Ramunė: esu nėščia, o vyras manęs nesupranta

Vaikelio besilaukianti moteris klausia psichologės, kaip elgtis, jei paskutiniuoju metu pašlijo santykiai su vyru. Moteris piktinasi, kad sutuoktinis jos visai nepalaiko, o netgi morališkai žlugdo. Išklausykime abi puses.


Iš Ramunės laiško:


"Esu 7 mėnesį nėščia, laukiuosi antro vaikelio, visa šeima esame ne Lietuvoje, dirbu viename darbe su vyru ir dabar man kartais kyla toks klausimas, ar vyras mane supranta? Nes jis pyksta, kai negaliu dirbti, nes pavargstu, tada jis sako: „Tu tik gulėt gali", o aš iš tikrųjų kartais neturiu jėgų. Nežinau, kaip man su juo kalbėtis ir ką jam sakyti, mes dažnai pykstamės. Prašau, patarkite kaip elgtis".


Į klausimą atsako individualiosios psichologijos konsultantė Vilma Jazgevičiūtė, www.ipi.lt


Jūsų šeima užsienyje ir jūs laukiate gimstant antrojo vaikučio. Situacija ne tik džiuginanti, bet ir kelianti įtampą.

Ir kiekvienas iš jūsų į ją reaguojate savaip, per savo sukauptą patyrimą ir esamą būseną: jūs stipriau jaučiate fizinį, o vyras labiau emocinį nuovargį.


Jums norisi pagulėti, pailsėti; vyrui gi norisi "išsikrauti" emociškai. Visgi, kokie sunkumai neužkluptų porą, pagarbūs santykiai neleidžia kauptis nuoskaudoms ir pokalbiai tampa daugiau išties apie esmę, net jei ir ginčijatės.

Iš jūsų laiško suprantu, kad jūs sveiku keliu ieškote atsakymų: nesmerkiate vyro ir nebandote nuteisti; taip pat savęs nestatote į silpnojo poziciją. Jūs norite, kad jus suprastų; vyras, tikiu, nori to paties. Kas gi padėtų lengviau vienas kitą suprasti?


Psichologas A.Adleris siūlė "pasimatuoti kito batais". Aš irgi juk dabar bandau „matuotis jūsų poros batais". Būtų lengviau, jei darytume tai kalbėdami gyvai, klausdami ir klausydamiesi. Tai labai panašu į empatiją, kuomet mes suprantame ir priimame kitą žmogų toks, koks jis yra, su skirtingu gyvenimo stiliumi. Nors empatija nereiškia, kad esame atsakingi už kito jausmus.


Pabandykite pažvelgti vyro akimis, ką jis šiuo metu jaučia, kai jūsų šeima kitoje šalyje, greitai gims antras vaikas, tuomet kurį laiką turbūt vyrui teks rūpintis finansais ir kitais ūkio klausimais; o dar natūraliai sumažėjęs jūsų dėmesys, pasikeitęs poros intymus gyvenimas ir t.t.


Taip pat pagalvokit, o kaip vyras galėtų „pasimatuoti jūsų batais": fiziniu nuovargiu, kūno pokyčiais, emocijų pliūpsniais, gimdymo baime, ateities nerimu ir t.t. Kai toks „pasimatavimas" nedaromas prievarta ir neieškoma kaltų, tuomet tai yra pasidalinimas savo jausmais, kuris padeda kurti bendrystės jausmą poroje. To jūsų porai labai linkiu.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis