, jei niekas nesudygsta, vadinasi, moteris ne nėščia. Tyrėjai sako, kad padidėjęs estrogeno kiekis nėščios moters šlapime iš tiesų skatina augimą.

TAIP PAT SKAITYKITE:
10 dalykų, kuriuos neišvengiamai darysite tapę tėvais
Įspūdingoje fotosesijoje įamžinti vos kelių dienų naujagimiai

Alus ir datulės

Dar vienas nėštumo testas Senovės Egipte - moteris turėdavo aplieti grindis alumi ir papilti sutrintų datulių, o tada atsisėsti į šią nemalonią masę. Jei moteris ima vemti, vadinasi, ji nėščia. Jei ne, vadinasi, jos labai tvirtas skrandis ir ji nesilaukia.

Medaus testas

Senovės graikų medikas Hipokratas (460 - 370 m. prieš Kristų) rekomendavo: jei vėluoja mėnesinės, moteris prieš miegą turi išgerti medaus gėrimo. Jei naktį ima raižyti pilvą, kauptis dujos, vadinasi, ji nėščia.

Svogūnų testas

Hipokratas pareiškė, kad nesilaukiančios moters gimda tiesiogiai susijusi su jos burna, o nėščios moters gimda užsiveria. Jis siūlė, kad įtarianti esanti nėščia moteris įsikištų į vaginą svogūną ar kokį kitą stiprų kvapą turintį objektą ir paliktų nakčiai. Jei ryte moteriai iš burnos smirdės svogūnu, vadinasi, ji ne nėščia. 

Skląsčio / rakto testas

15 a. buvo siūloma atlikti tokį testą: jei norėta sužinoti, ar moteris nėščia, paprašoma jos nusišlapinti į naktipuodį, paskui įdedmas į jį skląstis ar raktas ir paliekama trims ar keturioms valandoms. Paskui šlapimas nupilamas, skląstis išimamas. Jeigu dugne lieka jo atspaudas, moteris nėščia, jei ne - ne nėščia. Nors trūksta mokslinių įrodymų, senovės gydytojai bent jau suprato, kad nėščios moters šlapimas skiriasi nuo ne nėščios.

Šlapimo ekspertai

Nuo Viduramžių iki 16 a. grupė gydytojų tvirtino gebantys nustatyti nėštumą iš moters šlapimo, kartai jį sumaišydami su vynu ir stebėdami reakcijas. Jei įtariate, kad esate nėščia, pažiūrėkite, kaip atrodo jūsų šlapimas. Jeigu jis blyškiai gelsvos spalvos, paviršiuje neskaidrus, galimas nėštumas.

Pažvelk man į akis

16 amžiuje gydytojas Jacquesas Guillemeau teigė, jog iš akių galima pažinti, ar moteris laukiasi. Jis rašė: „Nėščios moters akys "įsodintos" giliai, su mažomis lėliukėmis, drėgnais akių obuoliais ir išryškėjusiomis kraujagyslėmis akių kampučiuose." 

Testas su kaspinu

17 a. nėštumas buvo tikrinamas taip: moteris turėdavo nusišlapinti ant kaspino, įtiesto į dubenį, paskui pauostyti. Jei moteris nėščia, ji ims žiaukčioti. Na, bet tikriausiai daugelis žmonių imtų žiaukčioti.

Triušiai ir varlės

Kaip minėjome, trečią dešimtmetį egzistavo toks nėštumo testas: moters šlapimo suleisdavo triušio patelei, jeigu kiaušidės nepatindavo, vadinasi, moteris nėščia. Deja visas triušio pateles reikėdavo perpjauti, norint patikrinti kiaušides. Penktą dešimtmetį buvo atrasta, kad varlės nededa kiaušinėlių, jei joms suleidžia nėščios moters šlapimo, ir taip buvo išgelbėta daugybė triušių.

Šiuolaikiniai testai

1970 m. gydytojai pradėjo naudoti 2 val. trukmės nėštumo testą pacientėms. 1978 m. pirmas nėštumo testo rinkinys namuose kainavo 10 dolerių, jame buvo buteliukas švaraus vandens, vamzdelis su avies kraujo raudonaisiais kūneliais, pipetė ir kampuotas veidrodėlis. 1988 m. buvo sukurtas pirmas vientisas nėštumo testas, o 2003 m. plonas horizontalias linijas pakeitė skaitmeninis užrašas „nėščia" arba „ne nėščia".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis