Vienas paprastas būdas išvengti cezario ir pagimdyti sklandžiai

Jei laukiatės ir norite gimdyti natūraliai, ko gero, laikas eiti į sporto salę.

Žurnale „Obstetrics and Gynecology“ buvo paskelbta 28-ių sveikatos tyrimų analizė, kurios išvados teigia, kad moterims, kurios būdamos nėščios sportuoja, Cezario pjūvio rizika yra 20 proc. mažesnė. Spėjama, kad tai gali būti dėl to, kad mamai sportuojant, mažylis neužauga per didelis gimdymo takams.


Tinka praktiškai visi pratimai


Tik 15 procentų besilaukiančių moterų Amerikoje laikosi rekomendacijų kasdien po pusvalandį atlikti vidutinės apkrovos pratimus, teigia tyrimo autorė, Albertos universiteto profesorė Nėščiųjų ir gimdyvių sveikatos programoje Margie H. Davenport. M. Davenport sako, kad taip gali būti dėl to, kad moterys vis dar baiminasi, jog sportas sutrikdys kūdikio raidą, nes tokias išvadas pateikė ankstesni tyrimai. „Dabar mes žinome, kad vaikai gimsta gana dideli ir kad dauguma moterų nesportuoja tiek, kiek reikėtų“, – sako ji. Albertos universiteto atlikta tyrimų analizė parodė, kad prenatalinis sportas 31 procentu sumažina tikimybę, kad naujagimis bus didelis (daugiau nei 4 kg), ir nedidina rizikos, kad naujagimio svoris bus per mažas.


Bet kiek reikia sportuoti, kad išvengtume cezario pjūvio? M. Davenport ir jos kolegos išanalizavę 28 sveikatos tyrimus išsiaiškino, kad nėščiosios sportavo nuo vieno iki penkių kartų per savaitę, pratimai truko nuo 15 min. iki 1 val. 15 min., iš viso jos sportavo nuo šešių iki 33 savaičių. Kadangi nėščiųjų sportavimo trukmė ir pobūdis taip skiriasi, sunku tiksliai apibrėžti stebuklingą formulę, sako M. Davenport. Nors tyrėjų komanda neanalizavo kūdikių, kurie gimė po Cezario pjūvio operacijos, gimimo svorio, M. Davenport sako: „Iš ankstesnių tyrimų mes žinome, kad moterims, kurios nešioja didelius kūdikius, gresia didesnė Cezario pjūvio rizika.“


Kodėl didelis kūdikis – negerai?


Didelis, sveikas kūdikis yra kiekvienos būsimos motinos svajonė, bet „didelis“ ne visada yra gerai. Tai, kad nešiojate didesnį kūdikį, ne tik didina cezario pjūvio riziką, taip pat gresia ir didesnė nėščiųjų diabeto rizika, kai lauksitės kito vaiko, o tai savo ruožtu didina antrojo tipo diabeto riziką vėliau ateityje.

Be to, gimdant didesnį kūdikį, gresia didesnė rizika, kad gimdymo metu jo petys įstrigs gimdymo kanaluose, ir gydytojui gali tekti naudoti žnyples ar vakuumą. Metaanalizės parodė, kad kūdikiai, kurie gimė sunkesni nei 4 kg, vaikystėje ir vėliau gyvenime taip pat daugiau sveria.


Tad jei norite didesnė tikimybės, kad jūsų kūdikis gims optimalaus svorio, reguliariai judėkite – vaikščiokite arba atlikite jogos pratimus. „Tikiuosi, kad moteris įkvėps šios išvados, kad būdamos aktyvesnė nėštumo metu, jos sumažins galimų gimdymo komplikacijų riziką ir padidins tikimybę susilaukti sveiko kūdikio“, – sako M. Davenport.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis